Geuren die je niet kent of niet vaak hebt geroken, komen dus niet naar boven. Dat is de reden waarom mensen aan dezelfde wijn kunnen ruiken en toch andere dingen benoemen. Door te ruiken aan wijn, kun je ook vaststellen of er iets mis is met het drankje in het glas.
De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat. Indien de wijn bedorven is of mankementen heeft, wordt de fles vervangen.
Ruikt de wijn sterk naar nat karton, natte hond of een muffe kelder, dan zit er kurk in. Kurk ontstaat door een besmetting van schimmel of bacterie die TCA veroorzaakt (trichlooransol).
Tijdens de gisting ontstaan de secundaire aroma's. Tijdens de eerste gisting worden suikers omgezet in alcohol. Bij een tweede gisting - indien van toepassing - worden harde appelzuren door bacteriën omgezet in mildere melkzuren. Beide gistingen gaan samen met biochemische processen, waarbij dus aroma's ontstaan.
Ze kunnen zuur naar cranberry smaken of juist zoetig en naar framboos of kers smaken. Een goed voorbeeld is een Pinot Noir. De rode wijnen die meer body hebben, zijn de wijnen die naar zwart fruit smaken.
Soepele rode wijn: stevig, zacht en romig
Ook de smaak van kruiden is duidelijk aanwezig. Bekende wijnen in deze categorie zijn Tempranillo uit Rioja, Shiraz en blends (een combinatie van bijvoorbeeld Merlot en Carbernet).
Een goede wijn een bepaalde mate van complexiteit. Wijn heeft vaak bepaalde geur- en smaakimpressies die je kunt benoemen. Bij een wijn kun je bijvoorbeeld eerst citrusfruit ruiken en proeven, maar later neigt de smaak naar groene paprika en witte peper.
Bij een witte wijn kun je bijvoorbeeld bananen, citroenschil, ananas of zelfs de geur van het strand ruiken. Bij een rode wijn ruik je misschien pruimen, kersen, aardbeien, pepers, pruimen of tobacco. Wellicht zeg je alleen druiven: ook dat is prima. Je hersenen herkennen alleen geuren die in je geheugen zitten.
Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.
Door het walsen komen de aroma's vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma's. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.
Wijn proeven is een serieuze zaak. Als de sommelier (iemand die gespecialiseerd is,of moet zijn, in wijnen) in een restaurant aan u vraagt of u de wijn wilt keuren dan kunt u dat aangeven door gewoon 'Ja' te zeggen of een knikje met uw hoofd te geven.
Als het einde van de kurk vochtig is, weet je dat de wijn niet is geoxideerd. Flessen waar een kurk in zit worden tijdens het bewaren op hun zij neergelegd. De kurk zet uit in de hals van de fles en voorkomt zo dat er zuurstof in de fles komt.
Door goed te ruiken leer je veel van een wijn. Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong en langs het gehemelte. Neem wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij.
Sommelier (ook wijnkelner of wijnober) is de functie in een restaurant van iemand die zich gespecialiseerd heeft in wijn en wijn-spijscombinaties. Toch heeft de oorsprong van het woord niet met wijn te maken.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Hoe herken je een kurksmaak
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Maar heeft een fles wijn echt 'kurk' te pakken, dan kun je er ook moeilijk omheen. De geur en smaak van 'kurk' wordt omschreven met termen als muf, chemisch, jute-achtig, schimmelig, vochtige kelder, nat karton, oude aardappelen en natte hond, dat alles met een bittere nasmaak. Al met al niet al te smakelijk dus!
Bijna altijd zal van een Chardonnay een droge witte wijn worden gemaakt, aangezien wijndrinkers wereldwijd de Chardonnay kennen als een droge wijn.
Wijnen die je tussen de 10 en 20 jaar drinkt.
De wijnen waar je het meest op wilt focussen als beginnende verzamelaar, zijn krachtigere rode wijnen die gemakkelijk 10 of 20 jaar kunnen worden bewaard, zoals Cabernet Franc, Merlot, Super Toscanen uit Italië, Sangiovese en Malbec.
Vergis u niet, het overgrote merendeel van de rode wijnen zijn allemaal droge wijnen. In dit geval is nagenoeg alle aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit zorgt er voor dat er weinig restsuikers overblijven waardoor de rode wijn een droge smaak krijgt.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
De allerduurste wijnen
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
De sterspelers, de landen met de hoogste wijnproductie, zijn: Italië, Frankrijk en Spanje. Samen zijn ze goed voor 51% van de totale wereldwijde wijnproductie.