Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
U vergeet na het druppelen uw oog te sluiten en uw traanbuis dicht te drukken. Het medicijn loopt via uw traanbuis naar uw neus. Het blijft niet lang genoeg in het oog om zijn werking te doen. Verder kan het medicijn via de traanbuis in de bloedbaan komen en kan dit bijwerkingen geven in het lichaam.
Ga rechtop zitten, buig uw hoofd naar achteren en kijk naar boven richting uw wenkbrauwen. Neem het flesje in uw schrijfhand, alsof u een pen vasthoudt. Trek met uw andere hand voorzichtig het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
Zeg dat het de ogen heel stevig dicht mag knijpen. Laat een oogdruppel in de ooghoek naast de neus vallen. Zeg dat de ogen weer open mogen en daarna heel zachtjes weer dicht. Druk dan lang (3 minuten) de traanbuis zachtjes dicht.
Door opname in deze bloedvaatjes kunnen de oogdruppels in het bloed terecht komen en vervolgens overal in het lichaam, dus ook bijvoorbeeld in de longen, het hart of de hersenen. Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg. Normaal betekent dat vrijwel iedereen een oogdruk heeft tussen deze twee waarden. In ons oog wordt continu een helder vocht, kamerwater, geproduceerd. Dit gebeurt in het straalvormig lichaam dat zich achter de iris bevindt.
Toxische en psychotische reacties komen bij kinderen en volwassenen voor, ook als gevolg van zogenaamde veilige doseringen atropine! Na lokale toediening ervan in de vorm van oogdruppels kunnen koorts, erytheem, tachycardie, circulatoire collaps en psychische reacties voorkomen.
Gebruik de oogdruppels bij voorkeur 's avonds, omdat het dan sterker werkt.
Je kunt je ogen hiermee zo vaak druppelen als je wilt. Doorgaans zijn drie druppels voldoende.
Na een staaroperatie
De oogdruppels zorgen ervoor dat uw oog beter wordt. De oogarts vertelt u hoe lang en hoe vaak u uw oog moet druppelen.
Boven het bovenooglid, net onder de wenkbrauw in de oogkas, ligt de traanklier. De traanwegen lopen verder van de traanpunten in de oogleden tot in de neusholte.
De druppels moeten 30 minuten inwerken, daarna meet de orthoptist de sterkte van de ogen. De druppels zijn na een dag volledig uitgewerkt. Vanwege het wazige zicht is het beter geen auto meer te rijden na het onderzoek. Voor kinderen kan zelf fietsen lastig zijn.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Medicijnen die cortison bevatten
Bij langdurige behandeling kunnen zij veranderingen in de ogen teweegbrengen, zoals een verhoogde druk in de oogbol (glaucoom) en de schade die daardoor aan de optische zenuw ontstaat. Op dezelfde manier kunnen preparaten met cortison ook de vorming van een cataract versnellen.
Kortom, als een te hoge oogdruk niet behandeld wordt, kan dit leiden tot onomkeerbare gezichtsvelduitval. Treden klachten op als een rood, dof of pijnlijk oog, overmatige lichtgevoeligheid, wazig zien en zelfs – als bij een griep - hoofdpijn, misselijkheid en braken, dan is er mogelijk sprake van acuut glaucoom.
U begint meestal op de dag voor de staaroperatie met druppelen. Na de operatie gaat u daar nog 3 weken mee door. Meestal schrijft uw oogarts 3 keer druppelen per dag voor. Direct na toediening kunt u een prikkelend gevoel in uw ogen krijgen.
Tijdens het onderzoek wordt u gedruppeld. Deze druppels zorgen ervoor dat u een grote pupil krijgt en deze niet meer reageert op licht. U wordt daardoor tijdelijk lichtgevoeliger. Wij raden u daarom aan een zonnebril mee te nemen.
Trek uw ooglid naar beneden
Neem vervolgens uw ring-, wijs- en middelvinger van uw vrije hand en trek met de topjes uw onderste ooglid naar beneden. Als het goed is ontstaat er dan een soort gootje onder het oog, hier gaat u de oogdruppels straks toedienen.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.
De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater. Als het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van kamerwater verstoord is, kan de oogdruk oplopen. Bij de meeste vormen van glaucoom is er sprake van een gestoorde afvoer van kamerwater.
Glaucoom is niet te genezen. Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Glaucoom kan op drie verschillende manieren worden behandeld. Meestal schrijft de oogarts u druppels voor om de oogdruk te verlagen en verdere aantasting van het gezichtsveld te beperken.