Het kan zijn dat het onverzadigd vet in noten zorgen voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen in noten. Onverzadigd vet kun je wel uit andere bronnen halen, bijvoorbeeld uit avocado, vette vis (Atlantische zalm , makreel, haring), of plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie).
Je kunt noten en pinda's daarom ook vervangen door: zaden (zoals lijnzaad of sesamzaad) pitten (zoals pompoenpitten of zonnebloempitten)
Amandelen behoren al jaren tot de populairste en gezondste noten. Ze zitten namelijk boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die helpen het lichaam gezond en in balans te houden. De amandel is rijk aan vitamine E die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
We raden aan af te wisselen. Denk dus behalve aan paranoten ook aan amandelen, cashewnoten, pinda's, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten en pistachenoten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten.
Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. Als je in balans eet zoals in het Buikvet Burner Programma word je er niet dik van, integendeel. Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda's en dergelijke.
Noten bevorderen de darmwerking
Naast dat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevatten noten ook veel vezels. Zowel vetten als vezels kunnen de darmwerking bevorderen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm.
Het kan zijn dat het onverzadigd vet in noten zorgen voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen in noten. Onverzadigd vet kun je wel uit andere bronnen halen, bijvoorbeeld uit pitten en zaden, avocado, vette vis of plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie).
Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit.
Noten bestaan voornamelijk uit vet, en dan vooral uit goede, onverzadigde vetzuren. Die heb je nodig in je dagelijkse voeding. Het is belangrijk dat je gezonde vetten kiest, zoals die uit noten. Noten en zaden worden gelinkt aan een lager LDL- cholesterolgehalte en een kleiner risico op bepaalde chronische ziekten.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Lijnzaad is een gezonde zaadsoort en wordt tot de zogenaamde superfoods gerekend. Lijnzaad zit vol met omega 3-vetzuren, calcium, zink, magnesium en de vitamine B1. Door de omega 3-vetzuren heeft lijnzaad een positief effect op het hart en de bloedvaten. Hiernaast zit lijnzaad boordevol antioxidanten en vezels.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Amandelen behoren officieel niet tot de noten, maar tot de groep fruit. Andere voorbeelden van noten die eigenlijk geen noten zijn, maar zaden of vruchten: Cashewnoot. Pistachenoot.
Pistache noten bevatten veel vitaminen
Een van de voornaamste redenen waarom pistache noten gezond zijn: ze zijn een uitstekende bron van vitaminen, zoals vitamine E, B1 en B6. In 100 gram nootjes zit maar liefst 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E.
12 procent van de mensen met een notenallergie zijn allergisch voor meerdere noten. De grootste kans op kruisallergie is tussen walnoten en pecannoten, en tussen cashew– en pistachenoten. Mensen met een notenallergie kunnen ook weleens allergisch reageren op pitvruchten zoals perzik, kers en abrikoos.
Een pinda-allergie komt steeds vaker voor en begint vaak op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie gaat vaak samen met een notenallergie. Bovendien hebben mensen met een pinda-allergie niet zelden ook allergische neusklachten, hooikoorts, astma of eczeem.
Als er sprake is van een notenallergie moeten bepaalde broodsoorten worden vermeden. Noten zijn een wettelijk erkend allergeen, aanwezigheid moet op de etikettering worden vermeld. Bij onverpakte producten kan de bakker of het verkooppunt meer informatie geven.
Pistachenoten. Pistachenoten bevatten bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, drie carotenoïden die worden gelinkt aan het hebben van goede ogen. Ze zijn ook rijk aan vitamine E en ontstekingsremmende antioxidanten.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.