Sommige kinderen plassen regelmatig in hun broek omdat er een fysiek probleem is. Zij kunnen er dus niets aan doen, zolang dit probleem niet wordt opgelost. Mogelijke lichamelijke oorzaken: Je kind kan last hebben van een blaasontsteking of urineweginfectie of obstipatie.
Terugval in zindelijkheid kan optreden als gevolg van veranderingen in het leven van het kind, zoals de komst van een nieuwe baby, verhuizing, het starten met school, stress of emotionele spanning. Deze veranderingen kunnen het kind uit balans brengen en een invloed hebben op het zindelijkheidsproces.
Broekplassen, plasproblemen & blaasdysfuncties
Tot de leeftijd van 3-4 jaar is het normaal dat een kind nog af en toe een ongelukje heeft. Wanneer uw kind op de leeftijd van 4 jaar overdag regelmatig nog natte vlekjes in de broek heeft of nog in zijn broek plast, raadpleegt u best een arts.
vaak plassen. pijn bij het plassen. soms pijn in de onderbuik. bij een baby/peuter: soms alleen huilen, overgeven of koorts.
Kinderen krijgen niet zo vaak een blaasontsteking. Als uw kind vaker een blaasontsteking heeft, is het belangrijk om de oorzaak daarvan te weten. De huisarts verwijst u naar de uroloog of kinderarts.
Ongelukjes op het potje
Het lijkt misschien alsof de zindelijkheidstraining niet goed gaat als je kind ongelukjes heeft, maar dat is bij veel kinderen het geval. Op de eerste dag zonder luiers heeft een derde van de kinderen ongeveer drie of vier ongelukjes, terwijl 12% tot zeven jaar ongelukjes kan hebben.
Kinderen met zindelijkheidsproblemen hebben herhaaldelijk last van ongelukjes. Het kan zijn dat je kind bijvoorbeeld poept of plast in bed of kleding. Sommige kinderen doen dit met opzet, maar het kan ook zijn dat dit per ongeluk gaat.
Er is maar af en toe een medische reden waarom het zindelijk worden niet goed gaat, vaker is de oorzaak een verkeerd aangeleerde manier van plassen, waardoor problemen ontstaan, een klein blaasvolume of een overactiviteit van de blaas. Bekijk ook: Zindelijkheidstraining. Bedplassen (kenniscentrum Kindergeneeskunde)
Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen.Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.
Plas ophouden (als alles goed gaat)
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken. Een deel is 'primair' wat betekent dat er overactiviteit is ontstaan zonder dat we een andere oorzaak hebben gevonden.
Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden. Watermeloen helpt vooral om de hele zomer gehydrateerd te blijven; er zit namelijk veel water én antioxidanten in. Dat draagt weer bij aan een goede werking van je blaas.
De meeste kinderen worden min of meer vanzelf zindelijk. Je kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen. Meestal gebeurt dit tussen hun tweede en derde levensjaar. Zindelijk worden is iets wat je kind zelf moet doen.
Uw kind kan vaker blaasontsteking hebben door bijvoorbeeld: weinig poepen met harde, droge poep. de plas te lang ophouden. plas die terugstroomt naar de nieren.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts.U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. Bij de apotheek kunt u goed afsluitbare opvangbakjes voor urine kopen.