Stroomopwaartse stromingen verschijnen wanneer er een sterke wind heerst vanaf het land richting de zee.Deze wind zorgt ervoor dat het oppervlaktewater zeewaarts zal stromen. De stroming wordt gevaarlijk wanneer deze gepaard gaat met een ebstroom waar het water terugtrekt.
De wind waait vanuit een bepaalde richting en zorgt bijvoorbeeld dat wolken onze kant op waaien of juist dat ze wegwaaien. Deze wind blaast echter ook water weg. Hierdoor ontstaan, net als de luchtstromen, ook zeestromen. Het wordt ook wel oceanische circulatie genoemd.
Bij een stroming evenwijdig langs de strekdam, zal door de snelheid van die stroom een aanzuiging van water ontstaan. Door deze aanzuiging wordt water vanaf het strand richting zee weggetrokken. De stroom die nu ontstaat lijkt op een muistroom en wordt 'opper' genoemd.
De Golfstroom begint in de Golf van Mexico (vandaar de naam) en brengt warm water naar het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Omdat het water daar relatief zout is kan het na afkoeling naar beneden zinken, waarna het in zuidelijke richting terugstroomt.
De klimaten op aarde worden voor een belangrijk deel bepaald door de zeestromen. Dat komt doordat zeestromen warmte verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Ze brengen koud water van het noorden naar het zuiden, en warm water van de tropen naar de polen. De hoeveelheid water die ze verplaatsen is gigantisch.
Als de Golfstroom helemaal instort, daalt de temperatuur in een jaar of twintig met 2,5 graad en wordt het hier gedurende een periode van misschien zestig jaar niet warmer. Dan is het voorbij en gaat de temperatuur weer met dezelfde snelheid omhoog.
De zee loopt niet leeg omdat er onder de zee alleen aarde is, alleen steen, zand en klei. De aarde heeft geen holte waarin de zee zou kunnen leeg lopen. Het water dat op het land valt, verdampt of gaat als beekjes en rivieren naar het laagste punt, en dat is de zee.
De Golfstroom wordt waarschijnlijk aangestuurd door enorme wervels in de wateren rond Zuid-Afrika. Daardoor lekt warm water uit de Indische Oceaan naar de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Dankzij onderzoek vanaf het Nederlandse onderzoeksschip Pelagia zijn de wervels en zeestromingen rond Afrika in kaart gebracht.
De Canarische stroom is een relatief koude oceaanstroom in de Noord-Atlantische Oceaan. Ze stroomt zuidwaarts langs de kust van Afrika, tussen de 30 en 10 graden noorderbreedte, en tot 20 graden westerlengte.
De Golfstroom is de sterkste zeestroom op aarde. Als een onderzeese goederentrein stormt hij met snelheden tot 9 km/h door de Atlantische Oceaan. De Golfstroom transporteert per uur 250 km3 warm zout water van de Golf van Mexico naar Noord-Europa.
Omdat de natuur geneigd is om alles in evenwicht te houden zal er weer water terugstromen naar de kust. Dit gaat dan via de zeebodem en deze stroming heet de onderstroom. Van deze onderstroom merkt men eigenlijk niets en deze is niet gevaarlijk.
Zwem met golven in je rug mee, zodat deze je in de richting van het strand sturen. Golven die terugstromen naar zee zijn te vermoeiend om tegenin te zwemmen dus zodra er golven zijn die richting strand gaan, zwem dan met die golven mee terug naar de kust. Bij eb (afnemend water) zijn de muien het gevaarlijkste.
Historisch gezien waren er vier oceanen: de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordpool. De meeste landen - waaronder de Verenigde Staten - erkennen nu echter ook de Zuidelijke Oceaan (Antarctica) als de vijfde oceaan.
Het water op aarde is continu in beweging. Door de getijdenwerking beweegt het water in de oceanen en de randzeeën daarvan zich iedere dag heen en weer. Door verschillen in dichtheid (als gevolg van o.a. temperatuur en zoutgraad), ontstaan zeestromingen die voor watertransport over onze planeet zorgen.
Een stroomversnelling (in Suriname sula genoemd) is een hydrologisch verschijnsel dat bestaat uit het deel van een waterstroom dat door verlies van hoogte over een korte afstand (bijvoorbeeld door rotsen of stuwen) versterkt wordt in snelheid en niveau en meestal turbulente stromingen tot gevolg heeft.
Wat is het weer van Gran Canaria in maart? Gemiddeld is het maximaal 19°C in maart in Gran Canaria en minimaal rond de 16°C. De zeetemperatuur ligt rond de 20°C. Er valt in maart op 7 dagen neerslag met een totaal van 16 mm en is deze maand 24 dagen droog in Gran Canaria.
In de wintermaanden is het vrijwel altijd lenteachtig weer, met een grote kans op zon, temperaturen rond de 20 graden en een vrij lage kans op neerslag. Niet voor niets is Gran Canaria het hele jaar door populair bij zonliefhebbers, die in Gran Canaria een perfecte vakantiebestemming zien.
Klimaat Gran Canaria
De gemiddelde jaartemperatuur voor Gran Canaria is 21°C en er valt in een jaar tijd 112 mm regen. Het is 243 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 75% en een UV-index van 5.
Als de stroom stilvalt, kan er op sommige plaatsen warme tropische lucht worden aangetrokken, op andere koude polaire lucht. Zo'n blokkering van de straalstroom gebeurt wel vaker en is het gevolg van de activiteit van sterke golven die zich westwaarts bewegen, dus tegen de algemene richting van de stroom in.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de oceaanstroming sinds het midden van de vorige eeuw zo'n 15 procent zwakker is geworden; de sterkste afremming in zeker duizend jaar. Onderzoekers verwachten dat de stroming tegen het eind van deze eeuw 34 tot 45 procent zwakker zal zijn.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)
Volgens Smithsonian Magazine werd in 1958 in Lituya Bay (Alaska) de hoogste golf ooit gemeten: 30,5 meter. Dat was een tsunami als gevolg van een aardbeving.
Je gaat veel te ver de zee in
Wij adviseren altijd: zwem langs de kust, dan kunnen wij je goed in de gaten houden. Hoever ze dan in de zee in moeten gaan? Tot aan je knieën. En dan kan je zwemmen.