Waarom moet je speelgoed regelmatig schoonmaken? Vaak zorgen vieze handjes en etensresten ervoor dat speelgoed sneller vies wordt. Daarnaast gaat speelgoed van hand tot hand als er kindjes komen spelen. En laten we de knuffels niet vergeten, die meestal intensief gebruikt worden.
Hoe vaak moet u het speelgoed schoonmaken?:
Maar over het algemeen is het voldoende om het speelgoed om de paar weken schoon te maken, mits niemand in het huishouden of recente bezoekers ziek zijn geweest.
Speelgoed schoonmaken op een kinderdagverblijf is erg belangrijk. Het afweersysteem van jonge kinderen is volop in ontwikkeling. Doordat ze speelgoed gezamenlijk gebruiken, komen ze in contact met ziekteverwekkers waartegen ze nog weinig weerstand hebben opgebouwd. Hygiënemaatregelen zijn dan ook noodzakelijk.
Maak in de gootsteen of teiltje een sopje van warm water en een beetje afwasmiddel. Veeg het speelgoed me een zachte doek of oude tandenborstel schoon. Spoel na met koud water. Daarna kun je eventueel het speelgoed desinfecteren met een spray met alcoholoplossing, weer afspoelen en laten drogen.
Het meeste plastic speelgoed kun je op maximaal 40°C in de vaatwasser of wasmachine wassen – eventueel in een waszak of kussensloop voor kleine onderdelen en om gebonk of beschadiging te voorkomen. Speelgoed van het Deense Dantoy kun je desinfecteren door het op 70°C in de vaatwasser te wassen.
LEGO zelf raadt aan om je lego met de hand schoon te maken en met water dat niet warmer is dan 40 graden. Ga je het toch heter wassen, dan is er kans dat je de onderdelen aantast. Je kan gewoon lekker je eigen afwasmiddel gebruiken in het water, maar zorg dat je het speelgoed daarna goed schoon spoelt met water.
LEGO en Duplo wassen in de wasmachine
Stop de blokjes in een kussensloop of stevig net. Stop de sloop niet al te vol (de blokjes moeten makkelijk kunnen bewegen). Sluit de kussensloop goed af, je kunt er voor de zekerheid een tweede kussensloop omheen doen. Gebruik een spoelprogramma op 40 graden.
Stop je LEGO® stukjes niet in de wasmachine of de vaatwasser, en probeer ze niet te drogen in de oven, de magnetron of met een haardroger. Als de steentjes erg heet worden, kunnen ze van vorm veranderen, en dan werken ze dus niet meer!
Dat doe je best met alcohol van 70 % (verkrijgbaar bij de apotheker). Of met Dettol. Plastic speelgoed kan je afwassen met water en een sopje met afwasmiddel.
Poppen. De meeste poppen mogen absoluut niet in de wasmachine. Een pop wassen doe je door het lichaam en het haar in te zepen met wat milde babyshampoo. Poppenkleding kan overigens wel in de wasmachine.
Belang van hygiëne
Door goede hygiëne houdt u vuil waarvan de ziekteverwekkers leven en de ziekteverwekkers zelf weg. Zo verlaagt u het risico op het verspreiden van infectieziekten en verbetert de gezondheid.
Goede hygiënemaatregelen zijn altijd noodzakelijk omdat een kind vaak al besmettelijk is voordat er klachten of ziekteverschijnselen zijn. In de kinderopvang vindt overdracht van ziektekiemen op verschillende manieren plaats: Via de handen.
Knuffel met muziekdoosje wassen
Sommige knuffels mogen niet in de wasmachine of met babyshampoo gewassen worden. Om bacteriën en huisstofmijt te doden, kan je bijvoorbeeld een knuffel met muziekdoosje opfrissen door deze een dag en nacht in de diepvries te leggen.
Plastic speelgoed schoonmaken
Een wasbeurt in de wasmachine vormt dan ook geen enkel probleem. Playmobile, Lego, Duplo en ander stevig plastic speelgoed verzamel je in een kussensloop en kun je wassen op 40°C. Centrifugeren is niet nodig!
Poppen wassen
Was de pop eigenlijk net zoals je een baby wast. Het lijfje met een beetje babyzeep en het haar met babyshampoo. De kleding van de pop was je met de hand in een sopje. Gebruik hiervoor nooit de wasmachine, want de kans op krimpen is groot.
1. LEGO Ultimate Collector's Series Millennium Falcon (10179) We beginnen direct bij nummer 1, de LEGO Ultimate Collector's Series Millennium Falcon. Dit gedetailleerde schaalmodel is voor maar liefst 15.000 dollar over de toonbank gegaan.
Vergeelde/Verkleurde LEGO:
Bepaalde LEGO onderdelen kunnen door zowel ouderdom als blootstelling aan uv-licht verkleuren. Dit kan in de meeste gevallen opgelost worden door deze te laten baden in een in badje met waterstofperodixe. Dit zal in combinatie met UV-licht van de zon zorgen dat de verkleuring verdwijnt.
Je kunt LEGO en Duplo met de hand wassen door de blokken even te laten weken in een sopje van water en afwasmiddel of desinfecterende zeep als Dettol, goed af te spoelen en te laten drogen op een handdoek. Maar de bouwstenen kunnen ook prima in de wasmachine.
Vergeelde of verkleurde LEGO® schoonmaken
Je kunt de originele kleur van de LEGO® proberen te herstellen door deze in een badje met zuiveringszout of lichte chlooroplossing te laten weken.
Maak een papje met gelijke delen azijn en baking soda en schrob er de vormpjes mee af (gebruik indien mogelijk de groene, ruwe kant van een afwassponsje). Vormpjes met hardnekkige roestvlekken kun je zelfs een nachtje in azijn laten weken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
De reden is simpel: zo kun je nooit vuiligheid meenemen naar kamers die je net hebt gedaan. En maak je een ruimte schoon, begin dan bij het plafond. Maak daarna de ramen schoon en werk zo je weg naar beneden. Stof en vuil valt zo nooit op dingen die je al hebt schoongemaakt.
Direct na de geboorte begint de verzorging : in bad, een schone luier, propere kleertjes. Zodra een baby zijn eerste tandjes krijgt, moeten de tanden gepoets t worden, ... Het is belangrijk dat een kind elke dag een optimale verzorging krijgt, waarbij je zelf zo hygiënisch mogelijk probeert te werken.