Als bevestiging op een vraag wordt dit vaak gebruikt. Bijvoorbeeld: 'Is onze taxi voor morgen gereld? ' De persoon achter de receptie zal antwoorden: 'Yes, sir' , terwijl hij met zijn hoofd schudt.
Om te beginnen wordt 'ja' niet aangeduid door te knikken, maar door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het hoofd gaat 'wiebelen' (in het begin wordt je er gek van, maar na verloop van tijd neem je het zelfs over).
In India is het in tegenstelling tot Nederland normaal om te iets te laat te komen bij een afspraak. Zorg er wel altijd voor dat je nette en gepaste kleding draagt. Familiebanden zijn erg belangrijk voor Indiërs. Een Indiër doet alleen zaken met bekenden en heeft daarom ook hoofdzakelijk familieleden in dienst.
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
India kent een grote verscheidenheid aan religies, culturen en bevolkingsgroepen. Het hindoeïsme (83%), het sikhisme (2%) en het boeddhisme (1%) vinden allen hun oorsprong in India. In het land leven daarnaast ook moslims (11%) en christenen (2%).
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
Smerig. Spugen, plassen en poepen op straat, opengereten zakken vuilnis in de goot, vervuild water, apen en ratten die gevoerd worden op straat, koeienvlaai onder je schoenen... India is niet bepaald een schoon land. Sterker nog, India is ronduit smerig.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
India staat bekend om heel veel verschillende zaken. De bevolking bestaat uit vele verschillende etnische groepen, De belangrijkste religies zijn het hindoeïsme en de islam. Op het gebied van natuur kun je in India alles tegenkomen. Je hebt er woestijnen, grotten, stranden, berggebieden en oerwouden.
Ze wonen in krottenwijken. Veel armen hebben zelfs helemaal geen huis. Die slapen en leven gewoon op straat. Volgens de regering van India zelf leeft ruim een op de drie Indiërs (36 procent) onder de armoedegrens.
Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe volgens hindoes een heilig dier en daarom wordt er geen rundvlees gegeten. Moslims in India eten geen varkensvlees en daarnaast zijn veel hindoes vegetariër.
De lunch bestaat meestal uit rijst, brood en twee bijgerechten met groente, vis of vlees. Het diner, dat vaak laat wordt genuttigd, bestaat ook uit rijst, brood en een aantal bijgerechten. Tussendoor wordt fruit gegeten en voor het slapengaan drinken veel mensen warme melk met wat suiker en kardemom.
Voor 1 kilo brood betaal je in Mumbai (India) 46 roepies ($ 0,84/€ 0,64). Dezelfde hoeveelheid brood kost in Tokyo (Japan) meer dan het tienvoudige: 480 roepies ($ 8,80/€ 6,73).
De naam India of Indië (ινδιη) werd in de oudheid door de oude Grieken afgeleid van "Sindhu", de lokale naam voor de rivier de Indus. De naam "India" sloeg als een pars pro toto op alle gebieden ten oosten van de rivier, waarover in die tijd weinig bekend was.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 januari 2021 zo'n 58.460 Nederlanders met een Indiase migratieachtergrond in Nederland. In 2017 kwamen 8.630 Indiërs naar Nederland, waardoor zij - na Syriërs - de grootste groep nieuwkomers waren.
Namasté is in India, maar ook in verschillende andere Aziatische landen, een gebruikelijk hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen. Hierbij worden de handen tegen elkaar geduwd, de handpalmen raken elkaar, de vingers wijzen naar boven en zijn iets richting het hoofd gebogen.
India kent 3 nationale feestdagen waarop alle bedrijven verplicht moeten sluiten: Republic day - 26 januari. Independence Day - 15 augustus. Gandhi Jayanti - 2 oktober.
Het klimaat in India verschilt sterk per regio. Het noorden van het land kent een steppeklimaat, terwijl het zuiden en de westkust een tropisch klimaat hebben. Hierdoor kent het noorden van het land sterke temperatuurverschillen gedurende het jaar.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella.
India is een relatief veilig land. Berovingen, oplichting of vormen van fysiek geweld tegen toeristen komen gelukkig vrij weinig voor. Geef mensen vooral geen aanleiding om je te beroven en draag dus geen dure sieraden en zorg dat je geld niet zichtbaar is.
De diversiteit. India is een groot land en heeft veel verschillende gezichten. Van grote steden tot onontwikkelde dorpjes, van de droge woestijn tot de groene backwaters, van Hindoe tot Christen, van strand tot meer. Elke plek is uniek en heeft je iets anders te bieden.