Vanaf de puberteit verandert het slaapritme van je kind.Hierdoor wordt hij later moe en gaat later naar bed. En dat terwijl pubers meer slaap nodig hebben dan gemiddeld: ongeveer 9 uur. 'De kans is dus groot dat je kind moeite heeft om 's ochtends uit bed te komen en op tijd op school te zijn,' zegt Helma.
In de puberteit verandert het slaappatroon van je kind. De biologische klok gaat anders werken, waardoor je kind later moe wordt. Je puber heeft ongeveer 9 uur slaap nodig.
Iedereens slaapbehoefte is anders. Aan kinderen wordt meestal 9 tot 11 uur slaap geadviseerd. Aan jongeren 8 tot 10 uur.
Veel pubers slapen slecht, omdat jongeren veel meer slaap nodig hebben dan je zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat ze eigenlijk om 22:00 uur moeten slapen als de wekker de volgende ochtend al om 7:00 uur gaat? Pubers hebben zo'n 9 uur slaap per nacht nodig, en die kunnen ze niet voorslapen of achteraf een keer inhalen.
Door de verstoorde hormoonproductie tijdens de puberteit worden ze van nature later moe. 's Avonds produceren we melatonine, een hormoon dat ons moe maakt en dat ervoor zorgt dat we goed en diep slapen. Maar bij jongeren komt de productie van dat hormoon pas laat op de avond op gang.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.
De meest voorkomende oorzaak van te veel slapen is een belabberde kwaliteit van de slaap. Reden hiervoor kunnen te maken hebben met alcoholgebruik. Je slaapt wel heel vlot in, maar door de alcohol bereik je niet de diepe slaapfase waardoor het doorslapen meestal niet lukt. Hierdoor rust je ook niet goed uit.
In alle leeftijdsgroepen ligt de gemiddelde slaapduur binnen de aanbeveling voor de betreffende groep. Zo slapen kinderen van 3-5 jaar gemiddeld 11,6 uur, 6-13-jarigen 10,7 uur en 14-17 jarigen 8 uur per nacht.
Lagere school en tieners
Totale slaaptijd: 11 uur voor lagereschoolkinderen, en 9 tot 10 uur voor adolescenten (wordt meestal niet gehaald). De diepe slaap stijgt, maar vermindert weer tijdens de tienerjaren. De hoeveelheid diepe slaap vermindert naar 20 tot 25% van de totale slaaptijd.
Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen. Anderen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig. Vrouwen slapen gemiddeld iets langer dan mannen.
Voor tieners wordt vaak nog 9 uur slaap per nacht aanbevolen, maar deze richtlijn lijkt onterecht. Hoeveel slaap een kind nodig heeft neemt af met de leeftijd. Een 10-jarige zou tussen de 9 en 9,5 uur moeten slapen, een 12-jarige 8 tot 8,5 en voor een 16-jarige is 7 uur optimaal.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Zo heeft een tiener (van 14 tot 17 jaar) 8 tot 10 uur slaap nodig. Terwijl een jong volwassene (18 tot 25 jaar) met 7 tot 9 uur slaap uit de voeten kan.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Waarom? Pubers hebben veel behoefte aan ruimte, privacy en vrijheid. Liegen kan een manier zijn om dat te krijgen. Een puber kan ook liegen om straf te ontlopen, zich beter voor te doen bij vrienden, niet gepest te worden, jou niet teleur te stellen of je 'gezeur' te vermijden.
11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal.
Tussen de 6 en 10 jaar slapen ze ongeveer 9 tot 10 uur per nacht. De groep 11- tot 13-jarigen slaapt gemiddeld 9 uur per nacht. Dit zijn gemiddelden, want de behoefte aan slaap kan per kind verschillen. Je kunt daarom ook het best zelf de bedtijden bepalen.
Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.
Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgen. Dit is echter een gemiddelde en individuele behoeften kunnen verschillen. Sommige mensen voelen zich uitgerust na slechts 6 uur slaap, terwijl anderen misschien wel 9 of meer uur nodig hebben.
Het is pas een slaapstoornis als iemand daaronder lijdt of er sprake is van beperkingen in het functioneren. Dit wordt ook hypersomnia of hypersomnolentie genoemd. Iemand voelt zich dan minstens drie dagen per week gedurende het grootste gedeelte van de dag overmatig slaperig. En dit duurt drie maanden of langer.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Er is een groep mensen die structureel te veel slaapt. Wanneer zij wakker worden na meer dan negen uren slapen, zijn zij nog steeds moe. Dit wordt hypersomnie genoemd.