Zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, is een reinigingsmiddel en doodt bacteriën. Maak een mengsel van zuiveringszout en azijn en giet deze mix door de afvoeren. Het mengsel doodt de aanwezige motmuggen en maakt tegelijkertijd de afvoeren schoon. Herhaal dit meerdere keren.
Motmuggen (of: rioolvliegjes) duiken op in vochtige ruimtes, zoals in een keuken, badkamer of kruipruimte. Deze insecten brengen indirect ziektes mee en zijn erg vervelend in grote aantallen. Zelf de overlast aanpakken probeer je met onze tips of je schakelt direct met jouw lokale, professionele ongediertebestrijder.
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de larven zich ontwikkelen: ze kunnen binnen twee weken tot anderhalve maand volwassen worden. Eenmaal volwassen leven motmuggen niet langer dan drie weken.
Met een hogedrukspuit - gevuld met een mengsel van water en insecticide - behandelt de bestrijder alle broedplaatsen. De eitjes en de larven van de rioolvliegjes sterven vrijwel meteen. De rioolvliegjes zelf zullen binnen twee tot drie dagen ook allemaal dood zijn.
Het vervelende van rioolvliegjes is dat u er ziek van kan worden. Deze rioolvliegen voeden zich namelijk met schimmels en bacteriën. Deze insecten verspreiden de bacteriën door de hele woning waardoor ze zo ziektes verspreiden.
Kook een grote pan met water en voeg hier azijn of bleekmiddel aan toe en giet dit in de afvoer waar de rioolvliegjes zich bevinden. Door het kokende water zullen de rioolvliegjes dood gaan en door het bleekmiddel of azijn zullen je leidingen weer schoon worden en niet meer stinken.
De larven van de motmug en de motmug zelf kunnen nuttig zijn voor het leefmilieu, omdat ze zich voeden met algen, schimmels en bacteriën en zo zorgen voor de afbraak van organisch materiaal. Motmuggen kunnen hinder veroorzaken, vooral als ze in grote aantallen voorkomen.
Oorzaak van rioolvliegjes
Rioolvliegjes - oftewel: motmuggen - komen meestal in de zomermaanden voor. Ze zoeken dan plekken in of rond je woning op waar rottend, vochtig, organisch restafval ligt. Daar leggen zij dan eitjes in. Hoe warmer het is, hoe sneller deze eitjes uitkomen.
Sommige soorten motvlinders eten vooral van stoffen materialen. Andere soorten gedijen het best op voedselproducten. Weer andere motvlinders eten zowel van stof als voedsel. Daarom een kort overzicht van de soorten motvlinders en waar zij het liefst van leven.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Maak de ruimtes (lades of kasten) regelmatig schoon, ruim al het gemorste voedsel op inclusief bloem en suiker. Larven kunnen overleven op kleine hoeveelheden voedsel die op de bodem van kasten en lades voorkomen. Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen.
Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
Hoe lang leven meelmotten? De hele levenscyclus van de meelmot beloopt zo'n 4 maanden bij gunstige omstandigheden: een temperatuur van 20 graden of hoger en genoeg voedsel. Het vervelende aan het bestrijden van meelmotten is dat larven en poppen maandenlang kunnen overleven zonder voedsel.
Motten kunnen schade toebrengen aan textiel aangezien hun larven leven van eiwitten die bijvoorbeeld in wol, leer en bont zitten. Mottenlarven van de vrucht- en meelmot voeden zich bovendien graag met granen, gedroogd fruit en bonen uit de keuken.
De wormpjes zijn de larven van motmugjes, ook wel rioolvliegjes genoemd, waarvan de de larven in rottende en gistende prut in dakgoten en afvoerpijpen leven. Ze hebben bijna geen zuurstof nodig.
Voor de bestrijding van de bruine huismot kan gebruik worden gemaakt van een voor dat doel toegelaten biocide (=bestrijdingsmiddel). Behandel alle plaatsen waar de larven worden aangetroffen, zoals onder de randen van vloerbedekking, achter plinten en in naden en kieren van (de onderzijde van) houten wandmeubels.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Vleesetende plant. Haal een vleesetende plant in huis, zoals bijvoorbeeld de Bekerplant of de Venus vliegenval. Vleesetende planten lokken hun prooien (insecten dus) met een heerlijke nectar-geur en eten ze vervolgens op.
Rioolvliegjes komen uit het riool, en komen af op stilstaand water, bijvoorbeeld in een wasbak en/of douche. Uit dit stilstaande water halen ze hun voeding. Ze kunnen zich ook in je afvoer verzamelen. Dit gebeurt vooral wanneer je de douche of wasbak een tijdje niet gebruikt.
Motmuggen zijn tweevleugelige insecten en hebben een grijze tot zilverachtige kleur. Ze hebben een driehoekige vorm wanneer ze hun vleugels gespreid hebben. Hun kop, vleugels en pootjes zijn licht behaard. Een motmug is ongeveer vier millimeter lang.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze uiteraard niet fijn om in huis te hebben. Ze kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan leer, kleding, stoffen, bont en tapijt. Wanneer de eerste eitjes van motten uitkomen, kan er snel langdurige schade aangebracht worden.