Een (dwerg)klauwkikker koop je vanaf 2 tot 3 euro. Hou de kikkers altijd minstens per twee. De maandelijkse kosten bedragen ongeveer 25 euro, inclusief het (levend) voer, de hogere water- en elektriciteitsrekening, en de kosten voor nieuwe filterwatten en een waterverbeteraar.
Je kunt aardig wat kikkersoorten als huisdier houden. Bijvoorbeeld de gifkikker, boomkikker, Vietnamese moskikker of dwergklauwkikker. Je mag geen kikkers in het wild vangen en deze als huisdier houden. Daarnaast mag je exotische kikkers niet bij de vijver zetten.
De kikker die daar van oorsprong vandaan komt is nu ook goed te houden in een aquarium. Het zijn gemakkelijk te houden diertjes en zijn vrij actief waardoor ze geliefd zijn bij de tropische aquariumliefhebbers. Het gezichtsvermogen van de kikkers is slecht. Ze zijn het meest 's avonds actief.
Grote kikkers hebben veel ruimte nodig. Een volgroeide Amerikaanse brulkikker heeft bijvoorbeeld een bak nodig van 285 liter of zelfs groter. Als ze in te kleine bakken gehouden worden, kunnen deze kikkers ongelukkig en ziek worden.
Kikkervisjes verzorgen
Ook daarom blijf je het water in je bak regelmatig verversen om zo je kraamkamer schoon te houden. Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze op een steen of stukje hout kunnen rusten, anders verdrinken ze.
En je moet er goed voor zorgen. Sommige kikkervisjes krijgen niet te eten en dan gaan ze dood. Of ze verdrogen in een bakje waar het water uit is verdampt. Glazen potten in de brandende zon vinden ze ook niet leuk.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt. Daarbij bevatten slechts een handvol soorten pijlgifkikkers huidgif in levensbedreigende hoeveelheden.
Vul de pot of vaas altijd met vijverwater van waaruit het kikkerdril afkomstig is. Gewoon kraanwater bevat niet de juiste voedingstoffen en mineralen, en kan tevens te veel kalk of zelfs chloor bevatten waar het kikkerdril niet tegen kan. Dit laatste geldt ook voor de verdere fases in de ontwikkeling van de kikkers.
Horen zonder oren
Hoewel kikkers geen oorschelpen hebben, kunnen ze wel degelijk horen. Ze hebben net als mensen een trommelvlies, maar dat zit bij kikkers gewoon aan de buitenkant. Bij bruine en groene kikkers kun je dat vaak goed zien als een rondje net achter de ogen.
De bruine kikker eet voornamelijk ongewervelden als insecten (kevers, sprinkhanen, spinnen, mieren), wormen, duizendpoten en (naakt)slakken. Af en toe eet hij ook kleine gewervelde dieren zoals muizen en kleinere kikkers. Volwassen kikkers hoeven maar twee tot drie keer per week te eten.
De kikker kan ook in brak en zelfs zout zeewater leven in onderlopende duingebieden. De schijftongkikker komt voor in zuidelijk Frankrijk, Portugal, Spanje, Malta, Sicilië en Noord-Afrika. Op het Iberisch Schiereiland is de soort echter door de mens geïntroduceerd.
Kikkers drinken geen water maar krijgen water binnen door de huid. Ook ademen ze door de huid. Alhoewel kikkers longen hebben zijn ze, vooral als ze onder water zijn, afhankelijk van de extra zuurstof die ze via de huid absorberen.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel. De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden.
Pijlgifkikkers zijn te koop vanaf ongeveer vijftien euro tot soms wel honderden euro's. Een potje fruitvliegen kost enkele euro's en de prijs van een pot vitamine- en mineralenpoeder van 100 gram om de prooidieren mee te bepoederen begint bij tien euro.
Haal dode dikkopjes meteen uit het water, anders is het water in een mum van tijd bedorven en gaan de andere dikkopjes ook dood. Dode dikkopjes liggen op de bodem, zijn iets krom en grijzer van kleur. Controleer dit goed omdat ook gezonde larven zich vaak bewegingloos op de bodem ophouden.
Kikkers, padden en salamanders gaan in het voorjaar op zoek naar poelen en sloten om hun eieren af te zetten. Met het pakket 'Kikkerdril tot kikkervisje' wordt het hele proces van vangen tot en met terugzetten ondersteund.
Ga met de kinderen op pad om kikkerdril of kikkervisjes te zoeken in een poel of sloot. Leg een klein klompje kikkerdril in het aquarium, emmer of de bak. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon (dat vinden de kikkervisjes niet fijn). Het kan één tot drie weken duren voordat de kikkervisjes uitkomen.
Kikkers die in aanraking komen met de chemische stof, kunnen binnen een uur sterven. Andere fungiciden, herbiciden en pesticiden bleken ook acuut giftig, zelfs al werd er maar 10 procent van de wettelijke dosis gebruikt.
Kikkers hebben geen gebit zoals mensen en omdat een echte onderkaak ontbreekt hebben ze alleen kegelvormige, in de bovenkaak gepositioneerde tanden (maxillaire tanden).
Amfibieën hebben een bijzondere gave: ze kunnen water ruiken! Heb je net een tuinvijvertje aangelegd, dan is het zaak om te wachten. Ze zullen vast wel komen, zelfs al woon je aan de rand van de stad. Koop geen kikkers of salamanders in een tuincentrum.
Ook moeten er genoeg oeverplanten staan om te kunnen schuilen zoals bijvoorbeeld de gele lis of de grote boterbloem. Ook wat grote keien vinden de kikkers fijn, omdat deze lekker warm worden in de zon en de kikkers, die koudbloedig zijn, zich daar lekker kunnen opwarmen.
Ververs minimaal tweemaal per week het water (of eerder wanneer het water troebel wordt). Schep eerst de kikkervisjes over in een ander bakje. Giet het 'oude' water eruit en vul de bak weer voor de helft met koud leidingwater. Kieper de kikkervisjes gewoon weer terug, daar kunnen ze best tegen.
Je hoeft de kikkervisjes dan niet zoveel eten te geven. Als ze groter worden hebben ze meer voedsel nodig. Schijfjes komkommer of stukjes tomaat vinden ze lekker. Als ze bijna kikkers zijn, eten ze vliegjes.