Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).
Hoe kunt u uw kelder verluchten? Er zijn heel wat manieren om uw kelder te verluchten. U kunt één of meerdere luchtroosters laten plaatsen, waardoor uw kelder verlucht en voorzien wordt van de aanvoer van frisse lucht. U kunt ook gewoon een pvc buis gebruiken die uitmondt op een plek buitenshuis.
Isoleer uw kelder: Het isoleren van de plaatsen waar condensatie zich ophoopt kan ook helpen om vocht te elimineren. Het afdekken van deze plaatsen, zoals muren, leidingen en kanalen, met isolatie, zal helpen voorkomen dat warme lucht in contact komt met de koele oppervlakken, waardoor condensatie wordt voorkomen.
Er moet ook ergens lucht binnen kunnen komen in de kelder. De opening daarvoor zou minimaal 10cm diameter moeten hebben. Met 2 gaten van 10 cm kan je dus al voldoende capaciteit leveren voor een mechanische afzuiging in de kelder. Zorg er wel voor dat deze 2 gaten aan tegenovergestelde kanten van de kelder zitten.
Het is belangrijk om je kelder te ventileren, zodat de luchtkwaliteit en het luchtvochtigheidsgehalte goed blijven. De kans is namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan in je kelder als deze niet geventileerd is. Dat komt omdat de vochtige lucht niet wordt vervangen door frisse, droge lucht.
Een vochtige kelder kan men drogen met een luchtontvochtiger. Welke luchtdroger geschikt is hangt af van de temperatuur in de kelder. Is dat vaak hoger dan 15°C dan gebruikt men een condens ofwel compressie ontvochtiger. Is dat vaak 15°C of lager dan is een adsorptie ontvochtiger het meest geschikt.
Plaats een luchtontvochtiger of -reiniger in de vochtige kelderruimte. Die neemt het vocht in de kelder op, waardoor het risico op schimmel verkleint en de muffe geur verdwijnt. Een luchtontvochtiger komt van pas wanneer de luchtvochtigheid zich boven de 60% bevindt (dit kan je eenvoudig meten met een hygrometer).
De temperatuur van de kelder
Gedurende het hele jaar is de temperatuur in de kelder gemiddeld 15 graden. De kelder is daarom ideaal om in te richten als bijvoorbeeld een wijnkelder en bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen. Het is dan absoluut niet nodig om de kelder te isoleren.
Kelderdrainage rekent af met vocht in uw kelder
Kelderdrainage is een methode om uw kelder waterdicht te maken. In tegenstelling tot kelderdichting sluit kelderdrainage uw kelder niet compleet af, maar zorgt het voor een afvoersysteem waardoor vocht voortaan direct weg wordt gevoerd.
Een ventilatie systeem met warmte terugwinning, ook bekend als ventilatiesysteem D, is een manier van ventileren waarbij er weinig warmte verloren gaat. De unit regelt zowel de aan- als afvoer van lucht in je huis en word daarom ook wel balansventilatie genoemd.
Met Anti-Condensatie bestaat er een isolerende en vochtwerende verf die binnenmuren beschermt tegen indringend vocht en condensatie. Bovendien verdoezelt deze verf lelijke vochtkringen in de ruimte. Zeker in vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer is een behandeling met deze isolerende verf heel interessant.
Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%.
Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.
Mechanische ventilatie is ideaal om een goed binnenklimaat te creëren. Elke ruimte in je huis wordt voorzien van schone, droge lucht en de vuile, vochtige lucht wordt afgevoerd. Dit bevordert je gezondheid en voorkomt muffe geurtjes en schimmels.
Een kelder is geen 'op de grond staand' bijbehorend bouwwerk . Een kelder wordt namelijk in de grond gebouwd. Ook wordt de kelder niet op andere wijze genoemd in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht ( Bor ).
Een zeeman, die het huis liet bouwen, zou op de gedachte van de varende kelder zijn gekomen, doch dit is niet meer dan een legende. In werkelijkheid is het een inventieve bouwtechnische oplossing: de kelder beweegt mee met de sterk wisselde grondwaterstand.
De kelderwand van een standaard kelder is 12 cm dik. Boven de theoretisch hoogste waterstand zal er geen probleem ontstaan. Onder deze grens is het onverstandig om in de wanden te boren.
Meestal zijn kelders veel vochtiger dan noodzakelijk. Bijna altijd komt dit door een gebrek aan ventilatie. Omdat een kelder meestal vorstvrij blijft, kan er het hele jaar door geventileerd worden.
Het belangrijkste verschil tussen een kelder en souterrain bouwen is de positie van de extra ruimte. Een souterrain ligt gedeeltelijk onder de grond, terwijl een kelder volledig onder de grond ligt.
Een vislucht, frituur lucht of gourmet geur kan lang blijven hangen. Ook rooklucht uit huis verdrijven is lastig. Soms komt de vieze lucht gewoon van buiten. Een vieze geur in huis is wel vervelend.
Kijk eens naar de mogelijkheden van een ontvochtiger of een luchtreiniger. De eerste zorgt ervoor dat vocht zal verdwijnen uit je huis. Dit kun je dan weer handig zien op een vochtmeter. De luchtreiniger zuivert de lucht naar frisse lucht.