Natuurkundigen hebben een maat voor zulke wanorde bedacht - voor alle wanorde: entropie. Hoe groter de chaos, hoe hoger de entropie. Als je een scheutje melk in je koffie giet, neemt de entropie in je kopje bijvoorbeeld toe wanneer de melk zich verspreidt door de koffie.
Entropie is een begrip uit de thermodynamica.
Als de entropie van een systeem hoog is, betekent dit, dat de deeltjes en de energie heel erg willekeurig verdeeld zijn. Als de entropie laag is, betekent dit juist dat er een heel erg georganiseerde verdeling is van energie en deeltjes.
De entropie in gesloten systemen, zoals het Heelal, neemt in de loop der tijd toe. In open systemen kan de entropie (plaatselijk) afnemen, maar dit levert wel een extra toename van entropie elders op.
Het tegenovergestelde van entropie is orde. Het is zo dat in een irreversibel proces de entropie toeneemt.
Het begrip entropie komt uit de thermodynamica en is heel simpel gezegd de waarschijnijkheid waarmee energie zich verspreid. Een hoge entropie betekent dat er een hoge spreiding is van energie en daarmee ook een hoog energieverlies.
Energie kan van de ene vorm omgezet worden in de andere, maar verdwijnt nooit zomaar. Er zijn namelijk verschillende energievormen.De totale energie in een gesloten systeem verandert nooit!De totale hoeveelheid energie blijft gelijk.
ΔS krijgt een negatief teken omdat het een vorm vertegenwoordigt van negatieve energie. Entropie heeft direct verband met de temperatuur wat je kunt zien aan de T (in Kelvin) in de formule.
Begrip afkomstig uit de thermodynamica; het staat daar voor de mate van ongeordendheid van een stof. Zo heeft een gas een grotere entropie dan een vaste stof: de moleculen ervan zijn in mindere mate geordend.
Entropie is 'de mate van wanorde'. Uiteindelijk heeft wanorde overal in het universum de neiging om toe te nemen.
Voor energie - van welke soort dan ook - geldt een belangrijke wet: energie gaat nooit verloren. Energie kan worden omgezet van de ene vorm in de andere, maar verdwijnt niet. De som van alle energieën verandert niet.
Thermodynamica (Oudgrieks thermos (θερμός), warm, en dunamis (δύναμις), kracht), of warmteleer is het onderdeel van de natuurkunde dat de interacties bestudeert tussen grote verzamelingen van deeltjes op een macroscopisch niveau.
, is een grootheid uit de thermodynamica. Enthalpie is zo gedefinieerd dat het enthalpieverschil tussen twee toestanden bij constante druk gelijk is aan de totale opgenomen of afgestane hoeveelheid warmte.
De eenheid van enthalpie (h) is kJ/kg De eenheid van entropie (s) is kJ/(kg∙K) De eenheid van specifiek volume (V of ϑ) is m3/kg De eenheid van dichtheid (ρ) is kg/m3 In tabel 1 en tabel 2 zijn de eenheden boven de tabel geplaatst. In tabel 1 en 2 zijn zowel de dichtheid als het specifiek volume genoemd.
Ook verdamping is een endotherm proces. De deeltjes gaan over van de vloeibare naar de gasvormige aggregatietoestand, waarin ze zich op veel grotere afstand van elkaar bevinden en met grotere vrijheid kunnen bewegen: de entropie neemt verder toe.
De eerste wet van de thermodynamica, ook wel eerste hoofdwet genoemd, stelt dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. De wet staat algemeen bekend als de "wet van behoud van energie". Er kunnen alleen omzettingen van energie plaatsvinden.
De wet van behoud van energie zegt dat de totale energie in een gesloten systeem altijd gelijk blijft. Hoe kan energie verloren gaan? Energie is nooit verloren maar kan wel omgezet worden in een energiesoort die lastig is om te zetten in een andere energiesoort.
een ongeregelde toestand met gebrek aan orde.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Dit verschijnsel wordt synonymie genoemd.
Een endotherme reactie is een reactie waarbij energie nodig is om de reactie te laten verlopen. Er moet voortdurend energie worden toegevoerd, waardoor het eindniveau van energie hoger is dan het beginniveau. De reactie-energie van een endotherme reactie is positief.
Exergoon (van het voorvoegsel ex-, afkomstig van het Griekse woord ἔξω exō, "buiten" en het achtervoegsel -ergoon, afkomstig van het Griekse woord ἔργον ergon, "arbeid") betekent "vrijkomen van energie in de vorm van arbeid".
Enthalpie is gedefineerd als de verandering van de inwendige energie (U) plus de energie die in volumearbeid is gaan zitten (pV, (ga na: E=F*s en p*V=([N]/[m²])*[m3]=[Nm]=[J])): H = U + pV. Bij constante druk is de enthalpie gelijk aan de hoeveelheid warmte die is toegevoerd (of onttrokken) aan het systeem.
Bij adiabatische processen kunnen onder meer druk en temperatuur wel veranderen, maar is er vrijwel geen warmte-uitwisseling met de omgeving. Verticale luchtbewegingen (convectie en subsidentie) verlopen adiabatisch.
De soortelijke warmte van water is 4186 J/kg K betekent dat men 4186 J moet toevoegen aan 1 liter water om de temperatuur ervan 1 graad te doen stijgen.
tussen druk en kritische druk. Daardoor kunnen bepaalde gassen, zoals stikstof en zuurstof, bij kamertemperatuur nog steeds als ideaal worden beschouwd, terwijl andere gassen, zoals koolstofdioxide of ammoniak, dan allang niet meer ideaal zijn.