Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN, voorheen Fox Sports) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.
Om digitaal te kijken zonder smartcard heb je een televisie nodig met ingebouwde digitale tuner (DVB-C). De meeste tv's vanaf 2010 hebben standaard zo'n tuner. Controleer de handleiding van je tv als je wilt weten of jouw tv geschikt is voor digitale tv zonder smartcard.
Een smartcard is een kaart waarop staat welke zenders je precies mag bekijken, afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen. Deze kaart zit in de decoder, of als je via de digitale tuner televisie kijkt, in de CAM.
Een CI+ module is een insteekkaart waarin je de smartcard van je provider steekt om digitale tv te ontvangen. Aanbieders van kabel televisie, zoals Ziggo, bieden vaak ook hun diensten aan met het gebruik van een CI+ module. Zo heb je geen losse decoder nodig om digitale tv te kijken.
Bij sommige tv-providers kun je tv-kijken zonder kastje met een CI-module. Deze smartcard is een insteekkaart die je in je smart-tv plaatst. De CI-module vervangt dan de tv-ontvanger. Wel moet de coaxkabel nog altijd zijn aangesloten op de televisie.
Als je een actieve Ziggo aansluiting hebt hoef je geen extra abonnementen af te sluiten om TV te kijken. Je hebt geen smartcards of dure boxen nodig om van Ziggo Sport te genieten. Een groot aantal zenders worden doorgegeven zonder versleuteling. Zo zijn NPO 1, 2, 3 en Ziggo Sport beschikbaar in HD Kwaliteit.
Tv kijken via wifi of mobiel internet
Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken. Ook hebben sommige tv-aanbieders een speciale tv-app.
De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen. De smartcard steek je in de CI+ module. Daarna steek je het geheel in de Common Interface (CI) ingang aan de achterzijde van de tv.
Als een gebruiker nu op een tweede toestel digitale televisie wil ontvangen, moet hij een ci+-module en smartcard bij Ziggo huren voor twee euro per maand. Als de televisie geen ci+-ondersteuning heeft, kan voor vier euro per maand een extra mediabox of voor vijf euro per maand een extra Horizon-box gehuurd worden.
Druk op de Home- of Menutoets van je afstandsbediening, ga naar instellingen en geef deze opties in: Kabel, digitale kabel, DVB-C of Telenet. Snelle scan of automatisch scannen. Manueel afstemmen.
Je steekt de meegeleverde smartcard in de module en die steek je eenvoudig in je tv. Met de module en je Ziggo smartcard heb je geen aparte ontvanger meer nodig. Digitaal genieten zonder extra apparatuur, kabels (behalve een coaxkabel) en afstandsbediening.
Bij een smartcard is de beveiligingscode opgeslagen op een microchip. De bankpas met chipknip is zo'n smartcard. Het nadeel van een smartcard is dat je ook een smartcardlezer nodig hebt. Voor toegang tot computers wordt de smartcard vaak geïntegreerd in een toetsenbord.
Ideaal als u de televisie mooi aan de muur wil hangen zonder extra doosjes en kabels erbij. Dat kaartje dat heet dan een CI+ module, en is verkrijgbaar via het Telenet Center aan de prijs van 69€ btw inc (prijs onderhevig aan wijzigingen door Telenet), het kaartje wordt na afhalen verrekend op uw volgende factuur.
Het compacte tv-signaal kan je ontvangen zonder digibox, digicorder of tv-kaartje. Elke Telenet-klant met een televisieabonnement kan de zenders van het compacte tv-signaal rechtstreeks ontvangen op zijn flatscreen-tv. Deze flatscreen-tv moet wel beschikken over een DVB-C-tuner die het MPEG4-videosignaal ondersteunt.
Voor digitale beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Alle moderne televisies hebben meerdere HDMI-aansluitingen, die ook geschikt zijn om hd-televisie door te geven. Heb je nog een oudere televisie met alleen een SCART-aansluiting, dan kun je bij sommige decoders ook een SCART-kabel gebruiken.
Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
Bij moderne televisies kun je wellicht een geldige Ziggo smartcard plaatsen, zodat je geen losse digitale tv-ontvanger meer nodig hebt om naar hd-zenders te kijken. Dit is een zeer elegante oplossing, waarbij je voor het zappen voortaan gewoon de eigen afstandsbediening van de televisie gebruikt.
Maar, iedereen mag 3 digitale activaties hebben (dus los van wat dit is, een box, kaart/CI). Er is alleen een uitzondering voor voormalig Ziggo klanten die nog gekochte apparatuur hadden buiten de 3 activaties om. Die mogen tot 5 activaties hebben, anders zouden ze namelijk ineens de helft niet meer kunnen gebruiken.
Controleren of je tv geschikt is voor een Ziggo smartcard
Op de productpagina van elke televisie vind je de specificatie Ondersteund door aanbieder. Als hier Ziggo naast vermeld staat, dan is de tv gecertificeerd.
Smartcards verlopen niet door een storing, in fupc gebied kan je smartcard 2 maanden zonder signaal, in fziggo gebied zelfs een half jaar. Als een smartcard ineens niet meer werkt kan die defect zijn.
Wilt u op de televisie kijken? Dan heeft u naast uw toestel een digitale antenne en een DVB-T2 ontvanger nodig. De meeste nieuwe televisies hebben deze ontvanger. U hoeft voor de programma's van de publieke omroep geen abonnement af te sluiten.
Ethertelevisie. In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.