"Voorafgaand aan onweer kan er sprake zijn van warm, drukkend en vochtig weer.Dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen", legt Van der Heijden uit. "Dan wordt soep of welk ander gerecht zuur. Het is heel belangrijk om dingen snel af te koelen als je kookt en niet te lang bij warm weer te laten staan.
Wordt je soep zuur van donder en bliksem? Het antwoord is: neen. Ook al werd dat vroeger vaak gezegd: “opgelet, bij onweer keert je soep gemakkelijk,” werd er wel eens gezegd. Dat zou volgens sommige mensen met de luchtdrukval te maken hebben die aan een onweer voorafgaat.
Wanneer er onweer in de lucht hangt, zouden zuivel en andere dierlijke producten in mum van tijd bederven. Verandering in luchtdruk in combinatie met veel elektroden in de lucht zouden hiervan de oorzaak zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel? Het antwoord is nee.
Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast. Of, als er te veel is om binnen enkele dagen op te eten, kun je je soep ook invriezen.
Dat komt doordat voorafgaand aan onweer de lucht warm, vochtig en broeierig wordt. Onder deze omstandigheden vermenigvuldigen bacteriën zich goed.
Onweersbuien hebben warme, vochtige lucht nodig die opstijgt, dus de omgevingsomstandigheden die de ontwikkeling van onweersbuien ondersteunen, lijken op die waarin melk kan bederven . Deze gelijkenis leidde tot de waargenomen correlatie van melkbederf tijdens onweersbuien.
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Tijdens het koken van vlees, maar ook bouillon of soep, kan zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte vormen.Dit bestaat voornamelijk uit vrijgekomen eiwitten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip.
Lekker binnen blijven dus, al is er ook binnenshuis iets wat je beter niet kunt doen als het onweert: douchen. Ook het Rode Kruis waarschuwt tegen douchen tijdens een onweersbui. De reden hiervoor is dat de stroom zich via jouw huis naar de aarde zal bewegen, mocht de bliksem inslaan.
Maar wist je dat als je krabbensoep maakt tijdens een onweersbui, de soep bederft , of zoals ze dat vroeger in de wijken van Baltimore noemden, “spool”?
Bliksem kan door leidingen heen reizen. Het is het beste om tijdens een onweersbui al het water te vermijden. Ga niet douchen, baden, afwassen of uw handen wassen . Het risico dat bliksem door leidingen heen reist, is bij kunststof leidingen mogelijk kleiner dan bij metalen leidingen.
Tijdens de hondsdagen bederft voeding sneller dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat micro-organismen zich tijdens hitte, en dus juist in de warme broeierige periode als de zon fel schijnt afgewisseld met forse regen en onweersbuien, sneller verdubbelen en voortplanten.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Nee, soep bederft niet bij onweer, althans niet door onweer zelf. Het is eenvoudig: alles wat je kookt om langer te bewaren dien je zo snel mogelijk te koelen.
Wat absoluut niet te doen tijdens onweer
Raak geen metalen voorwerpen aan zoals tentstokken, fietsen, of hekjes, en vermijd ook contact met waterbronnen zoals meren, rivieren, en plassen.
Ga nooit liggen! Ga direct uit het water zodra je donder hoort. Water is een goede bliksembegeleider en door het grote oppervlak kan de bliksem op veel plekken inslaan. Dat maakt jou als zwemmer heel kwetsbaar.
Ja.Het is wél aan te raden om elektrische apparaten tijdens onweer van het stroomnet af te koppelen. Als de bliksem inslaat in de woning, kan de hoge spanning die dan ontstaat in het elektriciteitsnet de aangesloten apparaten beschadigen of zelfs brand veroorzaken.
In verreweg de meeste religies werden of worden menstruerende vrouwen als onrein gezien. De achterliggende gedachte was waarschijnlijk dat menstruatie diende om giftige stoffen uit te scheiden. Daarom mochten ongestelde vrouwen absoluut niet koken, en moesten ze zich soms zelfs afzonderen in een hutje.
Wat eerder aan de hand lijkt is een indirect verband. Onweer gaat vaak samen of vooraf aan warm weer en/of een hoge vochtigheidsgraad. En dit kan bederf van soep tot gevolg hebben; maar dit kan dus ook gebeuren als het warm en vochtig is zonder dat het onweert.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof.
Een kom kippensoep geeft een warm en gezellig gevoel
Kip bevat een grote hoeveelheid van de stof tryptofaan. Dit is een aminozuur dat helpt bij de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Dat zorgt dus voor een gelukkiger en gezellig gevoel. Vooral in combinatie met de warmte die kippensoep afgeeft.
Eten is te zuur
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.