Het vlees van de wilde Sockeye zalm is bijvoorbeeld magerder dan dat van de gekweekte zalm. Het is rijker aan eiwitten en bevat minder vetten. Daarnaast bevat het vlees van de Sockeye zalm meer mineralen zoals zink magnesium en ijzer.
Dat is goed voor je hart, hoge bloeddruk, botten en immuunsysteem. Een gezond stukje zalm dus. En wist je dat 100 gram Sockeye zalm bijna 25 gram proteïnen bevat?Dat maakt de Sockeye zalm zelfs één van de gezondste vissen ter wereld.
De Sockeye zalm is één van de 5 soorten wilde zalm (andere soorten zijn King, Coho, Pink en Keta). Elke soort heeft zijn eigen smaak.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.
Zoals eerder vermeld is de voeding van de kweekzalm rijker aan vetten. Hierdoor bevat het vlees van de kweekzalm ook meer vetten, wat invloed heeft op de smaak. De smaak van kweekzalm is namelijk veel zachter dan die van de wilde zalm. Daarnaast is de structuur van het vlees ook wat malser over het algemeen.
Kies sowieso zalm met een keurmerk. Ikzelf geef vervolgens de voorkeur aan wilde zalm. Dit bevat per 100 gram dan wel wat minder omega-3 vetzuren, vergeleken bij kweekzalm, maar het bevat ook minder verzadigd vet en minder calorieën.
Wat is het verschil tussen wilde- en kweekzalmen? Wilde zalmen zijn gezonder door wat zij eten. Een wilde zalm, bijvoorbeeld de sockeye-zalm, eet veel astaxanthine-rijk plankton. Kweekzalmen eten voedingskorrels die geen natuurlijke astaxanthine bevatten.
Omdat de wilde zalm zich vooral voedt met schaaldieren, is de smaak sterk afwijkend en meer uitgesproken dan die van gekweekte zalm die vooral visvoer krijgt. De Sockeye zalmen eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Albert Ras van Sea Fresh uit Urk (Nederland)
De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Is rode of roze zalm gezonder voor de mens? “Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarden van de vis, en dus ook niet op de gezondheid van de mens”, aldus Johan Verreth, hoogleraar Aquacultuur en Visserij aan Wageningen University & Research.
Sockeye wilde zalm is niet alleen bekend om zijn rijke en boterachtige smaak, maar ook om zijn dieprode kleur die het visvlees een mooie en aantrekkelijke uitstraling geeft.
Deze gerookte zalm is afkomstig van Zalmhuis Steur, bekend om zijn topkwaliteit MSC-gecertificeerde zalm uit duurzame visserij. De MSC Sockeye zalm staat bekend om haar donkerrode kleur en stevige structuur. Deze uitzonderlijke zalm met onweerstaanbaar volle smaak vangt men in Alaska.
De wilde zalm die je in Nederland kunt kopen is Pacifische zalm. Zalm wordt zowel gerookt als rauw verkocht. In bijna alle gevallen is de zalm in de supermarkt ASC-gecertificeerd. Het ASC keurmerk is een betrouwbaar keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Kenmerken van Schotse zalm:
Dat heeft te maken met de verschillen in watertemperatuur, soort water en voeding. Over het algemeen hebben Schotse kweekzalmen wat dikkere buiken en meer vet. Ze zijn wat vetter dan Noorse kweekzalm. Door het vetpercentage zijn ze wat minder lang houdbaar, ongeveer twee weken.
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen. Allerhande volgt een zalmkweker op het bedrijf waar hij werkt. De kweker vertelt over zalm en legt uit hoe deze gekweekt wordt. Leverancier Lars Nårstad vertelt dat hij werkt op het bedrijf Marine Harvest in Langavik.
Kweekzalmen leven in kleine bassins en zwemmen in hun eigen afval. Ze staan stijf van de antibiotica, iets wat jij dus ook binnenkrijgt. Ze eten genetisch gemodificeerd soja en maïs waardoor hij een grijze kleur krijgt. Deze kleur wordt opgepimpt met een synthetische roze kleurstof.
Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Bij veel andere aanbieders van zalm, of het nu vers of gerookt is, merk je een verschil in prijs/kwaliteit. Dit komt bijvoorbeeld door de herkomst van de zalm, maar ook of de zalm eerst is ingevroren voor het gerookt wordt. Of je rookt eerst de zalm en vriest hem daarna een half jaar in.