Zijn er geen afspraken gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand. Als u de opzegtermijn niet in acht neemt, dan bent u de werkgever een vergoeding verschuldigd. De vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn is gelijk aan het loon dat uw werknemer zou hebben ontvangen over de voor hem geldende opzegtermijn.
Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.
U kunt per direct ontslag nemen en uw contract opzeggen. Uw dienstverband stopt dan meteen.
Neen, je opzegtermijn moet niet per se (volledig) gepresteerd te worden. Je kan in onderling overleg met je werkgever beslissen om het contract stop te zetten zonder een (gedeeltelijke) opzegtermijn. Als overeengekomen wordt dat er geen opzegtermijn moet worden gepresteerd, is er wel een verbrekingsvergoeding.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
In principe is een opzegtermijn in een arbeidscontract bindend voor zowel de werkgever als de werknemer.
Als werkgever moet u zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van het contract van uw werknemer. En of hij nog in zijn proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met uw werknemer.
Tijdens het presteren van de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om van het werk weg te blijven met behoud van zijn loon om een nieuwe dienstbetrekking te zoeken. Dit recht geldt zowel bij opzegging door de werkgever als bij opzegging door de werknemer.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Je kunt als werknemer op staande voet ontslag nemen. Dat betekent dat je met onmiddellijke ingang je arbeidsovereenkomst opzegt, zonder dat je daarbij een opzegtermijn in acht neemt. De aanleiding voor per direct ontslag nemen, moet altijd een ernstige situatie zijn.
Je ziekmelden tijdens je opzegtermijn is dus gewoon mogelijk. Dat recht heb je. Maar nadat deze termijn is verlopen, zal de werkgever je niet meer doorbetalen. Je zult op zoek moeten gaan naar manieren om geld te verdienen, ook wanneer je je nog niet helemaal prettig voelt.
De wettelijke opzegtermijn die jouw werkgever in acht moet nemen is minimaal 1 maand. De exacte duur van de opzegtermijn hangt echter af van de lengte van jouw dienstverband. Ook kan een opzegbepaling in jouw arbeidsovereenkomst of CAO hierbij een rol spelen. Op deze pagina lees je precies hoe het werkt.
Als u ontslag neemt, stopt uw contract. Uw werkgever moet dan een eindafrekening maken. Dat is uw laatste salarisstrook. Hierop staat alles waar u nog recht op heeft.
Jaarlijkse vakantie, ziekte, ongeval, economische werkloosheid, afwezigheden om dwingende redenen, … schorsen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Sommige van deze schorsingen kunnen tevens leiden tot een opschorting van de aanvang van de opzegtermijn en/of de schorsing van haar verloop.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Hebt u nog vakantiedagen over als uw arbeidsovereenkomst stopt? U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald.Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Je stuurt een aangetekende brief:
Je opzegtermijn gaat in op de eerstvolgende maandag. Concreet: je moet de aangetekende brief ten laatste op woensdag versturen om je opzegtermijn de maandag van de volgende week te kunnen laten starten.
Bij ontslag heeft de medewerker recht op sollicitatieverlof. Dit is betaald verlof waarin de medewerker op zoek kan gaan naar een nieuwe job. Hierbij maakt het niet uit of jij het ontslag gaf of de medewerker zelf het ontslag aanbood.
Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand. Daarbij speelt de duur van het dienstverband geen rol.
Als u een vast contract heeft, geldt het volgende: Bent u minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn. Bent u 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn. Bent u 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn.
2. Je geeft je ontslag mondeling. Een ontslag dien je in via een rechtsgeldige ontslagbrief, dus niet mondeling. Wanneer je in een woordenwisseling naar je baas roept dat je niet meer zal terug komen, kan je dat wel eens duur komen te staan.
Neem je ontslag of word je ontslagen, dan moet er altijd rekening gehouden worden met een opzegtermijn. Deze opzegtermijn geeft de werkgever tijd om een vervanger te zoeken en geeft jou de tijd om op zoek te gaan naar een andere baan.
Wordt u binnen 4 weken na afloop van uw contract ziek, en heeft u geen recht op een WW-uitkering? Dan heeft u meestal wel recht op een Ziektewet-uitkering. U meldt zich ziek via UWV Telefoon Werknemers. Doe dit uiterlijk op de tweede dag dat u ziek bent.
Wat gebeurt er als ik mij ziek meld na mijn ontslag? Nadat je ontslag hebt gekregen of zelf ontslag hebt genomen, ben je niet meer verzekerd voor de ziektewet. Maar als je direct of kort na je ontslag ziek wordt, heb je toch recht op een Ziektewet-uitkering van het UWV.
Wilt u een oud medewerker met een vast contract terug in dienst nemen? Let dan op. Als u de ex-werknemer binnen zes maanden na beëindiging van het vaste contract weer in dienst neemt voor dezelfde functie, dan krijgt de betreffende werknemer automatisch een contract voor onbepaalde tijd (vast contract).