Koivoer en de temperatuur
Tijdens de koude wintermaanden rusten de vissen op de reserves die ze opgebouwd hebben. Wanneer u in de winter voert met een hoge kwaliteit zomervoer, zullen de vissen deze niet volledig verteren waardoor er ammoniapieken kunnen ontstaan. Dit kan vissterfte veroorzaken.
Sommige soorten gaan in winterrust, andere soorten trekken weg naar warmer of dieper water. Antivries, een beetje krimpen of de spierstructuur aanpassen: vissen doen er alles aan om de koude winter te overleven. Als de winter voor de deur staat zwemmen de vissen niet meer op hun normale stekje.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
Vaak zult u merken dat ze bij koudere temperaturen stil op de bodem van vijver liggen. Het stoppen met voeren geldt in principe voor alle vijvervissen. Dus niet alleen koi, maar ook goudwinde, goudvissen of andere siervis soorten hoeft u bij temperaturen lager dan 6 graden Celsius niet meer te voeren in de winter.
Vissen voeren in de winter
Beperk in deze periode de hoeveelheid voer. Bij lage temperaturen (10 °C of minder) kun je volstaan met 1 of 2 keer per week handmatig een hoeveelheid wintervoer te geven.
Het visvoer in de winter is zinkend voer. Dit komt omdat in de koude maanden de vissen zich op de bodem bevinden. Daar is het namelijk warmer dan aan de oppervlakte.
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Dat de vissen niet of slecht komen eten, gaat in principe niets met een PH van 8.2 te maken hebben, dus je zal de oorzaak ergens anders moeten zoeken. De GH en de KH zijn ok, hier moet je het dus ook niet zoeken. Een nitraatwaarde van 0 kan er mee te maken hebben dat de stikstofcyclus nog niet op gang is.
Vaak zijn witvissen te vinden op de relatief warme plekken in het water: in havens, in grindgaten langs de rivieren of op plekken waar warmer water met koud water wordt gemengd (bijvoorbeeld bij fabrieken, die koelwater lozen).
Goudvissen kunnen zonder problemen in een tuinvijver overwinteren als de vijver bestand is tegen de winter en de ijslaag vrij blijft van sneeuw.
Wees voorzichtig met goudvissen
Een jonge goudvis zal niet overleven in koud water. Haal ze in plaats daarvan binnen en laat de overwinteren in water met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zorg ook voor voeding voor deze jonge vissen.
Voeren: Tijdens de koudste maanden gaan vissen in een soort winterslaap. Zo verbruiken ze minder energie om deze barre tijd te kunnen overleven. Het is dus perfect normaal dat ze steeds minder beginnen te eten, want ze hebben het steeds minder nodig. Je stapt best al vanaf het najaar over naar speciaal wintervoer.
Als je maximaal één week op vakantie gaat, kun je gebruik maken van speciaal vakantievoer. Meestal zijn dit een soort 'bolletjes' die je in je aquarium legt. Het voer laat geleidelijk aan los en kan je vissen op die manier een bepaalde tijd van voer voorzien. Zo heb je bijvoorbeeld Tetra Min Vakantievoer 30 gram.
Daarom adviseren we om één of twee keer per dag de hoeveelheid te voeren die jouw vissen in ongeveer 3 minuten op hebben. In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
Vissen trekken een nachthemd aan En aantal vissen krijgt 's nachts een andere kleur. Dat is hun manier om zich te camoufleren. De meeste vissen doen dit door hun blinkende kleuren te laten verdwijnen en de licht gekleurde zones met een donkere laag af te dekken.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
aroma´s, oliën en andere geur- en smaakstoffen hebben een sterke werking. Omdat ze zich snel in het water verdelen en daarom ook door de vis snel opgenomen worden. Het gebruik van geur- en smaakstoffen versterken de eetlust bij de vis en lokken ze sneller op de visstek.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
Een temperatuur lager dan -1,8 graden Celsius zou voldoende moeten zijn om een vis te bevriezen. -0,9 graden Celsius is namelijk het vriespunt van vissenbloed. Toch kunnen vissen in koude wateren deze lage temperaturen gemakkelijk overleven.