Naast de RvdK kunnen ook de gemeente, een gecertificeerde instelling of de officier van justitie een verzoek bij de rechter doen. De kinderrechter beslist of een kind wordt opgenomen in de gesloten jeugdhulp. Ook als ouders vrijwillig kiezen voor gesloten jeugdhulp beslist de rechter of dit gebeurt.
Voor een plaatsing in de gesloten jeugdzorg is een machtiging van de kinderrechter nodig. Vaak wordt er een spoedmachtiging afgegeven, zodat het kind meteen naar de instelling gebracht kan worden zonder dat de rechter het kind eerst zelf hoeft te spreken.
Zit je in een gesloten instelling? Eigenlijk is 18 jaar de maximumleeftijd, maar soms mag je nog een half jaar blijven na je 18e. Bijvoorbeeld als je nog moet wachten op je vervolgtraject. Wel moet de rechter hier dan een machtiging voor afgeven.
Het gaat om kinderen die zichzelf beschadigen, het leven niet meer zien zitten, vastzitten in mensenhandel of kinderprostitutie en/of drank en drugs gebruiken. Ze worden in de gesloten jeugdzorg geplaatst met een machtiging van de kinderrechter om hen tegen zichzelf of hun omgeving te beschermen.
Elke gemeente heeft basisvoorzieningen, preventieve programma's, eerstelijnsvoorzieningen en gespecialiseerde hulp. Toegang tot deze hulp kan worden verkregen via een jeugd- of wijkteam of via een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kan een school of huisarts zorgen voor een doorverwijzing naar de juiste instanties.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Voor wie is jeugdzorg? De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Het gaat hierbij om jongeren tot 18 jaar.
Zo'n plaatsing is bedoeld om jou te helpen. Het is geen straf. Je krijgt hulp in een gesloten omgeving omdat de kinderrechter vindt dat dit nu de beste oplossing voor je is. Het is dus uiteindelijk de kinderrechter die de beslissing neemt, dit wordt een beschikking gesloten machtiging genoemd.
Op de gesloten unit ligt de nadruk van de opname op veiligheid, structuur en/of bescherming. U wordt in deze periode op medicijnen ingesteld. De gesloten afdeling is bedoeld voor korte opnames en voor acute opnames. Hoe lang de opname precies duurt is per persoon verschillend.
Een gesloten afdeling ziet er niet veel anders uit dan een open afdeling. Het verschil zit hem naast de gesloten afdelingsdeur vooral in de personele bezetting, de aangeboden structuur en behandeling die vaak wat intensiever van aard is.
Volgens Stichting Het Vergeten Kind is de gesloten jeugdzorg een 'onveilige plek die herstel en ontwikkeling in de weg staat'. Vorig jaar nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan om te stoppen met de gesloten jeugdzorg.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Gedwongen uithuisplaatsing is een maatregel van kinderbescherming. Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen.
Een gesloten groep is anders dan een open groep. De groep is beveiligd met hekken en camera's, zodat je kind niet wegloopt voor zijn of haar problemen. De bescherming en veiligheid van de groep helpt je kind om echt iets te veranderen.
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Dat Jason opgroeide in een omgeving met veel huiselijk geweld, ziet hij als 'domme pech'. Maar dat hij vervolgens als een crimineel werd opgesloten, heeft hem enorm beschadigd. “De gesloten jeugdzorg heeft mijn wereldbeeld verwoest.” “Ik was suïcidaal en had hulp nodig.
JeugdzorgPlus is een vorm van gesloten jeugdhulp die wordt geboden aan jongeren die niet bereikbaar zijn voor lichtere vormen van hulp. Zonder behandeling vormen zij een risico voor zichzelf of hun omgeving.
Opname in de ggz kan nodig zijn wanneer je psychische problemen zodanig groot zijn dat het je leven ontwricht en ambulante behandeling niet effectief genoeg is. Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname.
Meestal is opname vrijwillig
Wanneer mensen opgenomen worden in een GGZ-instelling of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
Wanneer het in de thuissituatie echt niet meer gaat en er sprake is van een crisissituatie, kan worden besloten om iemand vrijwillig of gedwongen te laten opnemen. Maakt iemand zelf de keuze voor een opname, dan noemen we dat een vrijwillige opname.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Verblijf in een jeugdinstelling valt onder de Jeugdwet. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. U kunt zelf een verwijzing aan bij uw gemeente of de (huis)arts van uw kind.
Klacht indienen jeugdhulp
U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.
De kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben, kunnen terecht bij hun gemeente. Alle gemeenten in Nederland zijn namelijk verantwoordelijk voor de jeugdzorg, ook wel jeugdhulp genoemd. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Je bent echter wel verplicht om hieraan mee te werken. Als je dit niet doet, kan de gezinsvoogd van Jeugdzorg een brief sturen met een aanwijzing die jou verplicht om mee te werken. Indien de zorgen zeer ernstig zijn, kan een kind door de rechter uit huis geplaatst worden.
U doet dan samen met het internaat een verzoek bij Censis voor plaatsing van uw kind. Na de bevestiging dat uw kind geplaatst wordt, vindt een intakegesprek plaats op een moment dat u in overleg met het internaat bepaalt. U maakt hier nader kennis met het internaat en de groep waarop uw kind zal komen.