Om ze nog langer te kunnen bewaren, ondergaan ze een behandeling met zwaveldioxide. Een reden om de gedroogde vruchtjes altijd te wassen voor consumptie, want zwaveldioxide laat sporen van sulfiet na. Met speciale zeven sorteert men de rozijnen op grootte, waarna ze verpakt worden.
Maak de rozijnen/krenten goed los. Wel de rozijnen/krenten 15 tot 20 minuten in water van 40 graden Celsius. Spoel de rozijnen/krenten goed na met koud water.
Gemiddeld wordt een hoeveelheid van 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kilogram lichaamsgewicht zijn. Ook voedingsmiddelen waarin druiven verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken!
Rozijnen klinken dus als een ideaal tussendoortje. Echter zijn rozijnen geen vervanger voor vers fruit. Tijdens het droogproces die een druif tot een rozijn maakt, gaat er namelijk veel vitamine C verloren. Daarom is het aan te raden om goed af te wisselen tussen vers en gedroogd fruit.
Biologische rozijnen positieve uitzondering
Turkse rozijnen zijn het sterkst vervuild. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 naar maar liefst 30. De rozijnen werden onder andere gevonden in distributiecentra van de Aldi en Plus. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.
Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur. De hond gaat overgeven, waarbij in het braaksel vaak nog de resten van onverteerde druiven of rozijnen te zien zijn.
Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën
Hieronder staan enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte van gedroogd fruit (26). Rozijnen: 59%. Dadels: 64-66%. Gedroogde pruimen: 38%.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Rozijnen en krenten hebben zo goed als dezelfde voedingswaarde. Beide hebben een hoog natuurlijk suiker gehalte en doordat het vocht tijdens het drogen zoveel mogelijk verwijderd is hebben ze een hoog level vezels, vitaminen en mineralen, vooral voor zo'n compacte gedroogde druif.
Het kan zijn dat jouw hond iets onder de leden heeft, waardoor hij zijn eetlust heeft verloren. Vaak heeft je hond ook last van andere symptomen als: diarree, braken, lusteloosheid, koorts of overmatig drinken en/of plassen. Als je vermoedt dat jouw hond ziek is, of bij twijfel, Neem dan contact op met je dierenarts.
Knoflook en ui zijn giftig voor de hond, waarom? Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde 'oxidanten' (Sulfoxide en Disulfide). Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen.
Diersoorten die gevoelig zijn voor een druivenvergiftiging
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid.
Blauwe rozijnen worden gemaakt door de druiven te plukken en te drogen. Hierdoor krimpt de druif en krijgt het zijn donkere kleur. De gele rozijnen worden na het plukken gedrenkt in 'potas', een mengsel van zouten. Hierdoor behoudt de druif zijn lichte kleur.
Suikers in rozijnen
Hierdoor bevatten rozijnen tot wel 285 kcal per 100 gram. Uiteraard zal een overdaad aan suikers je niet goed doen. Een teveel aan calorieën zorgt voor gewichtstoename. En fructose kan ook voor verteringsproblemen zorgen.
Als je geen ongezwavelde rozijnen neemt is echt aan te raden om ze eerst te wassen voordat je ze eet zodat je de ontstane sulfieten weg spoelt. Biologische rozijnen zijn meestal ongezwaveld. Het staat ook op de verpakking!
Het meervoud van rozijn is 'rozijnen'. Eén rozijn, twee rozijnen.
Nee. Gezwavelde rozijnen zijn behandeld met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is geen reden om dit niet te gebruiken.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Rozijnen invriezen kan wel, maar we raden het eigenlijk af. Gedroogd fruit is altijd lastig om in te vriezen, en vooral het ontdooien gaat vaak niet goed. De vruchten worden slap en taai.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.