In meer dan 90% van de gevallen van een slechte adem zit de oorzaak in de mond. De geur komt meestal door bacteriën, die onaangename gassen voortbrengen. Deze bacteriën zitten vaak achter op de tong. Dit deel is ruw en heeft diepe groeven, waarin bacteriën zich goed kunnen nestelen.
U kunt een tijdje uw mond spoelen. Door mondspoelingen kunnen er minder bacteriën in de mond komen. En de bacteriën maken ook minder gassen. Hierdoor kan uw slechte adem minder worden.
Speeksel ruiken
De speekseltest is weliswaar minder nauwkeurig dan een ademtester, maar kan een goede indicatie geven. Lik met het achterste deel van de tong over de bovenkant van de hand. Laat het even drogen en ruik eraan. De geur hiervan kan redelijkerwijs vergeleken worden met de kwaliteit van de adem.
Omdat een tandvleesontsteking of bacteriën achterop de tong de voornaamste oorzaak zijn van een stinkende adem, word je meestal doorverwezen naar de mondhygiënist. De mondhygiënist zal samen met jou de oorzaak van je slechte adem proberen te achterhalen, en een plan maken voor een gezonde en frisse mond.
Tegen je hand ademen en dan eraan ruiken werkt in veel gevallen niet: je ruikt niets maar kunt evengoed een stinkende adem hebben. Toch kun je wel merken dat je een slechte adem hebt, bijvoorbeeld doordat je veel etensresten tussen je tanden ziet zitten. Ook een aanslag op de tong is een teken van een slechte adem.
Het 's ochtends drinken van groene thee kan ervoor zorgen dat de slechte adem verdwijnt, bovendien voelt u zich ook nog eens de hele dag verfrist en energiek. Groene thee en zwarte thee bevatten polyfenolen die de bacteriën bestrijden die een slechte geur in de mond veroorzaken.
Reinig uw tong twee keer per dag, het liefst 's ochtends en 's avonds.
Als u tijdens het eten een slechte adem wilt voorkomen, kunt u het beste lichtzurig voedsel eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Vertel het direct
Als je direct wilt zijn, kan dat op een aantal verschillende manieren. Je zou het gewoon rechtstreeks kunnen vertellen, wat prima is als er verder niemand bij is. Een andere manier om het rechtstreeks te vertellen, is door een eenvoudig appje te sturen.
Wat is de oorzaak van halitose? Bacteriën! Het is algemeen bekend dat wanneer tanden en kiezen niet goed gepoetst worden, men uit de mond gaat stinken. Bacteriën hopen zich dan op tussen de tanden en de spleet tussen tand en tandvlees (pocket) en deze produceren een zwavellucht.
Het kan ontstaan door een slechte mondhygiëne, ontstekingen, infecties, speekselgebrek, bepaalde eetgewoonten (knoflook, uien, bepaalde kruiden), tabak, alcohol of door ziekten. Slechte adem wordt in 90% van alle gevallen veroorzaakt door bacteriën in je mond.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Halita Tandpasta is speciaal ontwikkeld voor een effectieve behandeling van slechte adem. 1 op de 5 Nederlanders heeft last van slechte adem (Halitose). Bij het uitsteken van de tong is een wit-gele aanslag zichtbaar. Bacteriën in deze aanslag produceren vluchtige zwavelgassen die slechte adem veroorzaken.
Hoe kan ik ruiken of ik naar zweet stink? Jezelf ruiken is niet makkelijk. Je zal het wel merken met je eigen parfum: even nadat je hem hebt opgespoten, ruik je 'm al niet meer bij jezelf. Dat komt doordat de receptoren in je neus zichzelf uitschakelen als ze lange tijd blootgesteld worden aan dezelfde geur.
De beste kauwgom met xylitol
Dit helpt om cariës (gaatjes) en tandbederf te voorkomen. Dezelfde bacteriën kunnen een slechte adem (halitose) veroorzaken. Xylitol helpt daarom ook nog eens om een slechte adem tegen te gaan.
Naast een lage weerstand kunnen de volgende oorzaken ook zorgen voor aanslag op de tong: Een ruwe structuur van je tong. Hierbij geldt dat hoe ruwer de tong, hoe meer kans op bacteriegroei en een witte aanslag op je tong. Zorg dat je tong zo schoon mogelijk blijft om een witte tong of slechte adem tegen te gaan.
Drink minimaal 2 liter water per dag, vooral na de maaltijd of als je alcohol hebt gedronken. Dit helpt bacteriën en voedselresten weg te spoelen en voorkomt een harige tong in de ochtend. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met een zachte tandenborstel.
De beste manier om een witte tong te voorkomen is een goede algemene gebitsverzorging. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met een antibacteriële tandpasta, zoals tandpasta met tinfluoride. Vul dit aan met flossen en spoelen met antibacterieel mondwater.
Hoe herken ik het? De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn: Slechte mondhygiëne, met name door achterblijvende bacteriën op de (achterkant van) de tong.Een ontsteking in de mond, bijvoorbeeld mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking.
Het Halita Mondwater is een effectief middel tegen een slechte adem door de antibacteriële werking die het heeft. Met de mondspoeling van Halita kan je tongbeslag, bacteriën, etensresten en zwavelgassen effectief bestrijden.
Van de diverse geteste mondsprays, kwam de spray van Tetrobreath als beste naar voren. Niet alleen bevochtigt de spray de droge mond, ook geeft het direct een frisse smaak en adem. Per spray wordt een goede hoeveelheid vloeistof verspreid over de mondholte.
(TP) Het inslikken van je tong kan dodelijk zijn.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen. Vermijd héél heet en héél koud voedsel en dranken, alcohol en uiteraard is roken ook een boosdoener.