Het kasteel, de voornaamste residentie van de Franse koning, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk. Tot het domein behoren onder andere: Het kasteel zelf. De Franse tuin.
Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet.
Voor een bezoek aan het paleis heeft u zeker 3 uur nodig, het is daarom raadzaam niet later dan 15:00u het paleis in te gaan. Flinke wachtrijen voor de kassa's van Versailles zijn helaas gebruikelijk. Deze wachttijd kunt u voorkomen door online een toegangsbewijs aan te schaffen.
Hoeveel kost het om Versailles te bezoeken? Het bezoek aan het kasteel kost 18 euro. Met het ticket kun je het kasteel en de tuinen bezoeken buiten de dagen van de Musical Fountains en Musical Gardens.
Op 21 januari in 1793 zat de afgezette Franse Koning Lodewijk de zestiende vast in een cel. Wat was er misgegaan? Op deze dag zou hij in een koets naar la Place de la Révolution worden gereden, waar de Guillotine voor hem klaarstond.
Zonnekoning speelde de zon
Nadat de Franse koning Lodewijk XIV de rol van de zon had gespeeld in het Ballet de la Nuit van Jean-Baptiste Lully, koos hij de zon als zijn symbool. De koning was dol op ballet en werkte tijdens zijn leven mee aan 40 balletten – bijna net zo veel als een professionele danser.
Ondertekening van het verdrag van Versailles
Het beruchte artikel 231 van het verdrag stelde Duitsland en zijn bondgenoten aansprakelijk voor de oorlog. Ze kregen de Alleinschuld voor alle schade en verliezen die zij hadden veroorzaakt.
Op 21 mei 1921 werd bepaald dat Duitsland 20 miljard goudmark moest betalen. Daarnaast moest Duitsland ook nog Steenkool, machines en schepen leveren aan de twee landen. Op de conferentie in Londen werd dit bedrag verhoogd naar 226 miljard goudmark en later werd dit weer verlaagd naar 132 miljard.
Napoleon. Ook Napoleon deed niets met Versailles.
De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 Livres; zo'n slordige 2 miljard euro. Het restauratieproject "Projet du Grand Versailles" zal 135 miljoen euro kosten.
Het paleis van Versailles is een van de meest buitengewone gebouwen van de 17e-eeuw. Het werd aanvankelijk gebouwd als jachtpaviljoen voor koning Lodewijk XIII. In 1682 koos koning Lodewijk XIV, de zoon van Lodewijk XIII, ervoor om van Parijs naar Versailles te verhuizen uit liefde voor het landgoed.
Het gevolg was dat zo'n 500.000 mensen werden opgepakt en 17.000 van hen werden terechtgesteld onder de guillotine. Nog eens 40.000 Fransen kwamen om in de cel of werden zonder proces vermoord.
Tijdens de Terreur (1793-1794) werden onder de leiding van Robespierre zo'n 40.000 mensen geëxecuteerd. Hijzelf onderging dit lot na een staatsgreep op de 9e Thermidor van het jaar II (= 27 juli 1794), samen met 23 aanhangers.
In de periode voor de Franse Revolutie stond er op het Place de la Concorde een beeld van koning Lodewijk XV. Tijdens de revolutie werd dit beeld echter vernield en moest het plaatsmaken voor een guillotine. De guillotine stond er niet alleen als beeld, maar werd daadwerkelijk gebruikt.
De Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) was met ruim zeventig regeringsjaren een van de langstzittende koningen uit de geschiedenis van de Europese monarchie. Hij werd bekend als de 'Zonnekoning', als het lichtende middelpunt van de wereld.
Het park en de tuinen zijn elke dag open. De toegang is gratis, behalve tijdens de Muzikale Fonteinenshows en de Muzikale Tuinen. Er zijn drie treinstations in Versailles, het dichtstbijzijnde van het paleis is Versailles Château Rive Gauche.
Versailles is zeker de moeite waard, al bezoek je alleen de tuinen. Neem toch zeker ook een kijkje in het kasteel – het blijft het kasteel van Versailles – maar probeer misschien op een minder drukke dag te gaan, als er al minder drukke dagen zijn.
Op het voorplein van het kasteel is er een parkeerplaats maar die is wel snel vol en moet je dus vroeg bij zijn, of na 16.00 uur wanneer er veel mensen weer vertrekken. In Versailles zelf is een parkeergarage op een kwartier lopen.