Top 1: Toon oprecht begrip en empathie voor wat de coachee als probleem ervaart. Tip 2: Onderzoek hoe deze situatie de coachee hindert in diens welzijn of functioneren. Tip 3: Begin voorzichtig te verkennen wat de coachee anders zou willen en hoe hij of zij daar zelf aan zou kunnen bijdragen.
Veel voorkomende coachvragen
Ik wil ontdekken wat ik leuk vind om te doen en wat ik minder leuk vind om te doen. Ik wil graag verder ontdekken wie ik ben als persoon: mijn sterke / zwakke kanten, mijn kernwaarden, mijn overtuigingen. Ik weet wel waar ik naartoe wil, alleen lukt het mij niet om daar te komen.
Hoe bereid je je als coach voor? Je kan het gesprek voorbereiden door je aantekeningen van eerdere sessies er bij te pakken. Je bekijkt even wat er is besproken en wat het doel is van je coachee. Ook check je even welke sessie dit is, als het de eerste sessie is, blik je terug op de intake.
Een coachingstraject wordt afgesloten met een evaluatie. Samen kijken we terug op het verloop van het traject. Heel vaak in het bijzijn van de direct leidinggevende of iemand van de organisatie waar de deelnemer werkzaam is.
Methodisch werken: de welbekende PDCA-cirkel netjes doorlopen: plan – do – check – act. Gegevens verzamelen, problemen vaststellen, doelen en interventies bepalen, die uitvoeren, evalueren en bijstellen.
Op welke manier is de situatie waarin je zit volkomen perfect? Hoe kun je dit direct anders doen en er van genieten? Wat kun je uit deze situatie halen waar je dankbaar voor bent? Wat doe je goed en wat kan je beter doen?
'Krachtgerichte Gesprekken' verwijst naar een gespreksmodel dat cliënten sterk 'empowert'. Het is gebaseerd op de oplossingsgerichte en narratieve gespreksmodellen. Het geeft handvaten om een sterke focus te ontwikkelen op krachten (kwaliteiten, vaardigheden, levenskennis, waarden, enthousiasme, interesses, ...).
Coaching helpt je je vraag te verhelderen
Of het omgaan met de uitdaging waar jij voor staat. Een eerste stap is daarom om te verhelderen waarvoor je komt. Daarom is het belangrijk om helder te krijgen wat je vraag/probleem/uitdaging precies is.
Een coachingstraject bestaat uit een intakegesprek en gemiddeld zo'n 7 coachgesprekken. Afhankelijk van je coachvraag kan er, voorafgaand aan de start van het traject, een drijfverentest gedaan worden.
De begeleider heet een coach, de persoon die gecoacht wordt heet een coachee. Samen gaan zij een coachingstraject in, waarbij vooraf doelen opgesteld worden.
In 2019 waren er naar schatting zo'n 63.000 coaches in Nederland. In 2020 is dat aantal gestegen naar 66.000 coaches in Nederland. In 2021 waren dat er in totaal zo'n 70.000 coaches in Nederland. En in 2022 is deze trend doorgezet naar 75.000 coaches in Nederland.
Nieuwsgierigheid en compassie gaan bij hem hand in hand. De gecoachte heeft zijn interesse en volledige aandacht vanuit een respectvolle en accepterende grondhouding. Een coach is zeer goed in: actief luisteren, vragen stellen, confronteren en het inzetten van intuïtie.
Een coach helpt je bij zowel diepe levensvragen als bij zeer concrete doelen of problemen. Coaching is gericht op mensen die zichzelf willen ontwikkelen en actief met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen. Coaching ondersteunt globale levenssituaties, verbetert prestaties en creëert wenselijke situaties.
Het vraagt om een helder zicht, een open hart en een stevige spiegel. Maar ook om het creëren van een veilig en respectvol leerklimaat, waarin de coachee zich openstelt voor confrontatie. De aspirant-coach heeft handvatten nodig om te confronteren, veel oefening en feedback op zijn eigen functioneren als coach.
Het grootste verschil tussen een coach en een psycholoog, is dat je met een psycholoog werkt aan het oplossen van (heftige) psychische klachten. Denk aan angsten, een depressie of verslaving. Een coach richt zich meer op jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je werken aan een bepaald doel.
Coaching en coachgesprekken
Wat is een coachgesprek? Tijdens het coachen van een cliënt voer je regelmatig gesprekken met je cliënt. Tijdens zo'n gesprek – het coachgesprek – probeer je te achterhalen met welke problemen je cliënt precies kampt en wat de oorzaak is van deze problemen.
Krachtwerk is een krachtgerichte basismethodiek om mensen die tijdelijk of langdurig de greep op hun bestaan kwijt zijn, te ondersteunen in hun herstel, zodat ze weer meedoen, erbij horen, ertoe doen en kunnen zijn wie ze willen zijn.
Open vragen beginnen met vraagwoorden als wie, welke, waar, hoe, wat of bijvoorbeeld waarom. Voorbeelden van open vragen zijn: "Wat heb je gehoord?" of "Waar ga je naar naartoe?"
“Ga je morgen beginnen?” “Wil je hier eigenlijk wel werken?” “Moet je niet even met Jan gaan praten?” De ander moet eerst “ja” of “nee” antwoorden. Daarna kan hij gewoon zijn mond houden. Wat de vragensteller wil of vindt, is al in de vraag verpakt. Dit soort vragen is dus suggestief.
Explorerende vragen zijn per definitie “open vragen”: ze zetten aan tot vertellen in plaats van een ja/nee reactie uit te lokken. En ze zijn niet suggestief. Dus niet: “Heb je al eens aan een dagcentrum gedacht?”, maar wel: “Hoe sta je tegenover het dagcentrum?”
-Bij reconstructie gaat het erom dat de vraag van de gecoachte gepreciseerd wordt . Vaak formuleren mensen het probleem of de wens te beperkt. -Bij de scenische reconstructie gaat het erom dat de gecoachte van uit opnieuw beleven het verhaal neerzet. coachte en hij doet en handelt ook weer zoals hij toen deed.
Door methodisch te werken ga je gestructureerd na wat die wensen en mogelijkheden zijn en maak je duidelijke afspraken met de cliënt die je vastlegt in het plan. Bovendien evalueer je voortdurend zodat de zorg afgestemd blijft op de cliënt.
Methodisch werken heeft een aantal voordelen die je ten opzichte van de leek een voorsprong geven: – Je kunt beter vooruitkijken, waardoor je meer controle hebt over wat er gebeurt en de kans op fouten afneemt. – Je maakt voor een ander inzichtelijk welk proces je wilt volgen.