Heeft u dit echter wel gedaan? Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten.
Zet de vriezer eerst rechtop. Kijk vervolgens in de handleiding hoelang je moet wachten met het aansluiten van de vriezer. Heb je de handleiding niet meer? Laat de vriezer 24 uur staan voordat je het apparaat aansluit.
Toch raden wij aan om minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je de vriezer of koelkast aanzet. Hierdoor loop je minder risico op schade, want een koelkast of een diepvries is een dure aankoop.
Een vriezer verplaats je altijd stand. Hiermee voorkom je dat olie van de compressor in de koelleidingen komt en schade veroorzaakt.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Om je diepvries veilig te vervoeren met een verhuiswagen haal je best alle losse elementen (platen, lades) eruit of zet je ze vast. Zet ook de deur van het toestel vast, zodat die niet open kan gaan tijdens het tillen of vervoeren. Met een spanband of tape kan je alles vastzetten.
Installatie koelkast/vriezer
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.
De temperatuur te hoog zetten
Dat is het beste voor lange termijn en de veiligheid van het voedsel wat je in de vriezer bewaart.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
De beste diepvrieskast is zonder twijfel deze van Liebherr. Energiezuinig, ruim en extra stil. Met een energieklasse C behoort dit model tot de meest duurzame categorie en ook qua geluid scoort het model goed. Je hoort de vriezer amper draaien.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien? Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan.
Koelkasten kunnen tijdens het vervoer het beste rechtop staan. Dit is echter niet altijd mogelijk. Hoewel niet wenselijk, kan de koelkast op zijn kant worden gelegd. Vergeet niet dat koelkasten na vervoer altijd een aantal uur staand tot rust moeten komen.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
De nieuwste compressoren zijn weliswaar uitgerust met kleppen die de olie tegenhouden, maar het is echter niet uitgesloten dat er geen olie langs de kleppen zal sijpelen. Daarom raden we veiligheidshalve altijd aan om een toestel dat liggend vervoerd werd, 12 uur te laten rusten alvorens het terug op te starten.
Moet je een trap op of af? Laat 1 persoon de koelkast aan de onderkant ondersteunen en 1 persoon de bovenkant vasthouden. En houd je rug recht tijdens het tillen, een koelkast is behoorlijk zwaar, tillen met een kromme rug kan rugpijn veroorzaken.