In de Nationale Plantentuin in Meise (België) staat de hoogste Belgische boom. Deze tulpenboom is 46,4 meter hoog en is ongeveer 215 jaar oud. De grootste bomen ter wereld staan echter in andere continenten. De recordhouder is een 116 meter hoge sequoia in Noord-Amerika.
De oudste naaldboom van België is wellicht de taxus die groeit op het domein Valduc in het Waals-Brabantse Hamme-Mille nabij Leuven. De boom zou omstreeks 1232 geplant zijn toen op die plaats een cisterciënzerabdij werd gesticht.
Vergaap je aan de hoogste boom van Europa, de Karri Knight, in Valle de Canas, Portugal. Op de website van Monumentaltrees.com staat hij geregistreerd onder nummer 8314: de Karri Knight, zoals hij gedoopt is, een eucalyptus in het Portugese dorp Valle de Canas (nabij studentenstad Coimbra).
Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië. En hij groeit nog steeds, ongeveer 25 cm per jaar.
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn!
De duurste Bonsai boom: Een eeuwenoude den, verkocht voor 1,3 miljoen dollar op de Internationale Bonsai Conventie in Takamatsu, Japan. Een andere dure Bonsai boom, te koop voor ongeveer 90.000 dollar.
Deze kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) van 115,61 meter staat in een afgelegen deel van het Redwood National Park in het noordwesten van de Amerikaanse staat Californië. De boom, ontdekt in 2006, is vernoemd naar Hyperion, de Titaan uit de Griekse mythologie.
Hoe oud General Sherman precies is, is niet te zeggen maar de schatting is dat de grootste boom ter wereld ongeveer 2.500 jaar oud is.
Ze groeien meestal niet dieper dan 2 meter maar kunnen zich tot 45 meter uitstrekken en daarmee een geen goede verankering bieden aan deze giga boom. De belangrijkste doodsoorzaak van een volwassen giant sequoia is dan ook omvallen.
Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is!
De verweerde, 1230 jaar oude den in Zuid-Italië is de oudste boom in Europa waarvan de leeftijd op wetenschappelijke wijze is gedateerd. Bovendien lijkt de oeroude conifeer nog lang niet te zijn uitgegroeid, zoals wetenschappers vorige week in het tijdschrift Ecology berichtten.
Middeleeuwse en oudste eiken
De Nederlandse botanicus Aljos Farjon ontdekte een groepje eiken van bijna 1000 jaar oud bij Blenheim Palace, Engeland. De bomen hebben een omtrek van bijna 9 meter!
De grootste mammoetboom is de General Sherman Tree. Deze boom is te vinden in het Sequoia National Park in Californië, heeft een hoogte van ruim 83 m, een omtrek van 31 m bij de bodem en 26 m op borsthoogte. De boom zou uiteindelijk een hoogte kunnen bereiken van 95 m en een omtrek bij de bodem van ruim 34 m.
Van de ongeveer 1500 wilde plantensoorten in ons land, zijn er een 50-tal boomsoorten zoals de zomereik, de lijsterbes, de wilgen (wilgen zijn op zich al een 10-tal soorten).
Zwaargewichten in de Achterhoek
Een voorbeeld van zo'n boom die zeldzaam is vanwege zijn omvang is de mammoetboom bij Huize Veldzicht in Brummen. Met een stamomtrek van 8 meter en 54 centimeter mag deze woudreus zich de dikste boom van Nederland noemen.
Nationale Parken Amerika - Het Sequoia National Park ligt in Californië, ten zuidoosten van Yosemite National Park en staat bekend om haar immens grote bomen: de reuzensequoia's of mammoetbomen van Amerika. Verschillende hikes geven toegang tot de prachtige natuur van Sequoia.
1: Douglasspar – Kroondomein Het Loo
Met een totale hoogte van 50,45 meter, laat dit exemplaar de andere hoogste bomen van Nederland ruim achter zich. Hiermee is dit exemplaar ook de enige Nederlandse boom die boven de 50 meter komt.
De leeftijd van de mammoetboom is respectabel: men schat dat de oudste nu levende bomen tussen de 2000 en 3000 jaar oud zijn. De mammoetboom kan in zijn herkomstgebied 50-80 meter hoog worden.
Metingen van de omtrek variëren van 41 meter tot 51 meter en met een diameter van 11,62 meter is het de dikste boom ter wereld.
U moet wel beseffen dat mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum) niet geschikt zijn voor kleine tuintjes: deze soort is een snelle groeier en is na 10 jaar al 10 meter hoog, na 50 jaar al rond de 30 meter hoog.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388. De linde overleefde toen een felle brand en zou daarom bovennatuurlijke krachten hebben.
Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.
Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) – 115,9 meter
Het hoogste exemplaar, en dus 's werelds allerhoogste boom, staat in Californië.