Inboedelverzekering: verzekerd voor schade aan je spullen in je huis. Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten.
Met een inboedelverzekering is uw inboedel verzekerd bij schade. Deze schade kan ontstaan als gevolg van brand, waterschade, inbraak of bijvoorbeeld vandalisme. Een inboedelverzekering biedt dekking voor al uw inboedel die in u huis aanwezig is, zoals apparatuur, meubels, kostbaarheden en andere spullen in huis.
Schade door een lekkage in huis is verzekerd in zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in huis.
Wat is verzekerd bij een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering geeft dekking voor spullen die niet nagelvast in uw woning zitten. Denk daarbij aan meubels, gordijnen, apparatuur en sieraden. Het merendeel van de inboedelverzekeringen dekt ook losse spullen in uw tuin, zoals uw tuinmeubelen.
Hoe werkt het eigen risico
Dit is ook het geval bij de inboedelverzekering. Een eigen risico is een bedrag dat je zelf betaalt bij schade aan je inboedel. Als je bijvoorbeeld een eigen risico hebt van 300 euro en de schade bedraagt 1000 euro, dan krijg je 700 euro vergoed van je verzekeraar.
Koptelefoons, AirPods, plugs, buds en de vroegere ipod touch vallen ook onder de inboedel, dus is schade of diefstal hiervan onder voorwaarden meeverzekerd.
Schade door water dat onvoorzien uit leidingen is gestroomd, is bijvoorbeeld altijd gedekt. Dat geldt ook voor rioolwater. Schade die ontstaat door bevróren leidingen (door vorst) is ook verzekerd. Sommige verzekeraars keren niet uit voor leidingen die aan de buitenkant van het huis zitten.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de huurwoning. De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud.
Je meubels, laptop, bril en andere losse spullen in je woning worden inboedel genoemd. In geval van brand, lekkage of diefstal kunnen jouw spullen schade oplopen.Daarom is het aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten.
Een bril valt onder de inboedelverzekering
Om een vergoeding te krijgen, moet je wel eerst kunnen aantonen dat je zorgverzekeraar géén dekking biedt voor een nieuwe bril. Daarom is onze tip om altijd eerst te kijken wat jouw zorgverzekering vergoedt.
Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief. In deze waarschuwingsbrief staat welke maatregelen de verzekeraar neemt bij een nieuwe schadeclaim.
Kostbare spullen, zoals niet-mobiele elektronische apparaten, zijn standaard tot een bedrag van € 15.000 meeverzekerd bij je inboedelverzekering. Je nieuwe tv is dus gewoon meeverzekerd met de rest van je inboedel.
Hoewel je tv in veel gevallen is verzekerd tegen de nieuwwaarde, wordt deze niet altijd volledig uitgekeerd. Als een beschadigde televisie kan worden gerepareerd, dekt de verzekering in veel gevallen de reparatiekosten.
Jazeker.In veel gevallen ben je daar gewoon voor verzekerd. Een defect aan de wasmachine is een onvoorziene gebeurtenis waar je geen invloed op hebt.
Vaak is het ook het gevolg van hevige regenval. Schade als gevolg van een lekkage wordt gedekt onder de opstalverzekering en de inboedelverzekering.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Verschillende badkamer verzekeringen
Als je door een lekkage schade hebt aan je muren, het plafond of de leidingen, valt dat dus onder de opstalverzekering. Heeft die lekkage echter ook geleid tot schade aan meubilair of elektronische apparaten? Dan wordt dat gedekt door de inboedelverzekering.
Schade aan of in je huis door een verstopte dakgoot is verzekerd via je opstalverzekering. Tenzij er sprake is van slecht onderhoud. Als de goten niet voldoende zijn onderhouden en er ontstaat bijvoorbeeld een lekkage, dan wordt de schade niet vergoed. Maak daarom regelmatig je dakgoot schoon.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.
U woont al vele jaren in hetzelfde huis, heeft de woning basaal ingericht met oude meubels. Het nut van de opstalverzekering begrijpt u, maar de dekking van uw inboedelverzekering blijft schimmig.
Je apparaat of object opgeven als verloren
Als je je apparaat of object als verloren opgeeft, wordt je apparaat vergrendeld met een toegangscode of je Apple ID-wachtwoord. Je kunt ook een bericht weergeven zodat iemand je apparaat of object kan teruggeven.
Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel raadzaam. Eigenlijk is het gewoon verstandig om je bezittingen veilig te stellen tegen alle mogelijke gevaren. Je moet er toch niet aan denken dat door een brand al je spullen zijn verwoest en jezelf opdraait voor de kosten.