Het is enorm belangrijk dat je niet gaat krabben. Als je wel krabt, zul je de korstjes open krabben en de inkt beschadigen. Dit is super zonde, want je zult het echt gaan zien aan je tattoo. Ook het risico op ontstekingen neemt enorm toe.
Houd het schoon Was je tattoo regelmatig met lauw water en milde zeep om 'm schoon te houden en infecties te voorkomen. Dep de tattoo voorzichtig droog met een schone handdoek. 7. Vermijd wrijving Vermijd het schuren of krabben van je tattoo, omdat dit de genezing kan vertragen en de tatoeage kan beschadigen.
DE GENEZING
De 1e week gaat je tattoo genezen en krijg je korstvorming. Dit gaat jeuken, niet krabben want dan kan je de inkt eruit trekken, insmeren helpt bij de jeuk.
Het krabben aan een verse tattoo kan niet alleen ontstekingen veroorzaken maar kan er ook voor zorgen dat deze uitloopt of het ontwerp vlekkerig maakt. Allergische reacties kunnen ook tevoorschijn komen tijdens jouw eerste tattoo, wat je natuurlijk niet verwacht.
Door de genezing gaat je tattoo vervellen en jeuken. Probeer niet te krabben of velletjes eraf te trekken. Voor verlichting tegen de jeuk zou je er even een koud washandje op kunnen leggen.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Enige jeuk of pijn direct na het zetten van de tatoeage is normaal, bij aanhoudende klachten adviseert Van der Bent echter naar de huisarts of dermatoloog te gaan.
Na een dag of vijf is het lichaam klaar om de huid te repareren en gaat het nieuwe huidcellen aanmaken. Dit is de regeneratie fase. Je tattoo ziet er niet meer zo shiny uit als in het begin, maar dat komt echt goed.
Je mag met een tatoeage wel douchen.
De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer de eerste 5 à 6 dagen. Zoals gezegd onder het kopje Afdekken van de wond, werken wij met de second skin. Het voordeel van dit product is dat de tattoo nooit een open wond is.
Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten. Gebruik je geen folie en plakt je tattoo aan het beddengoed of kleding? Maak het textiel dan nat zodat de tattoo los komt.
Vaseline is een zalf op petroleum basis en legt een laagje over de huid. Het voordeel is dat je huid zo minder snel uitdroogt en soepeler aan lijkt te voelen. Vaseline bevat echter geen ingredienten die kunnen helpen bij de genezing, dus de barrièrewerking is het enige voordeel van deze zalf.
Wat voor sport je beoefend, hoe groot de tattoo is en waar de tattoo gezet is. Er zijn daarnaast ook een aantal dingen waar je op moet letten. Zo kan zweten de tattoo beschadigen, kan je het beste geen strakke kleding te dragen en mag je niet zwemmen of in de sauna gaan.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
Probeer de dunne folie wel echt minimaal drie dagen te laten zitten. Dan heeft je lichaam de kans om de huid al goed te repareren, waardoor je geen dikke korst krijgt als je de folie eraf haalt. Hoe langer je de folie laat zitten, hoe sneller je tattoo geneest.
Tijdens het tatoeëren wordt er 1 tot 1,5 mm diep in de huid geprikt. Dit is de maximale diepte die geprikt mag worden. Gaat het dieper dan is er een kans op blow-out (uitvloeiing) en/of opzwelling (dit is een tattoo die je na genezing kunt voelen.
Zijn er risico's? De tatoeage-inkt is niet volledig verwijderd: Het gebeurt zelden dat de tatoeage-inkt na onze speciale behandeling zichtbaar blijft. Er zijn echter goede redenen waarom de natuurlijke afstoting slechts gedeeltelijk werkt en er nog inkt achterblijft in de huid.
Tattoo's vertonen geen korstvorming zoals (snij)wonden.
Echter, op de meest gevoelige plekken kunnen wat korsten ontstaan. Probeer er niet aan te zitten, dit kan de je tattoo beschadigen.
Zorg wel dat je de tape niet op de tattoo plakt! Daarna een week 2-3 maal daags wassen met een milde ongeparfumeerde zeep en wederom heel dun insmeren moet voldoende zijn om uw tattoo goed te laten genezen. Ook hierbij geldt weer dat je natuurlijk eerst je handen wast. Na een aantal dagen kan je tattoo gaan vervellen.
Houd er rekening mee dat een tatoeage de eerste nacht kan afgeven op het beddengoed. Dit komt door het wondvocht. Wij adviseren dan ook om niet je mooiste beddengoed op bed te leggen. Probeer de getatoeëerde plek met luchtige, schone kleding af te dekken en gebruik absoluut geen verband!
Over het algemeen gaan ze sowieso na enkele tientallen jaren iets vervagen, en de lichte kleuren wat sneller, maar als de tattoo goed gezet is zal deze zo ongeveer voor altijd duidelijk zichtbaar zijn.
Je handen en vingers hebben een dunne huid.Daarnaast zitten hier kleine botjes en gewrichtjes die bijzonder gevoelig zijn. Vooral de zijkanten van je vingers zijn gevoelig! Een tatoeage op deze plekken is vaak vreselijk mooi, maar kan ook gevoelig zijn.
Je kunt voor of tijdens het zetten van je tattoo gerust paracetamol of Ibuprofen nemen. Scheer je huid niet van tevoren. Dat doet de tatoeëerder, om wondjes te vermijden.