Mag een werknemer weigeren een mondkapje te dragen, ook al dwing ik dit af? Indien een werknemer geen redelijke grond heeft om het dragen van een mondkapje te weigeren, bijvoorbeeld omdat hij/zij een longaandoening heeft, is de werknemer verplicht het mondkapje te dragen omdat dit de instructie van werkgever is.
Vervolgens is het van belang dat u benoemt wat de eventuele (arbeidsrechtelijke) consequenties zijn van het weigeren om een mondkapje te dragen. Denk hierbij aan een loonstop. Als dat niet helpt, kan er in beginsel worden overgegaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Werkgevers kunnen hun medewerkers verplichten een mondkapje te dragen op het werk, ook als dat niet wettelijk verplicht is. Als werkgever moet je namelijk zorgen voor een veilige werkplek.
De kantonrechter heeft op 4 november jl. geoordeeld dat een werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door stelselmatig geen mondkapje te dragen tijdens het werk.
In Nederland is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) nergens verplicht. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen. Altijd geldt: houd rekening met elkaar en respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje willen blijven dragen.
Het wordt ook sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen vanaf de leeftijd van 12 jaar bij gezondheidszorgberoepen zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, … (uitgezonderd logopedisten en de psychologen). In apotheken geldt deze aanbeveling voor al het personeel en alle bezoekers.
Alle publieksevenementen binnen en buiten zijn steeds toegelaten. Het mondmasker dient te worden gedragen bij: niet-dynamische binnenactiviteiten. bij dynamische binnen- en buitenactiviteiten, enkel door het personeel.
Veel zorgmedewerkers hebben vragen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapje, schort, bril, handschoenen) in deze coronatijd. Wanneer moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gebruiken?
Zie ook Instructie gebruik mondneusmasker (filmpje). Hoe lang kan ik als zorgmedewerker een mondneusmasker dragen? Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen.
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%).
Raak mondkapjes alleen aan met schone handen. Het OMT adviseert dat u hetzelfde medisch mondkapje niet langer dan 3 uur draagt.
Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken
Basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik.
In Duitsland moet iedereen in bus, trein, metro en tram deze herfst en winter een medisch mondkapje dragen. In het vliegtuig geldt de mondkapjesplicht vanaf 1 oktober niet meer.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
Draag het masker telkens als er iemand in uw kamer komt: een zorgverlener, ziekenhuismedewerker of bezoek. Draag het neus-mondmasker bij elke verplaatsing in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een onderzoek en bij elk zorgcontact binnen de 1,5 meter.
Het dragen van mondkapjes is overal in Spanje verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Deze regel geldt in de openbare binnenruimtes zoals winkels, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer (inclusief stations en perrons), taxi, boot en vliegtuig.
De landelijke mondkapjesplicht blijft nog wel gelden in het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Ook kunnen de Duitse deelstaten het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht stellen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen en het regionale openbaar vervoer.
FFP2 masker kopen doet u bij de Boer Dental. FFp2 mondkapjes beschermen u tegen besmettelijke ziektes. De medische mondkapjes FFP2 worden veelal gebruik in medische wereld en bieden een betere bescherming dan bijvoorbeeld een type II chirurgisch mondkapje.
In Duitsland zijn bijna alle coronamaatregelen vervallen. U moet nog wel in het regionaal vervoer en in het stadsvervoer een FFP-mond- en neusbedekkend masker dragen. In andere plekken zoals winkels, horecagelegenheden of hotels kunt u ook verzocht worden om een mondmasker te dragen.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft: koorts. hoesten.
Onderzoek wijst uit dat er een broeihaard aan bacteriën ontstaat wanneer we ons mondmasker niet regelmatig wassen of verwisselen. Dit kan, in het slechtste geval, leiden tot infecties van de huid of zelfs van de longen.
Was een gedragen mondmasker dagelijks, net zoals je onderbroeken. Was het mondkapje op 60 graden, anders zijn misschien niet alle virusdeeltjes dood. Een alternatief is je mondmasker op de hand wassen met gloeiend heet water en zeep.