Is een leerling geschorst? Dan mag hij of zij geen normale lessen volgen. Dit betekent niet dat de leerling vrij heeft van school. De school blijft verplicht de leerling onderwijs te geven.
In de wet staan wel regels voor de procedure: Een leerling mag maximaal 5 schooldagen geschorst worden. Het schorsingsbesluit met reden van schorsing wordt per brief aan ouders kenbaar gemaakt. Het schoolbestuur informeert de Onderwijsinspectie bij schorsing langer dan één dag.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.
Een geschorst kind mag tijdelijk geen lessen volgen en mag niet op school komen. Dit geldt ook voor leerlingen die zijn ingeschreven op scholen voor speciaal basisonderwijs. De school mag uw kind maximaal 1 week (5 schooldagen) schorsen.
Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.
Als een leerling zich niet aan de richtlijnen en regels houdt, kan de school een schorsing opleggen. Dit houdt in dat een leerling tijdelijk geen toegang krijgt tot de lessen of zelfs het schoolgebouw. Zowel op de basisschool als op de middelbare school kan een leerling worden geschorst.
Leerkrachten of directieleden mogen iets dat in je schooltas of broekzak zit op te vragen als ze vinden dat je de les stoort. Maar ze mogen er zelf niet in kijken. Ze hebben ook niet het recht om jou te fouilleren. Dit geldt ook bij het doorzoeken van jouw locker of op schoolexcursies.
Ouders kunnen binnen zes weken schriftelijk bezwaar maken bij het schoolbestuur tegen het verwijderingsbesluit of tegen de schriftelijke mededeling van de school dat zij van plan is de leerling te verwijderen. Het schoolbestuur moet binnen vier weken beslissen op dat bezwaar.
Het bestuur van de school kan uw kind voor een periode van ten hoogste een week schorsen. Daarbij moet het bestuur aangeven wat de reden is voor de schorsing. Dat moet schriftelijk aan ouders bekend gemaakt worden.
Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.
Belangrijk om te weten bij schorsen van een kenteken
Ten eerste mag je niet met een geschorst voertuig op de openbare weg rijden of staan. Daarnaast duurt een schorsing maximaal 3 jaar en loopt dit automatisch af.
Als een leerling de leefregels van een school overtreedt, kan de school die leerling preventief schorsen en een tuchtstraf opleggen (tijdelijke of definitieve uitsluiting). Een tuchtstraf is echter een zware straf.
Mbo-opleiding stopzetten
Over het algemeen mag een school een opleiding niet halverwege stopzetten. Als een school een opleiding toch wil stopzetten, kan dat door: geen nieuwe deelnemers toe te laten; de huidige studenten een goed alternatief te bieden (bijvoorbeeld een verwante studie).
Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.
Voordat de school uw kind toelaat, moet de school bij het samenwerkingsverband een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen. Dit is een bewijs dat uw kind recht geeft op een plek in het speciaal onderwijs. Deskundigen adviseren het samenwerkingsverband of uw kind (voortgezet) speciaal onderwijs nodig heeft.
Sommige leerlingen hebben huiswerk helemaal niet nodig. Of ze hebben niet al het huiswerk nodig. Als huiswerk een doel op zich is (discipline, werkhouding, doorzettingsvermogen, ..) dan moet huiswerk maken ook iets opleveren.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Een klacht over een school in het basisonderwijs, voortgezet of speciaal onderwijs dient u eerst in bij de leerkracht of docent van uw kind. Of bij de schoolleiding. U kunt ook terecht bij het schoolbestuur of de klachtencommissie van de school.
Nee, je school mag je nooit zomaar uitschrijven. Als je school jou geen les meer wilt geven, moeten zij overgaan tot verwijdering. Daarvoor moet de school wel aantoonbare redenen hebben. Vaak gaat een school pas over tot verwijdering als een leerling al meerdere malen is geschorst.
De gele kaart: wordt gegeven aan kinderen die niet hebben geluisterd naar het gebruik van de vier stappen van een ander. Ook kan het worden gegeven als een kind, na waarschuwen door een leerkracht doorgaat. De leerkracht heeft met de leerling een gesprek over het gedrag.
Iemand die het eindexamen van een bepaalde opleiding (bv. een opleiding aan de middelbare school) met goed gevolg heeft afgelegd.
Ongeoorloofd schoolverzuim (zoals spijbelen)
Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die kan in gesprek gaan met ouders en leerling om te kijken wat er aan de hand is.
Mag een docent een telefoon gedurende een week in beslag nemen? Er bestaat geen wetgeving die hier iets over zegt. Wel is het zo dat dat scholen straffen mogen opleggen, zolang die 'redelijk' en 'proportioneel' zijn. Een telefoon een week lang in bewaring nemen is waarschijnlijk disproportioneel.
Een school wordt als zeer zwak bestempeld door de inspectie als de school belangrijke tekortkomingen vertoont en leerlingen onvoldoende voorbereidt op hun leven na de schoolperiode.