Door een laag schelpen op de bodem van de kruipruimte te leggen, nemen de schelpen het vocht op en houden dit vast. Daarnaast houden schelpen in een kruipruimte de vochtige lucht tegen, zodat het in huis lekker droog blijft.
Schelpen zorgen door hun vorm voor een dikke isolatielaag op de bodem van uw kruipruimte. Daarnaast staan schelpen bekend om hun vochtwerende werking. Met alle moderne technieken en fabricagemogelijkheden zijn er steeds meer isolatiematerialen op de markt gekomen.
Door de natuurlijke werking van schelpen houdt deze isolatie net zoals andere isolatiematerialen vochtige lucht tegen. Voor een optimale isolatie heb je voor een Rc-waarde van 2,5 een laag van 25 tot 30 cm schelpen nodig.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
Vochtige, muffe, schimmelige lucht in huis is niet goed voor mensen met luchtwegklachten. Echt schadelijk is dat water in de kruipruimte kan leiden tot aantasting van houten balken of vloerdelen. Ook metalen leidingen in de kruipruimte kunnen gaan roesten door blootstelling aan water.
3.6.2 Risico's Water in de kruipruimte is gevaarlijk, omdat men kan verdrinken indien men onwel wordt. Natte kleding belemmert het werken, onderkoeling is levensbedreigend. Obstakels onder het wateroppervlak zijn niet te zien, er is daarmee kans op verwonding.
Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.
Onder ieder huis bevindt zich een kruipruimte. Deze ruimte zit onder de begane grond van je woning en is vooral bedoeld om leidingen doorheen te laten lopen. Hierbij kunt u denken aan leidingen voor water, gas, elektriciteit en de afvoer. Door de kruipruimte te isoleren ontstaan er meerdere voordelen voor de woning.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Er zijn verschillende producten die kunnen dienen als bodemafsluiting. Eén daarvan is het natuurproduct zand: zand heeft een hoog soortelijk gewicht waardoor het niet alleen de bodem afdekt, maar bijvoorbeeld ook grondwater wegdrukt en stank buitensluit.
Wanneer er grond onder de fundering door de kruipruimte in spoelt, kunnen er zelfs ondergrondse ruimtes en doorgangen ontstaan tussen u en de omliggende woningen. In het geval van grondverzakking is de kruipruimte ophogen de meest effectieve oplossing.
Naast ratten staan zoetwatermosselen ook op het menu van een aantal vogelsoorten (bv. Blauwe Reiger en Zwarte Kraai). Ook Waterhoen en Meerkoet eten vaak mosselen, al gaat hun voorkeur vooral uit naar de kleinere driehoeksmosselen.
Als er weinig kalk in het water zit, dan is de schelp dun. In de winter groeit de schelp minder dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede groeibanden. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is.
Medewerkers mogen maximaal één uur aaneengesloten werken in kruipruimten die lager zijn dan 60 cm. Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is een verblijf van 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.
Volgens het bouwbesluit is het tegenwoordig niet meer verplicht om een kruipruimte te ventileren. Wel zijn er regels opgesteld rondom het luchtdicht en waterdicht uitvoeren van de begane grond vloer.
Muggen uit de kruipruimte verdrijven
Maak de kruipruimte goed schoon en droog vochtige gebieden af. Plaats een luchtontvochtiger bij de ingang van de kruipruimte. Roer geregeld in stilstaand water om het leggen van eieren door muggen tegen te gaan.
Vocht in kruipruimte voorkomen
Wanneer de kruipruimte vochtig is kunt u het beste een specialist inschakelen. Water in kruipruimte oplossing: de kruipruimte isoleren, of u kunt kiezen voor bodemafsluiting door middel van bijvoorbeeld zandblazen of kiezen voor vloer isolatie.
Reguliere dompelpompen kunnen een ruimte leegpompen. Dat wil zeggen dat er nog een bepaalde hoeveelheid (> 10-20 mm) water over blijft. Een vlakzuiger (ofwel dweilpomp) kan een ruimte zo goed als droogpompen. Dat wil zeggen dat er ongeveer 2 mm water over blijft.
De beste techniek is om de vloer en het plafond van de kruipruimte te isoleren, na het leggen van een vochtscherm. Op deze manier kan het water niet in deze ruimte stijgen, die schoon zal blijven.
Bodemisolatie zorgt ervoor dat de bodem van uw kruipruimte wordt geïsoleerd. De ruimte boven de isolatielaag is daarna droger en warmer, wat ook een gunstig effect heeft op de ruimtes in huis. U profiteert direct van een lager energieverbruik en minder koude voeten. Ideaal in combinatie met vloerisolatie.