Het zorgt voor een strak figuur Springen, stoten, blokken, wegduiken… ideaal om de spieren in heel je lichaam te versterken. Boksen is de perfecte combinatie van cardio- en krachttraining in één.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het één van de sporten is waarbij je het snelste je totale fitheid opbouwt. Er komen veel aspecten bij kijken, zoals je uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, kracht en hand-oog coördinatie.
Je krijgt er energie van
Doordat je helemaal tot het uiterste wordt gedreven in een bokstraining daag je je lichaam ook maximaal uit. Hierdoor wordt je bloedsomloop maximaal gestimuleerd en gaat er meer zuurstof naar je hersenen - wat weer zorgt voor meer concentratie.
Boksen is veelzijdig, maar ook zeker intensief. De bokshouding in combinatie met de kracht, snelheid en het uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat er behoorlijk wat belasting komt op het lichaam. Niet zo vreemd dus dat boksers nog weleens bij ons komen met pijn, bijvoorbeeld door een schouder blessure.
We zijn er ondertussen achter gekomen dat boksen een zware sport is, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de lessen moet je een zware inspanning leveren. Door deze zware inspanning verbrand je enorm veel calorieën. Gemiddeld verbrand je met een uur training ongeveer 800 calorieën.
Boksen. De vele torsobewegingen die je tijdens het stoten en slaan maakt, zijn mogelijk niet ideaal voor je rug. Mocht je je uurtje in de ring toch niet willen overslaan, zorg er dan voor dat je je core constant aangespannen houdt om blessures te voorkomen.
Amateur boksen kan worden beoefend van 13 tot 39 jaar oud. Om echter door te gaan tot de leeftijd van 39 jaar, moet je je eerste boks licentie hebben behaald vóór de leeftijd van 34 jaar.
Om sneller vooruitgang te boeken, maar als je niet veel tijd te besteden hebt, raden we aan om minimaal twee trainingen per week van minimaal twee uur te doen. En voor degenen die echt vooruitgang willen boeken, moet je het opvoeren tot drie tot vijf trainingen per week.
Verder is verboden: bukken beneden de gordel van de tegenstander, vasthouden, worstelen, slingeren, vasthouden aan de ringtouwen, beentje lichten, trappen of schoppen, kopstoot geven, bijten, het geven van een knietje, slaan op de achterkant van het hoofd en het aanvallen van een tegenstander die 'neer' is.
Zowel bij de training als bij wedstrijden kun je blessures oplopen. Dat kunnen kleinere verwondingen zijn, zoals een scheur in een spier, zwellingen, kneuzingen of zelfs een botbreuk. Er wordt ook tegen het hoofd geslagen of getrapt. Dat kan duizeligheid veroorzaken, oorsuizen en/of misselijkheid.
Hoe vaker een bokser knock-out gaat, hoe meer hersenschade. Dit leidt uiteindelijk mogelijk tot spiertrillingen, agressie, depressie, geheugenstoornissen en zelfs dementie. Niet alleen kun je hoofdletsel oplopen tijdens het wedstrijden vechten. Je hebt ook kans op zwellingen en breuken aan hoofd en benen.
Het is goed voor je zelfvertrouwen
Boksen geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Je oefent met gevechtssituaties, leert je grenzen kennen en ontdekt waartoe je lichaam in staat is. Boksen geeft je controle over je eigen lichaam waardoor je weet wat je moet doen áls er iets gebeurt.
Als je gaat boksen, vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters.Die zorgen ervoor dat je zenuwen alle signalen goed kunnen doorgeven. Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine staat bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon.
Per uur kun je er wel zo'n 750 tot 900 calorieën mee verbranden. Daarnaast is boksen ook de ideale uitlaatklep voor als je kampt met stress.
Het is aan te raden een duursport en/of fitness te beoefenen naast het boksen. Alles bij boksen draait om kracht en uithoudingsvermogen. Daarom is het goed dit specifiek extra te trainen. Analyseer waar je behoefte aan hebt en ga dit dan een tot twee keer per week doen.
Is boksen goed om af te vallen? Boksen is een erg intensieve sport, je beweegt in periodes zwaar intensief met korte pauzes. Dit wordt ook wel HIIT genoemd, wat staat voor High Intensity Interval Training. Hierdoor verbrand je in een relatief korte tijd veel calorieën en zul je afvallen.
Boksen is een sport die voor iedereen geschikt is. Welk geslacht je ook hebt, hoe oud je ook bent en welk lichaamstype je ook hebt, iedereen kan beginnen met boksen. Je zult merken dat iedereen zijn eigen tempo hierbij volgt, maar het is goed om te weten dat ieder tempo goed is.
Vechtsport is er in versies met hoge impact, zoals kickboksen. Dit is alleen in aangepaste vorm geschikt voor mensen met hogere leeftijd. Een vechtsport als wing chun draait om het vermijden van impact en om balans en controle. Bij deze sport is instappen als oudere makkelijker.
Het gevecht
Een bokswedstrijd is verdeeld in ronden. Elke ronde duurt drie minuten en tussen de rondes wordt één minuut rust genomen. Vroeger ging dit tot maximaal vijftien ronden. Tegenwoordig is twaalf ronden de bovengrens.
Hoe graag je ook kickbokst, het is niet verstandig elke dag tot het uiterste te gaan met je trainingen. Je lichaam heeft rust nodig om te zorgen voor spierherstel. Doe je dit niet, dan zul je merken dat je niet meer goed vooruitgaat. Tijdens een intensieve training ontstaan er microscheurtjes in je spieren.
Er is niets beters dan een training door een goede coach in de club als je beter wilt worden in boksen. Maar het kan ook zeer effectief zijn om thuis nog wat extra trainingssessies in te plannen. Op die manier kun je op je eigen tempo je technieken ontwikkelen en alle tips van je coach toepassen.
Je krijgt sterke spieren
Boksen is de ideale full body workout. Sparren, springen, stoten, wegduiken; de perfecte combi van cardio- en krachttraining.
In een (kick)bokshouding sta je met 1 been voor en 1 been achter. Wanneer je met je linkse voet voor staat ben je ook met je linker vuist dichter bij je tegenstander, bokszak of trainingspartner. De jab is een snelle directe stoot met de hand die het dichtst bij de tegenstander is.