Waarom planten afstoffen? Planten vangen licht op via de bladeren.Dit licht zetten planten weer om in glucose en zuurstof en laat dat nou nét zijn waar je planten (los van water) op moeten overleven. Dit fotosyntheseproces wordt verstoord zodra er te veel stof op de bladeren ligt.
Stof kan zich echter ophopen en voor een muffe lucht en motten zorgen. Afstoffen betekent dat je stof schoonmaakt dat op meubels, vensterbanken en muur- of kastplanken zitten. Stof bestaat uit pluisjes van kleding, kussens en dekens, huidschilfers en dode microscopisch kleine insecten.
Een simpele manier om je planten stofvrij te maken is door ze af te nemen met een vochtig doekje of door je plant af te spuiten met een plantenspuit. Maar let wel op bij het gebruik van een plantenspuit dat je het stof er ook echt goed af spuit en desnoods met een doekje afneemt.
Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen op je planten, een stofdoek of een vochtige doek met enkel water is genoeg. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren en zie hoe ze weer gaan shinen. Let er wel op dat als je één doek voor meerdere planten gebruikt, je niet per ongeluk een beestjesplaag verspreid.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je de luchtvochtigheid. Zo boots je de natuurlijke leefomstandigheden van de planten na. Ook nemen de planten water op via de huidmondjes op het blad. Een luchtvochtigheid van minimaal 50 tot 55% is goed voor planten.
Bladglans is eigenlijk een dun laagje olie, dat bij normaal gebruik niet schadelijk is voor mens en dier. Echter moet je er niet van gaan eten ( katten) en natuurlijk niet van drinken. Gebruik het echter wel buiten om op je planten te spuiten.
Planten die niet zo van water houden, zoals een cactus, kan je het beste afstoffen met een zacht kwastje zodat je overal goed bijkomt en jezelf niet bezeert aan de prikkers.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Vochtige doek: je kunt je planten met een schoon, vochtig doekje eenvoudig afnemen. Statische plumeau: dit is de snelste manier om je planten weer stofvrij te maken. De statische plumeau vangt al het stof super snel op. Zet ze in de regen: regen is een goede manier om je planten weer een frisse uitstraling te bezorgen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Er zijn verschillende redenen om je kamerplanten zo nu en dan een sproeibeurt te geven. Het vermindert de kans op plagen zoals trips en spint, je kunt het stof van je planten zo verwijderen en sproeien kan tijdelijk de luchtvochtigheid iets verhogen.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
zolang het gewone, natuurlijke zeep is zonder synthetische geur/kleurstoffen, en zeker geen detergenten, dan kan het geen kwaad.
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Overdag doen planten aan fotosynthese: ze nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof af. Maar 's nachts gebeurt het omgekeerde en geven de planten CO2 af. Bij dat proces – respiratie genoemd – komt zes keer meer CO2 vrij dan door de verbranding van fossiele brandstoffen.