Wanneer u nieuwe sierbestrating wilt aanleggen, heeft u daarvoor een zandbed nodig. Hoe dik het zandbed dient te zijn, om wegzakken te voorkomen, is afhankelijk van het type ondergrond, maar vooral ook van de belasting.
Waarom zand onder de bestrating? Een zandbed onder de bestrating is als een fundering. Een stevige fundering zorgt ervoor dat je bestrating strak blijft liggen en niet gaat verzakken. Het zandbed moet ook waterdoorlatend zijn zodat overtollig (regen)water makkelijk de bodem kan inlopen.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand.
De drainerende werking van ophoogzand is een belangrijke eigenschap. Dit zorgt ervoor dat hemelwater in de ondergrond kan zakken. Dit is goed voor het mileu en zorgt er tevens voor dat uw minder last heeft van water overlast, groen/mos aanslag en verzakkingen. Ophoogzand kan besteld worden in Big-Bags of lostgestort.
Straatzand, ook wel bekend onder 'zand voor zandbed', wordt voornamelijk gebruikt voor straatwerk. In tegenstelling tot ophoogzand is straatzand beter zuiver gezeefd, waardoor het veel minder vervuiling bevat. Her en der een schelp of steentje kan nog wel voorkomen, leem mag het niet bevatten.
Straatzand is goed waterdoorlatend, waardoor het een drainerende en stabiele ondergrond vormt onder het straatwerk. Om een optimaal resultaat te behalen, adviseren wij eerst anti-worteldoek onder het zand te leggen.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
De stenen zorgen voor de hardheid, het zand zorgt ervoor dat alle holle ruimtes in de massa goed worden afgesloten. Alle eigenschappen van beton worden in verschillende klassen onderverdeeld.
Richtlijnen opbouwing ondergrond
Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand (bij lichte belasting zoals loopverkeer). De afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder het maaiveld.
Zand is, op water na, de meest gebruikte grondstof door de mens. Zo wordt zand gebruikt als ophoogmateriaal en grondstof bij de bouw van gebouwen en (water-)wegen, maar zand helpt ook bij de bescherming tegen het water en het zuiveren hiervan.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
De volgende stap is het gebruiken van een onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Het is geschikt voor het invoegen van alle soorten sierbestrating.
3. Voor het tijdelijk opslaan van (losse) voorwerpen zoals zand, siertuintegels of cement, deze niet langer dan 7 achtereenvolgende dagen blijven staan en er niet meer dan 1 parkeerplaats worden ingenomen.
Tuin zand wegbrengen
Het is mogelijk om een container te huren voor diverse typen tuinafval. Je kunt tuin zand wegbrengen waarbij je eerst alle resten van wortels en beplanting verwijdert, het is mogelijk om hiervoor een tuinafval container te huren. Informeer naar de mogelijkheden en tarieven per type afval.
Onder uw betonnen terras of oprit dient een stabiel zand- of puinbed van minimaal 10 cm aangebracht te worden. Het juiste afschot voor de afwatering in dit zand- of puinbed is erg belangrijk. Ook moet aan alle kanten van het terras of de oprit die niet grenzen aan bijvoorbeeld uw woning of garage een bekisting komen.
Als grondsoort bestaat zand uit minerale deeltjes met een korrelgrootte (korreldiameter) tussen de 0,063 en 2 mm. Het is een in het water, rivier of zee, afgezet materiaal. Zand is een waterdoorlatende grondsoort. Zand geeft een goed draagvlak voor een gebouw omdat het nauwelijks samendrukbaar is.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen.
Brekerzand is te gebruiken voor het invegen van bestrating, bijvoorbeeld klinkers bijeen oprit, echter is brekerzand niet geschikt voor siertegels! Brekerzand is namelijk scherp en kan krasvorming veroorzaken aan de deklaag van de tegels. Ook is brekerzand niet altijd schoon en kalkhoudend.
Heeft u zand of klei als grond? Dan is een stevig zandbed van 15 minimaal centimeter voldoende. U kunt hier metsel- of ophoogzand voor gebruiken. Op deze ondergrond komt vervolgens de afwerklaag.
Een haakse slijper/diamantzaag en of een stenenknipper, trilplaat, tegeldonkey en kruiwagen zijn zeer aan te bevelen. Voor je eigen veiligheid zijn kniebeschermers en veiligheidsschoenen aan te bevelen. Bij het aanleggen van je terras kan een haakse slijper goed helpen.
VULZAND. Ophoogzand bevat soms wel klei of leem, maar is daardoor niet minder geschikt voor de toepassing, namelijk ophogen of opvullen. Ophoogzand wordt ook wel vulzand genoemd en vormt een stabiele basis voor de verharding.
Drainagezand - ook bekend als drainzand - is een zandsoort die bekend staat om zijn waterdoorlatendheid. Hierdoor is drainagezand uitermate geschikt om te gebruiken voor oppervlakken waar het niet gewenst is als er water blijft liggen.
Drainagezand is een grove, natuurlijke zandsoort die hoge waterdoorlatende eigenschappen heeft. Het zand is vrij grof van structuur waardoor het water eenvoudig haar weg door de grond vindt.