Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
Je hoeft alleen een beetje zout op de plaat te strooien. De steengrill leent zich uitstekend voor vlees, vis en groente. En als je na het hoofdgerecht nog plek hebt, dan kan je ook heerlijk fruit grillen!
Het toevoegen van zout aan de gourmetplaat kan een aantal voordelen hebben: Smaak: Zout voegt smaak toe aan het voedsel dat op de plaat wordt bereid. Door een beetje zout op de plaat te strooien voordat je begint met koken, kan het voedsel meer smaak krijgen en beter op smaak zijn.
Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig. De steen moet goed heet zijn, anders blijft vlees plakken.
Het belang van zout bij bakken
Een snufje zout zorgt er echter voor dat de smaak van de suiker gebalanceerd wordt. Zout wordt dus niet alleen gebruikt om gerechten zouter te laten smaken, maar ook om de andere smaken in een gerecht te onderstrepen.
Het grillen kan beginnen. De steen mag in de vaatwasser. Na verloop van tijd kun je met schuurpapier de steen weer als nieuw maken.
Daartoe moet de steen in de oven worden opgewarmd en aan tafel met spiritusbranders warm gehouden worden. Wees wel extra voorzichtig als er kinderen aan tafel zijn! De – door de slager in dunne plakjes gesneden – zijn dan razend snel gaar. Het vlees kan naar keuze met allerlei marinades gemarineerd worden.
Veeg, eens het apparaat volledig is afgekoeld, de bovenkant en de randen van het apparaat af met keukenpapier of een zachte doek. In geval van hardnekkig residu wast u beide zijden van de plaat af met warm afwaswater. Ook de pannetjes en de spatels kan u schoonmaken met warm afwaswater en een zachte doek.
Het leuke aan een steengrill is dat je er niet alleen vlees op kunt grillen, maar ook bijvoorbeeld vis. Ook hierbij geldt dat het leuker en goedkoper is om je eigen vis in reepjes of plakjes te snijden. Koop bijvoorbeeld een zalmfilet, zeebaars en tonijnfilet en snijd ze thuis in plakjes.
Doe vlak voor het gourmetten een flinke scheut azijn in een pan en breng het zachtjes aan de kook.Zet de pan tijdens het gourmetten op een warmhoudbron (zoals een rechaud) op tafel. De gourmetlucht krijgt meteen minder kans zich te verspreiden. Fijn en fris!
Het voordeel van steengrillen is dat weinig boter of olie nodig is om het voedsel te bereiden. Het is zelfs voldoende om alleen wat zout op de steengrill te strooien.
De steen wordt voorverwarmd in de oven (20 minuten op 200ºC).
Ook al zit er soms een grillplaat bij het gourmetstel, toch is gourmet geen steengrill. Eerst en vooral zijn er bij het steengrillen geen pannetjes te bespeuren. Vlees en vis gaan op een superhete, stenen grillplaat waarbij je helemaal geen boter of olie nodig hebt. Wat kruiding is voldoende.
Hoeveel vlees moet ik voorzien per persoon van gourmet, steengrill en teppan yaki? Wij raden ongeveer 8 stukjes vlees/vis per persoon aan.
Je kunt de gourmetplaat het best schoonmaken met ammoniak. Leg de plaat in de gootsteen met de ammoniak en wat afwasmiddel en laat dit een nacht weken. Als je dit de volgende ochtend er weer afspoelt zal je zien dat de bakplaat weer schoon is. Ook alle ingebrande vlekken verdwijnen met deze truc!
Spray daarom wat glasreiniger op het frame en neem het af met een doekje.Ook een warm sopje met afwasmiddel doet wonderen. Beide schoonmaakmiddelen hebben een ontvettende werking, waardoor je vetspetters gemakkelijk verwijdert. Kan jouw gourmetstel blinkend de kast in tot het volgende gourmetfestijn!
Je bakt vlees, vis en/of groenten op een gloeiend hete gepolijste steen die op een verwarmingselement rust. Voor het bakken gebruik je geen boter of olie. Daardoor is de manier van bakken gezond en vetarm. Om ervoor te zorgen dat er niets aanbrandt, is het slim om een beetje zout op de steengrill te strooien.
Bij steengrillen gebruik je géén mini-pannetjes. Om je vlees, vis of groente te bakken maak je gebruikt van een gloeiend hete steen. Deze steen is meestal van graniet gemaakt. Je vlees, vis of groente leg je rechtstreeks op de hete steen waardoor de buitenkant dicht schroeit.
Vlees om te steengrillen
Rundvlees: ossenhaas, entrecote, biefstuk, tartaar en gehakt. Kalfsvlees: kalfshaas, oester, schnitzel, fricandeau, blinde vink, gehakt en lever. Lamsvlees: lamshaasje, filet, kotelet, shoarma en gehakt.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien. Vul het reservoir tot aan de rand met zout en plaats de dop weer terug.
Ingrediënten van vaatwaszout.
Vaatwaszout bestaat, net als tafelzout, uit natriumchloride. Vaatwasserzout wordt echter geleverd in grove korrels om te voorkomen dat het zoutreservoir van de vaatwasser verstopt raakt, terwijl tafelzout meestal meer fijngemalen is.