' In de vraag met hoezo klinkt verbazing of zelfs verontwaardiging door. Waarom is een bijwoord waarmee naar een reden of doel wordt geïnformeerd.Hoezo is eigenlijk een tussenwerpsel, een uitroep van verbazing.
Waarom is een doel, een overtuiging of een geloof in iets hebben. Het is de reden waarom het bedrijf überhaupt bestaat. Sommige bedrijven weten hoe ze hun bedrijf runnen. 'Hoe' zorgt voor dat je anders bent dan de concurrentie.
Betekenis 'hoezo'
hoe·zo (bijwoord) 1in welk opzicht; = waarom: hoezo kom je niet?
[9] voegwoorden , bijv. als, alvorens, hoewel, nadat, of ; [10] tussenwerpsels , bijv.
Zo is waarom een bijwoord, maar in de zin 'Ik vroeg hem naar het waarom' wordt het gebruikt als een zelfstandig naamwoord. Anders dan bij redekundig ontleden is het bij taalkundig ontleden niet nodig om een bepaalde volgorde aan te houden bij het benoemen. Je kunt de zin gewoon van voor naar achter langsgaan.
Als en zoals zijn allebei correct om door middel van voorbeelden iets nader te specificeren. Als de zin met een pauze vóór het voegwoord wordt gelezen, is er een voorkeur voor zoals. Er staan dan komma's of gedachtestreepjes.
' In de vraag met hoezo klinkt verbazing of zelfs verontwaardiging door. Waarom is een bijwoord waarmee naar een reden of doel wordt geïnformeerd.Hoezo is eigenlijk een tussenwerpsel, een uitroep van verbazing.
De correcte spelling is sowieso, zoals in het Duits.
Sowieso heeft een nogal vage betekenis: 'in het algemeen, in elk geval, toch al, hoe dan ook'.
Zijn enzo en ofzo allebei één woord, of moeten ze als en zo en of zo geschreven worden? Volgens de officiële spelling zijn alleen en zo en of zo juist, als losse woorden dus. In de praktijk komen de schrijfwijzen enzo en ofzo ook vaak voor.
Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis waarbij iemand zich overmatig afhankelijk opstelt. Dit wordt soms ook wel een afhankelijkheidsstoornis genoemd.
5W2H bestaat uit vijf vragen beginnend met de letter W en twee met de letter H. De vragen zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, Hoe en Hoeveel. Deze vragen worden gebruikt om de achterliggende oorzaken van een probleem te achterhalen.
Zojuist is een bijwoord van tijd: (1) De trein uit Parijs is zojuist aangekomen op spoor 12. Zo juist is de bevestiging dat iets klopt ('op deze wijze correct'): (2) Deze som heb je zo juist opgeschreven; de vorige versie was nog fout.
Zoëven: sinds 1995 'fout'
Tot 1995 werd zoëven met een trema geschreven, net als meeëten en toeëigenen. In 1995 is besloten dat zo-even, mee-eten en toe-eigenen samenstellingen zijn, net als auto-eigenaar en cello-ensemble. In samenstellingen gebruik je een streepje als er klinkerbotsing dreigt, geen trema.
Los en aaneen zijn dus allebei correct. (1a) Pieter is om half zes vrij van zijn werk. (1b) Pieter is om halfzes vrij van zijn werk. (2a) We zien je om half twee bij de bioscoop.
De vorm zul(t) is de neutrale vorm in het hele taalgebied: je zult, jij zult, zul je, zul jij. In België is ook de vorm zal neutraal; in Nederland wordt die als informeler beschouwd: je zal, jij zal, zal je, zal jij. Als je de betekenis van men heeft, zijn beide vormen gelijkwaardig.
De correcte vervoeging is je/jij wordt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging word je/jij.
sowieso komt uit het Duits en wordt nog op z'n Duits geschreven: het is een combinatie van so (met een s; betekenis 'zo'), wie (betekenis 'zoals') en nog een keer so.
Stel waartoe-vragen
In plaats van de dubbelzinnige waarom-vragen te stellen kun je beter een formulering gebruiken die precies aangeeft wat je bedoelt. Een manier om dit te doen is door in plaats van waarom-vragen waartoe-vragen te stellen. Het woord 'waartoe' kun je zien als een synoniem van waarom-2.
Je gebruikt een vraagteken om een zin die een vraag betreft af te sluiten. Een vraagteken vervangt dus de eindpunt van de zin. Een vragende zin begint meestal met een persoonsvorm of vraagwoord aan het begin van de zin.
Een vraag in een enquete of interview die zonder omwegen naar de mening/visie van de respondent vraagt.
Juist is: 'beter dan ik'. Het is een verkotring van: 'hij zingt beter dan ik zing'. Bij vergelijkingen met 'als' gebeurt hetzelfde: hij zingt net zo goed als ik (zing).
In verzorgde schrijftaal is dan de aan te bevelen vorm na een vergrotende trap (zoals jonger, beter, liever) en na anders en combinaties met ander(e). Als gebruiken we na de woorden even, (net) zo, evenveel, (net) zoveel, hetzelfde en dezelfde.
Het woordje 'zo' gebruik je: – als synoniem van 'op die manier'. Zo mag je de schaar niet vasthouden. (=Op die manier mag je de schaar niet vasthouden.)
We schrijven zojuist als één woord als het de specifieke betekenis 'net, kort geleden' heeft. De gasten zijn zojuist aangekomen.