Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Het nadeel van het gebruik van azijn en zout is dat het de bamboe alleen verzwakt en niet dood. Azijn en zout zorgt er alleen voor dat de wortel minder snel zal groeien.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
De wortels van woekerende bamboe groeien tot ongeveer 50-60 cm diepte. De exacte diepte verschilt per soort. Woekerende bamboe verspreidt zich door middel van rhizomen, ook wel wortelstokken of ondergrondse worteluitlopers genoemd. Deze rhizomen groeien oppervlakkiger dan de daadwerkelijke wortels van de plant.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Woekerende soorten hebben aan de oppervlakte uitlopende rhizomen die we met horizontaal groeiende stengels kunnen vergelijken maar dan met wortels en zijknoppen op elke knoop. Net zoals de stengels stopt de groei van de wortelstokken na een bepaalde periode.
Bamboe wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk met zijn wortels, die ondergronds ver kunnen uitgroeien, waarbij ze hier en daar nieuwe stengels boven de grond laten komen.
Het moet gezegd, vrijwel alles kan gemaakt worden van bamboe, van medicijnen tot biobrandstof en van eetbare bamboescheuten en kleding tot bouwmateriaal, het bestaat allemaal. De veelzijdige grassoort wordt al gebruikt sinds mensenheugenis maar in de laatste 15 jaar zijn er veel moderne toepassingen bijgekomen.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd.
Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortelbegrenzer minstens 5cm boven de grond uitsteekt. Vervolgens gooi je de sleuven weer dicht met de uitgegraven aarde en hark je het geheel mooi effen. Nu je klaar bent hoef je enkel de bamboe af een toe eens te checken op overgroeiende wortels.
Op twee punten gaat het hier wettelijk mis: de eerste is dar bamboe te dicht op de erfgrens staat tenzij uw gemeente struiken , heesters en hagen toestaat binnen een kleinere afstand dan 50 cm. Vervolgens heeft u last van de wortels of doorgroeiende takken waardoor schade ontstaat.
De wortel. Een bamboeplant bestaat uit een wortelstelsel dat zorgt voor de sterke verankering in de grond, groei van nieuwe stammen, water en groeistoffen. Door dit netwerk kan het erosie bestrijden op schuine hellingen. Het vraagt weinig water en haalt veel voedingsstoffen uit de gevallen bladeren.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen woekerende en niet woekerende bamboesoorten. De woekerende bamboe groeit snel door je tuin, waardoor er bamboescheuten kunnen ontstaan. Deze plant is dus lastig in bedwang te houden, maar dit probleem kan je eventueel wel oplossen met een wortelbegrenzer.
Wil je zeker zijn dat bamboe niet gaat woekeren, dan kun je ze ook kuipbakken of bloempotten planten. De niet-woekerende Fargesia is hier de beste soort voor, de andere soorten hebben te sterke wortels voor de pot. Net als alle planten moet je bamboe goed vertroetelen als ie niet in de volle grond staat.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Elke bamboe vormt ondergrondse uitlopers (rhizomen) maar bij niet-woekerende soorten blijft groei geconcentreerd tot één pol. Afhankelijk van de soort varieert de grootte van de uiteindelijke pol tussen 1 à 2 meter in diameter. Bij de woekerende soorten komen de uitlopers veel verder van de moederplant boven de grond.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen. Zorg er nu dus ook voor dat de bamboe bij langdurige droogte wat extra water krijgt. Als je bamboe hebt voor de eetbare scheuten is dit ook de maand om te gaan oogsten!
Om bamboe te scheuren graaf je de bamboe op de plek die je wilt scheuren eerst wat uit. Op deze manier kun je goed bij de wortels. Vervolgens maak je gebruik van een bijl of scherp mes en snijd of hak je de wortels door, zodat het stuk plant loskomt van de moederplant.
Kan je bamboe scheuren? Bamboe kan prima gescheurd worden. Dat kan in het najaar (net als het verplanten) of in het voorjaar. Scheuren in het vroege voorjaar heeft als voordeel dat de jonge uitlopers minder last hebben van strenge vorst.