De jeuk kan nog wel blijven, nog tot 14 dagen na de behandeling. Soms verergert de jeuk zelfs even. De jeuk, plekjes, gangetjes of wondjes zullen na 2 tot 6 weken weggaan.
Houdt u er wel rekening mee dat de jeuk na behandeling nog enkele weken kan aanhouden voordat alle klachten geheel verdwenen zijn. Er mogen geen nieuwe bultjes ontstaan en de jeuk mag niet toenemen, dit kan passen bij een nieuwe schurft infectie.
Medicatie. In sommige gevallen schrijft de huisarts ivermectine voor bij schurft, bijvoorbeeld als de schurft niet weggaat, als je allergisch bent voor de crème of als je een huidziekte hebt.
Ongeveer 3 tot 14 dagen (soms langer) na de behandeling bent u klachtenvrij en zijn de huidafwijkingen genezen. Controle na behandeling is niet nodig, tenzij de jeuk langer dan 3-4 weken aanhoudt of de huiduitslag zich uitbreidt. Ongeveer 24 uur na de behandeling bent u niet meer besmettelijk.
De dode schurftmijten kunnen enige tijd na behandeling nog overgevoeligheidsreacties van de huid geven en jeuk veroorzaken. Onterecht wordt dan gedacht aan hernieuwde infectie.
Als u de behandeling en de adviezen goed opvolgt, dan verdwijnen de schurftmijten. De jeuk kan nog wel blijven, nog tot 14 dagen na de behandeling. Soms verergert de jeuk zelfs even. De jeuk, plekjes, gangetjes of wondjes zullen na 2 tot 6 weken weggaan.
De aandoening jeukt heftig, vooral 's nachts. Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. De aandoening is goed te behandelen. Het is daarbij wel zeer belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft meebehandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben.
Er zijn kleine rode bultjes vaak aan de handruggen, vaak ook snel verspreid over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het gezicht is eigenlijk nooit aangedaan bij scabies. Vaak zijn de bultjes kapot gekrabt, waardoor er ook wel eczemateuze plekken kunnen ontstaan.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
De jeuk en de plekjes worden de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen.
Iemand kan vaker schurft krijgen. Sommige mensen kunnen een ergere vorm van schurft krijgen, bijvoorbeeld mensen met een minder goede gezondheid. Er is geen inenting en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft.
Tien minuten bij minimaal 60°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Permetrine kan bij blootstelling voor lange tijd giftig zijn voor het zenuwstelsel (neurotoxisch), vooral bij jonge kinderen. Dit medicijn brengt schade toe aan alle soorten insecten en dieren die in het water leven, zoals vissen.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Al die tijd mag u zich niet wassen. Als u in de tussentijd uw handen hebt gewassen, is het nodig om uw handen opnieuw in te smeren. Als u naar de wc bent geweest, is het nodig om uw bilstreek opnieuw in te smeren. Na 12 uur kunt u de delen van uw huid die het meest jeuken, opnieuw met crème behandelen.
Persisterende jeukklachten na scabiës
Na een effectieve behandeling kan de patiënt blijven klagen over jeuk. Hierbij speelt de allergische reactie die weken tot maanden kan aanhouden een rol. Dit wordt post-scabiës-jeuk of, als er huidafwijkingen bij worden gezien 'persistent insect bite' genoemd.
Benzylbenzoaat is minder werkzaam omdat het alleen de scabiësmijt doodt. Het smeersel dient daarom twee opeenvolgende dagen te worden aangebracht en mag pas 24 uur na de tweede keer aanbrengen worden afgespoeld. Het gebruik is dus meer belastend en het smeersel heeft tevens een onaangename geur.
De volgende dingen wassen op 60°C, minimaal 10 minuten: o Schoon beddengoed o Kledingpakket voor 3 dagen o Pyjama o Handdoek • Het schone pakket apart leggen (bijv. in een zak) • Houd schoon strikt gescheiden van 'vuil'. Verwerk schoon wasgoed bij huidafwijkingen op de handen met plastic wegwerphandschoenen.
De crème moet 8-12 uur inwerken. Al die tijd mag u zich niet wassen (of opnieuw bijsmeren bv. na toiletgang). Na die tijd het lichaam goed wassen met water en zeep en schone kleren aandoen.
Ivermectine verlamt de spieren van bepaalde parasieten. Het is te gebruiken bij schurft en bij verschillende worminfecties, zoals filaria, mijnwormen en de worminfectie strongyloidiasis. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties, die vooral in de tropen voorkomen.
De jeuk ontstaat doordat de mijt vlak onder de huid eitjes legt. Als je stevig krabt verwijder je die eitjes, meldt de site schurft.net. Het nadeel is dat ook je huid kapot gaat. Maar ook cremes, lotions helpen bij de bestrijding.
De matras en het kussen hoeven niet te worden schoongemaakt. Doe overdag geen hoes om de matras en het kussen tot voor het slapen gaan. Dekens moeten 48 tot 72 uur buiten worden gehangen voordat ze weer kunnen worden gebruikt. De behandeling met permetrine- crème hoeft maar 1 keer te worden uitgevoerd.
Na deze twee uur mag u weer alles eten en drinken. Twaalf uur nadat u de tabletten ingenomen heeft, bent u niet meer besmettelijk.
Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C. Textiel dat niet kan worden gewassen (zoals schoenen of jassen) moeten drie dagen worden opgeborgen in een plastic zak. Gedurende die periode zullen alle mijten sterven.
Iemand met schurft is besmettelijk zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid aanwezig zijn. 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.