Is een gordijn hoger dan 200 centimeter, dan geeft een dubbele plooi een mooier resultaat. Dus hoe hoger het gordijn, des te meer plooien nodig zijn om de stof mooi te laten hangen. Een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof.
De enkele en de dubbele plooi
Bij een enkele plooi wordt de stof één keer gevouwen en wordt die vouw gestikt. Bij een dubbele plooi neemt het atelier een groter stukje stof voor de plooi, zodat de plooi daarna nog een keer wordt dubbelgevouwen.
Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan. In ons geval heb je dus 3 x 10 = 30 gordijnhaken nodig. En nu naaien we het gordijn: Naai de banen stof aan elkaar.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
Gordijnen (ruim) op de grond
De optie 'op de grond' of 'ruim op de grond' is dus ideaal bij gordijnen van natuurlijk materiaal. Kies je voor 'ruim op de grond'? Tel dan 3 tot 5 centimeter op bij de afstand van het plafond tot de vloer.
Eigenlijk staan gordijnen tot de grond altijd het mooist. De afstand van de gordijnen tot de vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen voor klassieke gordijnen die de 'vloer kussen' of gordijnen die nog een stukje boven de grond hangen.
Voor vitrage of inbetween gordijnen zou ons advies zijn: ga voor de dubbele plooi. Waarom? Omdat deze transparante gordijnstoffen vaak best dun zijn. Met een dubbele plooi wordt meer stof samen gevoegd in de plooi, waardoor je gordijn uiteindelijk voller wordt.
Een vlinderplooi wordt bij ons aangeduid als dubbele plooi gordijnen. Dit is ook het soort plooi wat bij ons het meest bestelt wordt. Wanneer je kiest voor een vlinderplooi wordt wordt de de plooi twee keer gevouwen in plaats van één keer. De naam vlinderplooi komt omdat de plooi eruit ziet als een vlinder.
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
Tussen de plooien komt 10 cm ruimte. 1 baan van 140 cm breed gordijnstof wordt dan +/- 70 cm geplooid gordijn. 1 baan van 150 cm breed wordt dan +/-75 cm gordijn.
Om het gordijn vrij te laten hangen van de muur, neem je 7 cm ruimte. Gebruik je een dubbele gordijnrail, bijvoorbeeld bij extra overgordijnen, dan moet je bij die 7 cm weer 5 cm bijtellen.
Voor een dubbele plooi mag u rekenen op 2,2 keer de breedte van uw gordijnrail. Deze gordijnen worden tot 2,5 keer toe in een plooi gevouwen. Opgelet: deze plooi verbruikt de meeste stof van alle plooien, waarbij u moet rekenen op een verhouding van tweeënhalf tot drieënhalf keer de gordijnrail.
Het berekenen van de gordijnstof
Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm. Plooisoort: Gordijnen tot 2 meter hoog is het advies een enkele plooi en daarboven een dubbele plooi.
Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. Deze afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel. Hoeveel cm haal ik van de maat af bij een gordijnrail tussen 2 muren?
Wat is een wave plooi? Een wave plooi is een gordijn met type plooi die dankzij speciale runners altijd perfect in vorm blijft. Het wave gordijn hangt in een gelijke vorm onder de rails.
1) De bovenkant van het gordijn is voorzien met een plooiband. Door de 3 touwtjes in de plooiband aan te trekken ontstaan er plooien in het gordijn. U kunt stoppen met trekken zodra de gewenste breedte is bereikt. Hierna kunt u een knoop maken in de touwtjes (NIET afknippen).
Hierbij wordt het band midden tussen de plooien nog een keer doorgestikt waardoor het band naar achter valt. Hierdoor ontstaat een mooi harmonica effect en heb je een klein stofpakket over. Let er wel op dat deze plooi alleen gebruikt kan worden als het gordijn onder de rail gehangen wordt.
Standaard wordt er door de fabrikanten over het algemeen een loodveter van 25 gram per meter gebruikt in kamerhoge overgordijnen en vitrages. Loodplaatjes in vlies van 13 gram worden over het algemeen gebruikt in de zijzomen van overgordijnen.
Een meter is geen meter
Dit komt omdat een gordijn altijd met plooiing gemaakt wordt. Voor de plooien is ook stof nodig. Hoe meer plooiing, hoe fraaier vaak het resultaat, maar dat betekent ook dat het gordijn duurder wordt. Bouwmarkten en budget winkels bieden vaak gordijnen aan met een heel laag plooiingspercentage.
De rolmaat die u gebruikt moet lang genoeg zijn om de volledige lengte of breedte in één keer te meten. Voor het juist meten van de hoogte is het belangrijk dat de rails of roede al is bevestigd. Als er nog geen rails of roede hangt adviseren wij deze aan weerzijde 25 cm breder dan het raam te nemen.
Denk bij het ophangen van gordijnen aan de volgende lengtes: 1 tot 2 cm boven de vloer: dit is vooral ideaal als je een hoogpolig tapijt in je kamer hebt. Door de gordijnen op deze hoogte te laten eindigen kun je het gordijn zonder enige moeite openen en sluiten.