Pretzels worden gemaakt van een simpel brooddeeg. Een deeg dat niet zo rijk is omdat er geen ei en geen suiker in zit. Een echt basisdeeg dus. En juist daardoor is deeg zo geschikt, je kan pretzels zoet of zout maken.
Knapperige buitenkant: Loog vormt een lichte korst aan de buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en taai blijft - een onweerstaanbaar contrast. Unieke smaak: Het loogbad geeft die onmiskenbare pretzelsmaak, licht pittig en hartig, waardoor het zich onderscheidt van ander brood.
Pretzels lijken qua structuur en ingrediënten erg op bagels. Ze worden gemaakt van meel, gist en melk. Het deeg wordt vervolgens opgerold en in de bretzelknoop gelegd. Ja, de vorm van dit broodje heeft zelf zijn eigen naam gekregen!
De Pretzels zijn heerlijk luchtig en zijn prima geschikt als lunch of als uitgebreid ontbijt. Serveer ze met jam of een beetje chocopasta en ik garandeer je dat je niet kunt stoppen met eten.
Pretzels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze bretzels of brezels heten. De Amerikaanse pretzels zijn gebaseerd op deze bretzels of brezels, maar toch is de Duitse versie wat steviger en minder zoet.
Pretzels recept | De Notenshop. * De typische kleur en glans van een echte Duitse pretzel komt door een zogeheten loogbad met natriumhydroxide. Natriumhydroxide mag in Nederland niet voor consumptie verhandeld worden. In Duitse bakwinkels wordt het ook wel verkocht als “Brezellauge”.
In de eeuwen daarna vond de pretzel zijn weg naar de geschiedenisboeken en de Europese cultuur. In 1440 was de vorm van de pretzel een symbool van geluk, een lang leven en welvaart. In 1450 aten Duitsers pretzels en hardgekookte eieren als avondeten op Goede Vrijdag, de dag van vasten.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Germandeli.com Pretzels worden in het hele land verkocht en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, van zacht en taai tot knapperig en krokant. Ze worden vaak gegeten met Duitse mosterd, Obatzda en onze nieuwe, in eigen huis gemaakte bierkaas, gemaakt van Warsteiner-bier . Pretzels hebben internationale erkenning gekregen en worden veel gegeten in ...
Zoute pretzels kun je zo eten, maar zijn eigenlijk nog lekkerder met een lekkere pretzels dip erbij. Traditioneel eet je pretzels met mosterd. Simpel, maar heerlijk. De zoute pretzel met het scherpe van de mosterd is echt een lekkere combinatie.
"Pretzels zorgen niet echt voor gewichtsverlies en ze kunnen meer bijdragen aan gewichtstoename ," zegt Gervacio. "Ze zijn niet de ideale voedingsmiddelen voor de stofwisseling omdat ze veel calorieën kunnen bevatten en vol zitten met natrium, vooral die met zichtbare zoutkorrels op het oppervlak."
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waarvan de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
Het is een verstandige keuze om te kiezen voor pretzels van volkorenmeel, omdat deze meer vezels en voedingsstoffen bevatten dan pretzels die gemaakt zijn van geraffineerd meel.
Zachte pretzels zijn gewoon een gistbrood dat in een pretzelvorm is gevormd. Het enige grote verschil bij het maken van pretzels, in tegenstelling tot gewoon brood, is dat pretzels worden gekookt en vervolgens gebakken . Het koken zorgt ervoor dat de buitenkant van de pretzel zijn prachtige goudbruine kleur en unieke knapperige en taaie textuur krijgt.
De loog, een sterke alkalische oplossing, wordt gebruikt om de pretzels hun karakteristieke donkerbruine kleur en taaie buitenkant te geven. De loog draagt echter ook bij aan de unieke smaak van de pretzels, waardoor ze een lichte pittigheid en een vleugje bitterheid krijgen.
Jaren geleden, tijdens het onderzoeken van mijn eerste boek, Pretzel Making at Home, leerde ik een geweldige truc van voedingswetenschapper Harold McGee, die had ontdekt dat het verhitten van baking soda in een lage oven de pH verandert, waardoor het meer op loog gaat lijken. Zijn gebakken baking soda is het geheime ingrediënt voor deze uitzonderlijke zelfgemaakte pretzels.
Als je de Duitse roots van de pretzel wilt omarmen, kies dan voor een mosterddip! Dijonmosterd of een pittige bruine mosterd zijn de typische go-to's, omdat ze een extra kick aan je pretzelsnack geven . Je kunt echter ook het beste van beide werelden krijgen door te kiezen voor een kaasachtige mosterddip.
De Pennsylvania Dutch en Pretzels
In de loop der tijd werd de pretzel een hoofdbestanddeel en een integraal onderdeel van de cultuur en economie van Pennsylvania. De staat staat nu bekend als de pretzelhoofdstad van de wereld, waarbij Pennsylvanians maar liefst 12 keer meer pretzels consumeren dan het nationale gemiddelde.
Zachte pretzels op Beierse wijze: de stevige klassieker
Het deeg wordt voor het bakken in een loogbad behandeld, waardoor de pretzel zijn karakteristieke donkere kleur krijgt en het smaakprofiel wordt versterkt met een subtiele alkalische smaak . Traditioneel worden deze pretzels bestrooid met grof zout, wat zorgt voor crunch en een explosie van smaak.
Eén portie pretzels bevat 1 gram vet, vergeleken met 10 gram chips . Het nadeel: pretzels zijn grotendeels voedingsarm. Natuurlijk bevatten ze minder calorieën en vet dan chips, maar ze zijn echt geen gezonde snack. Eén portie levert bijna een kwart van de natrium die een persoon elke dag nodig heeft.
Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
Pretzels zijn handig, budgetvriendelijk en voor de meeste mensen makkelijk te verdragen. Bovendien kunnen ze makkelijk worden gecombineerd met eiwitten en vet voor een goed uitgebalanceerde snack.
De curryworst is in de tweede helft van de jaren veertig waarschijnlijk in Berlijn ontstaan. Het is naast de gewone braadworst een van de populairste Duitse snacks.
Je kunt ze met een handvol eten, ze in dips scheppen voor extra proteïne, ze bestrooien met kruiden, ze in een mengsel gooien of ze zelfs in snoepgoed verwerken (viooltje: dessert!).
Ze werden gezien als een symbool van geluk, voorspoed en spirituele vervulling . De drie gaten in de traditionele pretzelvorm hebben door de jaren heen ook een religieuze betekenis gekregen. Deze worden soms gezien als representatief voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.