Iedere keer als een auto van eigenaar wisselt, moet dit doorgegeven worden aan de RDW. Door een eigenaren check te doen, kunt u tevens zien hoe vaak een bepaald kenteken van eigenaar is gewisseld. Verder kunt u exact zien op welke momenten een auto van eigenaar is gewisseld.
U vindt in een eigenaren rapport hoeveel eigenaren een voertuig heeft gehad, van wanneer tot wanneer iemand eigenaar is geweest en of dit een natuurlijk persoon of een garage bedrijf was. De gegevens die u te zien krijgt komen uit het kentekenregister van de RDW en worden in een overzichtelijk rapport weergegeven.
U kunt een auto kopen die drie eigenaren heeft gehad. Een fleetowner (leasemaatschappij of bedrijf met een wagenpark van meer dan 6 auto's) en twee particuliere eigenaren. Verder heeft de auto bij vier verschillende bedrijven in de handelsvoorraad gestaan.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Even voor de goede orde: het gebeurt bij een nieuwe auto weleens dat de datum eerste toelating eerder is dan de tenaamstelling. Zolang de auto echter tussen die twee tijdstippen tot de bedrijfsvoorraad van een dealer behoort is nadien de tenaamgestelde tóch eerste eigenaar.
In 2006 hadden autobezitters hun auto gemiddeld 3,3 jaar, in 2016 is dit opgelopen tot 4,1 jaar. Hoe hoger de leeftijd hoe langer een auto in bezit is van dezelfde eigenaar. Zo hebben 75- plussers begin 2016 hun auto gemiddeld 7 jaar, en 65- tot 75-jarigen gemiddeld 5,3 jaar.
Alleen na 90 dagen gemiddeld verkopen de dealers pas een auto. Naast het verloren geld aan rente en het verschil in omloopsnelheid vragen wij na 90 dagen minder geld voor diezelfde auto. De particulier begint dus direct bij de juiste prijs en dealers pas later.
Een tenaamstelling van een auto brengt niet het eigendom met zich mee. Een kentekenbewijs is slechts een bewijs van houderschap en dus geen bewijs van eigendom van betreffende auto.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
De hoofdbestuurder van een auto is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Vaak sluit de hoofdbestuurder van de auto de autoverzekering af. Bovendien staat de auto meestal op naam van de hoofdbestuurder. Een andere term voor hoofdbestuurder is ook wel regelmatige bestuurder.
Het aantal eigenaren
Dat aantal vergelijken we altijd met de leeftijd van de auto. Hoe ouder een auto is, hoe meer eigenaren deze meestal gehad heeft. Een auto van 10 jaar oud kan prima 3 of 4 eigenaren gehad hebben.
De eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van een kenteken. Op de website van de RDW zijn alleen de autogegevens te achterhalen van de eigenaar. Alleen overheidsinstanties of verzekeraars van een autoverzekering kunnen op basis van een kenteken zoeken wie de eigenaar van een auto is.
Op de website van autoverleden kunt u via het kenteken of chassisnummer de vorige eigenaren achterhalen. Ook het schadeverleden de kilometerstand en de dagwaarde van de auto zijn daarbij in te zien.
Ga naar ovi.rdw.nl. Zet hier het kenteken in. Navigeer naar het tabblad Historie en Vervaldata.
Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Bij de meeste verzekeraar is het wel mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van een partner. De voorwaarden is dat beide partners op hetzelfde adres wonen. Geef bij het afsluiten van de autoverzekering op wie de regelmatige bestuurder van de auto is.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Dit wordt ook wel auto overschrijven genoemd. Wilt u de auto op naam van iemand anders zetten? Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.
Het is bijna nooit mogelijk om een autoverzekering zomaar op een andere naam over te zetten. Een autoverzekering moet in principe afgesloten worden op naam van de kentekenhouder. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen.
Eigendom wordt altijd beperkt door rechten van anderen, door wettelijke voorschriften en door regels van ongeschreven recht. Een voorbeeld waarbij een dergelijke beperking goed te zien is, is die waarbij u eigenaar van een stuk grond bent.
De markt voor gebruikte auto's heeft net als die voor nieuwe modellen te maken met krapte. Er is te weinig instroom en ook de import vanuit het buitenland neemt af. Hierdoor lopen de prijzen van gebruikte auto's flink op.
Bij een gemiddelde auto met een catalogusprijs van 22.500 (zonder BPM en 21% BTW) vloeit er ongeveer 3.700 euro weg aan dealersmarge. Aan materialen kost zo'n auto om de nabij 9.800 euro.
Acht tot tien procent van de prijs van de occasion afpraten, is redelijk; er boven zal een verkoper niet snel met je meegaan. Behalve over de prijs kun je ook onderhandelen over extra's.