Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe volgens hindoes een heilig dier en daarom wordt er geen rundvlees gegeten.Moslims in India eten geen varkensvlees en daarnaast zijn veel hindoes vegetariër.
De Indiase keuken is overwegend vegetarisch: hindoes eten geen rundvlees, moslims eten geen varkensvlees. Bijna alle gerechten in de zuidelijke provincies van India zijn gebaseerd op groenten zoals aardappel, bloemkool, spinazie en okra, ook wel lady finger genoemd. Aan de kust wordt wel veel vis gegeten.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt).
Indiërs drinken massaal thee. Een bekende thee is masala chai of kruidenthee. Men drinkt het vaak met melk.
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
We kunnen het er allemaal over eens zijn dat Indiaas eten gewoon ontzettend lekker is: de smaken zijn complex, schommelen tussen zoet, hartig en pittig en de texturen lopen uiteen van romige sauzen tot zacht brood en malse vlees en groenten. Het eindresultaat is een maaltijd uit je stoutste dromen.
India staat daarnaast bekend als een theeland, en dan vooral om de 'chai'. De bekendste variant is 'railway tea', dit zijn theebladeren die gekookt worden met melk en suiker. Daarnaast heb je de Masala Chai met kruiden, die vooral gedronken wordt in noord- en centraal India. In Kerala wordt het meest koffie gedronken.
Water (drinkwater)
Het drink/kraanwater in India is van slechte kwaliteit en dus dient u tijdens de gehele reis flessen (mineraal)water te kopen.
India staat bekend om het gebrek aan hygiëne voor wat water en voedsel betreft (cf. het 'Delhi-belly' fenomeen). Het is ten zeerste aangeraden om enkel verpakt water te drinken en geen rauwe groenten te eten. Gefilterd water is ook te vermijden, zeker wanneer de kwaliteit van de filter moeilijk te controleren is.
In India is het in tegenstelling tot Nederland normaal om te iets te laat te komen bij een afspraak. Zorg er wel altijd voor dat je nette en gepaste kleding draagt. Familiebanden zijn erg belangrijk voor Indiërs. Een Indiër doet alleen zaken met bekenden en heeft daarom ook hoofdzakelijk familieleden in dienst.
Waarschijnlijk de bekendste van alle Indiase gerechten, boterkip, ook wel bekend als murgh makhani, is een hoofdgerecht in de meeste Indiase restaurants. Het gerecht is ontstaan in Delhi in de jaren vijftig, toen een man genaamd Kundan Lal Gujral zijn restaurant Moti Mahal opende.
In India en Thailand eten ze graag respectievelijk basmati en jasmijnrijst. Jasmijnrijst is nagenoeg hetzelfde als pandan, maar basmati is een rijstsoort met een nét wat fijnere korrel.
Je ziet daarom rond lunchtijd vaak veel mannen in een Thali restaurant. Het is een voedzame maaltijd voor vaak maar €1,00 waarbij je ook nog eens zo vaak je bord kan laten vullen als je wilt. Een klassieke Thali bestaat uit rijst, chapati's, dahl (linzencurry), groenten, chutney en curd ( dikke yoghurt).
Waarom is het eten in Azië zo pittig? Uit frustratie hebben veel backpackers in Azië zich deze vraag wel eens gesteld. Om deze vraag te beantwoorden gaan we flink terug in de tijd. Pittige pepers en sterke kruiden werden door de jaren heen gebruikt om parasieten en voedselvergiftiging te voorkomen.
Vindaloo, India
Curry in India is niet zo gek, kies voor een echt pittige curry de vindaloo. Deze curry wordt traditioneel gemaakt met kashmiri-chilipoeder, maar sommige chefs kiezen voor de bhut jolokia-peper die bekendstaat als een van de heetste pepers ter wereld.
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Indiërs. De meeste zijn hindoe (80 procent) of moslim (13 procent).Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha'i.
Nee, India is niet voor de beginnende reiziger of de reiziger die erg op zijn hygiëne is gesteld. Want inderdaad, het land is ongekend smerig, lawaaiig en ruw. De gebruiken zijn ons vaak onbekend en kunnen daardoor raar overkomen. Persoonlijke ruimte en privacy zijn de Indiër veelal vreemd.
De gezondheidszorg in India is een van de grootste sectoren geworden, zowel qua inkomsten als qua werkgelegenheid. De sector ontwikkelt zich snel op het gebied van medische apparatuur, medische infrastructuur, telegeneeskunde en ziet een groei in medisch toerisme.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Kledingvoorschriften India
In India is het belangrijk om gepaste kleding te dragen. Vooral buiten toeristische plaatsen. Voor mannen is dit een lange broek met een overhemd en voor vrouwen een lange rok en een bovenstuk dat de schouders bedekt. Zelf dragen Indiërs kleurrijke kleding.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Typische (handgemaakte) producten uit het vakantieland zijn altijd de leukste souvenirs voor thuis. In India is veel bijzonders en moois te koop, maar wil je een typisch Indiase souvenir kijk dan eens naar een Indiaas tapijt, een kalamkari, sari of Indiase muziek.
India is nog steeds een van 's werelds minst dure landen. Met een normaal budget India kom je een heel eind. Wat je uitgeeft hangt natuurlijk af van wat je zelf doet en waar je slaapt of eet. Buiten de toeristische resorts zoals in Kerala en Goa, kun je met een budget van slechts €20 per dag.
KOSTPRIJS VAN MAALTIJDEN IN INDIA
India is een goedkope bestemming wanneer het op eten aankomt. In grote steden kunnen de maaltijden wel een beetje duurder zijn. Algemeen genomen zal je in een lokaal restaurant voor ontbijt (omelet/paratha/idli/dosa) en een kopje koffie of thee ongeveer 1,25 euro betalen per persoon.