Veel baby's slapen direct na de geboorte in een wieg of co-sleeper op de kamer van hun ouders. Sommige ouders kiezen ervoor om hun baby bij hen in bed te liggen. Het algemene advies is om een baby zoveel mogelijk in een eigen bedje te laten liggen en dit is ook ons advies.
Gebruik bij voorkeur een baby slaapzak
Bij gebruik van een babyslaapzak is een laken en deken niet nodig. In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet beweeglijk is, is een deken met lakentje ook een veilige optie. Zorg ervoor dat je het bedje kort en strak opmaakt, met de voetjes van je baby tegen het voeteneinde.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
De eerste weken/maanden ligt je baby op de hoge stand. Wanneer je baby begint te rollen en draaien in bed, dan mag de bodem naar beneden geplaatst worden. Zoals eerder geschreven kan je kindje al vanaf de geboorte in een ledikant slapen, tot zo'n 3 jaar.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Geen geschikt alternatief. VeiligheidNL adviseert om een baby te slapen te leggen in een eigen wieg of bedje. De baby box is volgens hen geen alternatief. Er zijn namelijk een aantal zorgpunten bij het gebruik van de doos als slaapplek voor je baby.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Ons advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing.
Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
De newborn slaapzak is 60 cm lang en geschikt voor newborns van 0-3 maanden. Daarna is de 70 cm slaapzak, deze is geschikt voor baby's van 3-6 maanden. Vervolgens komt de 90 cm slaapzak, deze kun je gebruiken bij baby's van 6-18 maanden.
Als je je baby bij je in bed wilt laten slapen, pas het bed en het bedmateriaal dan aan. Als je ervoor kiest je baby in een wieg of bedje te laten slapen, dan kun je de nachtvoedingen vergemakkelijken door het bedje zo dicht mogelijk bij je eigen bed te zetten.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.
Voordelen rooming-in
Rooming-in zou de kans op wiegendood dan ook aanzienlijk verminderen, bleek uit meerdere onderzoeken. Ouders krijgen daarom steeds vaker het advies om hun baby de eerste zes maanden op hun kamer te laten slapen.
Een babypark om in te spelen
Als je je baby hierin toch eens een middagdutje wil laten doen, zorg er dan voor dat je een goede matras hebt die voldoende dik is. Ook moet je er rekening mee houden dat de matras op de bodem van een park iets minder goed kan verluchten dan op de bodem van een babybed.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Baby wel of niet op eigen kamer
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen.
Een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van wieg naar ledikant. Een wieg is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.
In een wiegje is minder ruimte om om te rollen of verstrikt te raken tussen het beddengoed.Hierdoor is het veiliger om je baby aanvankelijk in een wieg te laten slapen. Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant.
Een co-sleeper in wiegformaat is geschikt voor de eerste maanden.Een wieg of wiegformaat co-sleeper is te gebruiken tot 3-6 maanden, afhankelijk van de ontwikkeling van de baby. Zodra een baby begint te rollen, is het tijd voor een ledikant of ledikantformaat co-sleeper.
Een Montessoribed in de babykamer of kinderkamer heeft veel voordelen. Het geeft een kind meer vrijheid, zelfstandigheid en veiligheid. Met een vloerbed kan een kind zelf bepalen wanneer hij of zij naar bed gaat of opstaat, zonder hulp of beperkingen van ouders of hekjes.
De kinderbox staat niet op de baby uitzetlijst als musthave.Toch komt het goed van pas, bijvoorbeeld als je even je handen vrij wilt hebben om te koken of om de voeding voor je baby klaar te maken. Als hij wat ouder is kan het ook een fijne plek zijn om te spelen.
Een veilig bedje is een leeg bedje, zonder grote knuffels, een babynestje, zijlig kussentjes en hoofdbeschermers. Allemaal spullen waar de baby met het gezichtje tegenaan kan komen te liggen, waardoor het niet goed kan ademen.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.