In Nederland wordt voor 4G gebruik gemaakt van 800MHz, 900MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Voor 5G is dit vooralsnog 700MHz en 1800MHz, maar dit worden later meer. Voor 3G wordt in Nederland vooral de 2100MHz band gebruikt, maar ook 900MHz is in gebruik. 2G is in Nederland ingezet op de 900MHz en 1800MHz banden.
Oorsponkelijk waren er voor GSM twee banden in de 900 MHz band gereserveerd. In de frequentieband van 890-915 MHz zendt het mobiel naar het basisstation en in de frequentieband van 935-960 MHz zendt het basisstation naar het mobiel.
Jouw smartphone en een dichtstbijzijnde zendmast staan continu in verbinding met elkaar. De vierde generatie netwerk haalt zulke grote snelheden, omdat zendmasten uitzenden op twee frequenties, 1800 MHz en het nieuwere 2600 MHz. Vorige generaties zaten op de oudere frequenties 800 MHz en 1800 MHz.
De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie. Op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden staat meer informatie over welke frequenties 5G gaat gebruiken.
In Nederland hebben we de volgende 4G / FDD-LTE netwerken in gebruik te weten band 3, 7 en 20. In België kent men daarnaast nog de TDD-LTE 38 en de 42-band. (band 7) band.
Voor 3G wordt in Nederland vooral de 2100MHz band gebruikt, maar ook 900MHz is in gebruik. 2G is in Nederland ingezet op de 900MHz en 1800MHz banden. Niet elke provider heeft een vergunning voor alle frequentiebanden.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Wereldgezondheidsorganisatie over 4G straling. Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat er geen effecten zijn voor mensen door 4G straling, er zou alleen een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur optreden als je aan hoge 4G straling wordt blootgesteld.
Zowel zendmasten, telefoons en andere draadloze apparatuur als 3G, 4G en 5G moeten onder de blootstellingslimieten te blijven. 'Binnen deze blootstellingslimieten zijn er nog geen bewijzen voor schadelijke gezondheidseffecten gevonden.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
LTE staat letterlijk voor Long Term Evolution en is concreet een nieuwe standaard voor mobiel internet. De commerciële benaming zal "4G" zijn, hetgeen een nieuwe stap vormt in de evolutie van de mobiele netwerken en staat voor "4e generatie".
In Nederland zijn 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, Vodafone, T-Mobile. Providers als Ben, Hollandsnieuwe of Simyo hebben geen eigen netwerk. Zij gebruiken de netwerken van deze grote aanbieders.
Start je apparaat opnieuw op.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is. Zo niet, dan zet je mobiele data uit en wifi aan en check je het opnieuw.
Alle routers werken op 2.4 GHz. Alle huishoudens met een router in uw omgeving maken daardoor gebruik van dezelfde frequentie. Het gevolg van de drukbezette frequentieband kan zijn dat uw wifi-verbinding soms even niet werkt. De meeste routers zijn voorzien van een extra wifi-frequentieband, namelijk de 5 GHz.
Net als een vuurtoren zendt een antenne een signaal uit om zich te laten 'zien' aan je smartphone. Op de achtergrond communiceren de antenne (met daarachter het netwerk) en je telefoon stiekem de hele tijd. Het gsm-toestel laat aan het netwerk weten wanneer het van zone verandert.
Bij mobiele telefonie moet jouw spraak omgezet worden in elektromagnetische golven. Dit gebeurt door chips in de telefoon. Jouw stem wordt omgezet in een elektrisch signaal. Een analoog signaal, dat betekent dat het geluid is opgedeeld in een eindeloze hoeveelheid kleine deeltjes.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Sommige straling heeft genoeg energie om het erfelijk materiaal (DNA) in lichaamscellen te beschadigen. Dat kan leiden tot een ongecontroleerde celdeling en dus tot kanker.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Gsm-straling is onschadelijk, hoewel veel mensen het tegendeel denken. Ook gsm-masten veroorzaken ongerustheid.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Vooropgesteld: als een smartphone wil profiteren van het 5G-netwerk, moet hij de technologie ondersteunen. De meeste telefoons uit 2019 en ouder zijn niet geschikt voor 5G. Begin 2020 zijn de eerste 5G-smartphones in Nederland uitgebracht, namelijk de Samsung Galaxy S20-serie, Oppo Find X2 (Pro) en OnePlus 8-reeks.
Dat de toestellen hardwarematig klaar zijn voor 5G, betekent namelijk niet per se dat je al gebruik kunt maken van de 4G-opvolger. Bij de meeste 5G-telefoons heb je namelijk nog een software-update nodig.