Tijdens de eerste minuten van hartstilstand (van cardiale oorzaak) is er voldoende zuurstofreserve in het lichaam. Daardoor is het te verdedigen om zich te concentreren op goede (en continue) hartmassage, zonder beademen.
Soms ziet men ertegen op om mond-op-mondbeademing te geven, vooral bij een onbekend slachtoffer. Dierstudies hebben aangetoond dat basale reanimatie zonder beademing effectief is in de eerste paar minuten bij een circulatiestilstand die niet is veroorzaakt door verdrinking, verstikking of verslikking.
Als een bewusteloos slachtoffer niet meer ademt starten we een reanimatie. Het zuurstof in het bloed houden we op peil met beademingen. Het nut van beademen is dus om nieuw zuurstof in het bloed op te nemen, zodat je dit door borstcompressies door het lichaam kan pompen en daarmee voorkomt dat cellen afsterven.
Studies laten zien dat de meeste volwassen mensen de eerste 5 minuten in een reanimatiesetting nog genoeg zuurstof in hun bloed hebben zitten. Je hoeft dus niet perse altijd direct mond-op-mondbeademing toe te passen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen continu borstcompressies te geven.
Niet alle reanimatiepogingen lukken en soms ontstaan complicaties, zoals blijvende schade aan de hersenen. Aan de andere kant: een reanimatie kan levensreddend zijn. Gemiddeld lukt een reanimatie vaker niet dan wel,. De kans van slagen hangt namelijk sterk af van de ernst van uw aandoening, uw leeftijd en uw conditie.
Zodoende worden bij drenkelingen altijd gestart met vijf initiële beademingen en worden vervolgens borstcompressies met beademingen gecombineerd. Doel hiervan is om het ontstane zuurstoftekort terug te dringen. Tijdens redding in het water kan (indien getraind) al gestart worden met het geven van beademingen.
En negen andere vragen over reanimeren. Kun je bij een reanimatie iemands ribben breken? Ja.
Reik over het slachtoffer heen en pak de schouder (kleding) vast en daarna de heup (kleding – riem) vast. Trek het slachtoffer met een soepele en beheerste beweging naar je toe en laat het slachtoffer op jouw knieën liggen. In deze houding kan het braaksel uit de mond weglopen zonder gevaar voor het slachtoffer.
Beademen met de mond-op-mondtechniek is moeilijk en wordt daardoor in de praktijk slecht uitgevoerd. Tijdens de ventilatiepogingen kan er geen hartmassage uitgevoerd worden, wat een nadelig effect op de overleving kan hebben.
Jaarlijks krijgen zo'n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Om de overlevingskans te vergroten is het belangrijk dat iemand binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt.
Ja, je kunt iemand reanimeren in bed. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en zorg te dragen voor een vlak en stabiel oppervlak om op te reanimeren.
6 minuten, het verschil tussen leven en dood. Als er namelijk binnen deze 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd is de kans zeer groot dat iemand de circulatiestilstand overleefd zonder beschadigingen of risico's na het ongeval.
Het beleid betreffende de reanimatie valt onder verantwoordelijkheid van de supervisor van het reanimatieteam en het reanimatieteam. Op de SEH, waar patiënt van buiten het ziekenhuis komt, is er vaak nog geen hoofdbehandelaar bekend.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Het is meestal niet zinvol om mensen van 80 jaar of ouder te reanimeren bij een hartstilstand. Dat blijkt uit een onderzoek van twee Belgische artsen dat in De Standaard staat. Van alle 80-plussers die gereanimeerd worden, overleeft maar 2 procent, vaak met zware problemen als gevolg.
Als je geen (normale) ademhaling hebt gezien of niet zeker bent, start dan de reanimatie. Let op dat je gaspen niet met een normale ademhaling verward. Als het slachtoffer normaal ademt, leg je het slachtoffer in de stabiele zijligging en controleer je de ademhaling maximaal om de minuut, 10 seconden.
De overlevingskans
Is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd en de gezondheid van het slachtoffer. De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is bijna 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen.
Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
Het reanimeren van een baby of kind gaat iets anders dan bij een volwassen slachtoffer. Bij volwassenen worden 30 borstcompressies afgewisseld met twee beademingen. Voor baby's en kinderen geldt dat er altijd gestart wordt met 5 beademingen, afgewisseld met 15 borstcompressies.
Start direct met reanimeren
Bij waarneming van gaspen zal direct een reanimatie gestart moeten worden. Schakel ook direct 112 in. Let op: een reanimatie bij een drenkeling is anders dan regulier. Start de reanimatie eerst met 5 beademingen om zuurstof toe te voeren.