In de Middeleeuwen deden de edelen hun behoefte in een apart, aan de kasteelmuur bevestigd kamertje.Hun uitwerpselen belandden in het gunstigste geval in de slotgracht of ravijn. Hygiënisch was dat in het geheel niet, want vaak werd het slotwater als was- of drinkwater gebruikt.
In de Middeleeuwen gingen de kasteelheren naar een toilet dat aan de buitenmuur van het kasteel hing. Zo vielen alle uitwerpselen meteen in een slotgracht of ravijn. Aan het hof van Lodewijk de Veertiende in Versailles... deed men zijn behoefte op een stoel met een gat erin en een emmer eronder: De kakpot.
Het was heel normaal dat mannen en vrouwen gezamenlijk naar hetzelfde toilet gingen. In die gemeenschappelijke toiletten had je ook geen wc-papier, want dat bestond nog niet. Wel lag er een spons waarmee je je vieze lichaamsdelen kon afvegen als je klaar was. Helaas was er waarschijnlijk maar één spons per toilet.
Mensen deden hun behoefte 'als ze moesten'. De ene keer was dat in de vrije natuur of op een mesthoop, maar in de steden was dat meestal 'gewoon' op straat. Als de behoefte boven een emmer werd gedaan moest de inhoud ergens geloosd worden. Ook dat gebeurde dikwijls op straat.
Waar de Romeinen hun achterwerk twee millennia terug al schrobden met een tersorium (een spons op een stok die door toiletgangers werd gedeeld), gebruikten mensen in de rest van Europa alles wat ze konden vinden. Was er water in de buurt, dan maakten mensen hun vingers nat en boenden daarmee hun achterwerk schoon.
Veeg na met vochtig papier
Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet. Zo blijf je niet alleen goed schoon, maar bespaar je ook nog eens tijd (en papier).
Steeds vaker billen afvegen op z'n Japans: met water in plaats van papier. In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: een hightech-wc die je billen schoonspoelt met een straaltje warm water uit een uitschuivend sproeiertje. Daardoor hoef je veel minder of zelfs helemaal niet te vegen met wc-papier.
Als een Eskimo moet poepen, doet hij dat buiten. Onder het ijs is water van de zee.Daar zou hij best in kunnen poepen. Maar het ijs is vaak erg dik en eigenlijk is het zonde van die poep.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is zo'n één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Het is namelijk ook nog gewoon oké als je vaker of juist minder vaak dan één keer per dag een grote boodschap doet.
Als je je ontlasting langdurig ophoudt, kan dit leiden tot harde en pijnlijke ontlasting. En kan het vervelende buikklachten geven. Daardoor ga je dus nog minder graag naar de wc. Een keer ontlasting ophouden is natuurlijk niet zo erg.
Door de geschiedenis heen werden verschillende materialen gebruikt om menstruatiebloed op te vangen. Vaak waren dit lange stroken van stof die werden gevouwen en aan kleding bevestigd en vervolgens werden gewassen en hergebruikt. Absorberend plantmateriaal, zoals mos en boomschors, bood mogelijk ook uitkomst.
Plassen na het vrijen helpt om de bacteriën weg te spoelen voor ze de blaas bereiken. Maar dat betekent niet dat je meteen na het hoogtepunt uit bed moet springen om naar het toilet te snellen. Tenzij je echt dringend moet plassen, is er geen reden om je te haasten.
Iedereen kent het hartje in de deur van de wc van vroeger. Dit hartensymbool is ook te vinden in de deur van het vroegere varkenshok, op traditionele makelaars en in oud metselwerk. Tegenwoordig associëren we het hart met de liefde, maar het is oorspronkelijk een teken van vruchtbaarheid.
De mensen in de Middeleeuwen waren schoner dan je denkt. Ze poetsen hun tanden met linnen, maakten tandpasta van zout, houtskool en munt en gebruikten een kippenbotje als tandenstoker. Ook gaan ze wekelijks naar het badhuis.
De middeleeuwen staan bekend als een duistere tijd vol ziekte, dood, verderf en viezigheid. Mensen gooiden hun afval gewoon op straat, tandenborstels en zeep waren non-existent, en wie de puberteit haalde was een uitzondering.
Maatschappelijk gezien was de positie van de vrouw in de Middeleeuwen niet zo slecht. De vrouw had handelingsbekwaamheid (ze wordt dus als volwassene beschouwd, haar handtekening was rechtsgeldig, ze kon dus zelfstandig handel drijven, ze kon bijvoorbeeld een rechtszaak beginnen, èn ze kon haar eigen kapitaal beheren).
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Ottawa l De gemiddelde Canadees sterft op zijn 79ste, maar de levensverwachting van de Inuitbewoners van Canada is niet meer 64 jaar.
Juiste houding bij het ontlasten
U kunt het beste als volgt op het toilet gaan zitten: Ga goed op het midden van de bril zitten. Ga niet op het voorste puntje van de bril zitten of boven de bril hangen, dat maakt het ontlasten alleen maar moeilijker. De kans is dan groot dat u uw darmen niet goed leegt.
Uw houding
Ga zitten in plaats van staan, of ga juist staan als u altijd zit. Afvegen van opzij, steunend op 1 bil. Afvegen via de voorzijde. Vrouwen: let op dat de plasbuis en/of vagina niet geraakt worden, poepbacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
Hygiënisch gezien is een bidet of "tjebokken" - spoelen met water en afvegen met een doekje (was en is misschien nog steeds: met de hand) en nadrogen met wc-papier - beter dan het gebruik van uitsluitend wc-papier: de betreffende streek wordt beter gereinigd en is minder geïrriteerd.