Ja, u kunt op één auto een parkeervergunning voor bewoners hebben én een of meer parkeervergunningen voor bedrijven. De bewonersvergunning moet dan wel in een ander vergunninggebied gelden dan de bedrijfsvergunning.
Maximaal 5 auto's per tegelijk
Als u meerdere bezoekers tegelijkertijd aanmeldt, moet u per bezoeker een eindtijd aangeven. U kunt de parkeertijd later nog aanpassen.
Met de digitale bezoekersvergunning kunt u maximaal 10 auto's tegelijk aanmelden.
Bij een bezoekersvergunning kunt u maximaal vijf kentekens tegelijk aanmelden. In parkeergebied 1-Oost kunt u maximaal twee kentekens tegelijk aanmelden.
U moet een voertuig hebben dat op uw naam staat. Zoals een auto, camper, brommobiel, Canta of motor. Als u een auto hebt die niet op uw naam staat, zoals een leaseauto, huurauto of bedrijfsauto, dan moet u extra documenten leveren. Het voertuig mag ook een buitenlands kenteken hebben.
Bij een autoverzekering kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven. Dit is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Dit is vaak de verzekeringsnemer, maar kan ook jouw partner zijn. Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
Een parkeervergunning is niet overdraagbaar en kan niet naar een nieuw adres worden meegenomen.
Het aantal parkeervergunningen wat jij kunt aanvragen ligt tussen de 0 en de 2 in heel Amsterdam. Als er 2 vergunningen zijn toegestaan, mogen deze op naam van 1 bewoner staan of van 2 verschillende bewoners.
Een bewonersvergunning is één jaar geldig. Een bewonersvergunning is gekoppeld aan één vast kenteken. U kunt een bewonersvergunning alleen koppelen aan een auto die op uw naam staat, of aan uw eigen leaseauto. Een bewonersvergunning is niet geldig in de gebieden 'kort betaald parkeren' in het Stadshart en blauwe zones.
Voor elk kenteken heb je vier letters nodig en er zijn 26 verschillende letters. Je hebt 264 = 456976 verschillende mogelijkheden voor de letters. In totaal zijn er dus 102 · 264 = 45.697.600 mogelijke kentekenplaten. Dat is meer dan 45 miljoen!
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Bezoekersregeling voor bedrijven
Met de bezoekersregeling parkeert uw bezoek voor 50% van het tarief wat per uur geldt op straat in uw parkeersector. Uw bezoek mag parkeren op alle betaalde parkeerplaatsen in uw parkeersector, maar niet op vergunninghoudersparkeerplaatsen of in parkeergarages.
Wachtlijst parkeervergunning
Op veel plekken in Amsterdam Centrum, Oost, West, Zuid en Noord heb je je vergunning binnen 3 tot 6 maanden. In het centrum kan dit oplopen tot enkele jaren. In veel gebieden is in januari 2023 het maximum aantal vergunningen verlaagd.
In de stadsdelen Zuid, West en Oost worden de vergunningtarieven al in 2023 verhoogd. Zij gaan nagenoeg allemaal van 142 euro per zes maanden naar 177 euro per zes maanden. In stadsdeel Centrum gaat een vergunning 300 euro per zes maanden kosten.
U krijgt 3.000 eenheden per kalenderjaar. Dit staat gelijk aan 500 uur. Als alle eenheden zijn verbruikt, kunt u niet bijkopen.
Zo kost een parkeervergunning bewoner in Amsterdam Oud-West 177,08 euro per zes maanden. Een parkeervergunning voor bedrijven kost 283,33 euro per zes maanden.
Uit de link in de mail bleek dat hij voor de tweede parkeervergunning straks 351 euro per halfjaar moet betalen. In 2020 was dat nog 209 euro per halfjaar. 'Een dikke stijging dus', concludeert de Amsterdammer.
Bent u 65 jaar of ouder of gehandicapt? Dan kunt u een kraskaartvergunning voor parkeren aanvragen. Met deze vergunning parkeert uw bezoek met korting op straat in uw vergunninggebied. Bedrijven kunnen deze vergunning niet aanvragen.
Een standplaatsvergunning geeft toestemming voor het verkopen van goederen of het leveren van diensten vanaf een standplaats. Bijvoorbeeld een viskraam, een oliebollenkraam of een snackwagen. Bij standplaatsvergunningen wordt onderscheid gemaakt tussen vaste en tijdelijke vergunningen.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
In Mijn Amsterdam kunt u ook zien hoeveel mensen er op uw adres staan ingeschreven.U kunt dit zien bij het poppetje bovenaan de pagina. Wat wel mogelijk is bij het Stadsloket: U kunt navragen hoeveel mensen er op uw adres ingeschreven staan.
In elke parkeersector geldt daarom een maximumaantal vergunningen dat wordt uitgegeven. Zodra dit maximum is bereikt, ontstaat een wachtlijst. Deze wachtlijst voorkomt dat te veel parkeervergunningen worden uitgegeven.
De boete voor parkeren op een vergunninghoudersplaats in strijd met de voorwaarden van de parkeervergunning (feitcode R592a) bedraagt in 2023 € 160,00 (exclusief administratiekosten), wordt opgelegd door een agent of parkeercontroleur en verstuurd door het CJIB.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet. Maar het kan wel zijn dat er bij autoriteiten een belletje gaat rinkelen als het er echt heel veel worden.