Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Rijpe fruitsoorten stoten namelijk het gas ethyleen uit. Dit gas zorgt ervoor dat de onrijpe banaan sneller zal rijpen, vaak al in 1 nacht. Je kunt de onrijpe banaan ook alleen in een papieren zak doen, dan zal de banaan in 1 à 2 dagen rijpen.
Ethyleen en rijping
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.
Ethyleen is een gas dat ervoor zorgt dat een banaan snel rijpt. Door je bananen in een papieren zak te stoppen 'vergas' je de bananen bij wijze van. Na een dag of twee in een zak zullen ze rijp zijn.
Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Als je 'm met schil erin legt kan het gebeuren dat de punt van de steel in de fik vliegt zodra de banaan heet is geworden. Leg je 'm geschild erin, dan wordt de banaan heet en slap.
Narijpende vruchten : appels, abrikozen, bananen, peren, vijgen, bosbessen, suikermeloenen, kiwi's, mango's, nectarines, perziken, pruimen. Niet narijpende vruchten : ananas, bramen, aardbeien, frambozen, kersen, watermeloenen, druiven, citrusvruchten.
Peren en appelen worden groen geplukt en kunnen narijpen
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Veel planten produceren het om hun vruchten te laten rijpen. Bananen en appels doen dat in zulke grote hoeveelheden dat ze – in een afgesloten zak – naburig fruit kunnen aanzetten tot rijping. Fruithandelaren maken slim gebruik van het gas bij bananen.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Bananen, kiwi's, avocado's, tomaten en gele appels produceren veel ethyleen. Sla, broccoli, kool, spruiten en zachte kruidensoorten als peterselie en basilicum zijn heel gevoelig voor ethyleen. De schade die ethyleen veroorzaakt is goed zichtbaar.
Plot twist: niet alle fruitsoorten rijpen nog na het moment van aankoop. Alleen fruit dat van nature gas (ethyleen) produceert, zal wel nog rijpen. Bijvoorbeeld bananen of perziken. Fruit zonder dit gas, zoals aardbeien en ananas, rijpen niet meer.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: Als vulling in een perentaart of gebak.
Tip 1: Bananas to the rescue! Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Peren worden vanzelf rijp als je ze enkele dagen op het aanrecht laat liggen, maar je kunt ze sneller rijp laten worden door een papieren zak te gebruiken of de peren naast ander fruit te leggen. Controleer iedere dag of de peren rijp zijn door aan de schil te voelen. Als de peren zacht aanvoelen, kun je ze opeten.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja, groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Onder normale omstandigheden duurt het ongeveer zeven maanden voordat er geoogst kan worden. Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk rijp, en ze zijn rijp niet lang houdbaar. Daarom worden de bananen voor export naar andere landen onrijp geoogst.