Medische kosten in het buitenland worden vergoed door je zorgverzekering. Deze vergoeding kan te laag zijn. Hierdoor moet je alsnog zelf een gedeelte van de kosten betalen. Deze kosten kun je meeverzekeren via een aanvullende zorgverzekering of via de dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering.
Wat zijn medische kosten? Medische kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor medicijnen of behandelingen door een medisch specialist. Ook de kosten voor het verblijf in een ziekenhuis of het opvragen van een medisch dossier vallen hieronder.
Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten
Een ziekenhuisopname in het buitenland zorgt vaak voor extra niet-medische kosten, zoals reis- en verblijfskosten. Een reisverzekering dekt deze kosten wél. Een zorgverzekeraar kijkt altijd naar de medische noodzaak bij terugkeer naar Nederland (repatriëring).
Een reisverzekering kan de volgende kosten dekken: Kosten van medische zorg voor behandelingen die duurder zijn dan het Nederlandse tarief. Repatriëring. Verlies van persoonlijke eigendommen, bagage en geld.
Met een extra dekking voor medische kosten in je reisverzekering ben je beter verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Deze dekking is uitgebreider dan die van de (aanvullende) zorgverzekering.
Een reisverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is dat je hulp krijgt in onvoorziene (nood)situaties. Denk aan het vervroegd afbreken van de reis of juist een langer verblijf door een ongeval, ziekte of overlijden.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Een reisverzekering geeft je recht op hulp als je in een noodsituatie belandt. Je krijgt een ongeluk of autopech in het buitenland of je valt tijdens het skiën en moet naar het ziekenhuis. De kosten die je dan maakt, worden vaak (grotendeels) vergoed.
Wat te doen bij ziekte of ongeval in het buitenland? Dankzij de CM-reisbijstand kun je in het buitenland dag en nacht rekenen op de alarmcentrale Mutas voor informatie en advies. Is je vakantiebestemming gedekt door de CM-reisbijstand en heb je dringende medische kosten zijn, krijg je een groot deel terugbetaald.
Dekking doorlopende reisverzekering
Meestal is er sprake van enkele verplichte dekkingsrubrieken (basisdekking), zoals bagage, ongevallen, geneeskundige kosten, buitengewone kosten en kosten van hulpverlening.
U heeft een geldige reisverzekering met werelddekking en geneeskundige kosten. U reist naar een bestemming met code groen, geel of oranje. U heeft voor het aanvragen van een visum een dekkingsverklaring nodig. U heeft een geldige zorgverzekering die ook dekking biedt op de reisbestemming.
Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
Kortweg zou je kunnen zeggen dat een annuleringsverzekering bedoeld is tegen financiële schade voor je op reis gaat en een reisverzekering bestemd is voor schade tijdens het reizen. In ieder geval zijn beide verzekeringen bedoeld om jou te beschermen tegen eventuele financiële risico's.
Wanneer krijg ik het verplicht eigen risico van de collectieve zorgverzekering terug? U hebt geen of weinig gebruik gemaakt van zorg en daardoor het eigen risico niet 'opgebruikt'. Dan krijgt u dit geld een jaar later aan het eind van het jaar terug.
Hulpmiddelen die in bruikleen verstrekt worden, met uitzondering van de verbruiksartikelen die bij deze hulpmiddelen geleverd worden en de gebruikskosten van het hulpmiddel (zoals stroomkosten) Wijkverpleging, dit gaat om verpleging en verzorging in de thuissituatie. Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)
Gedurende de eerste twaalf maanden van uw arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld waar u het volgende jaar recht op hebt.
In de arbeidsovereenkomst, de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement kan worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie.
De Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Ze geeft recht op de terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds van: onvoorziene en noodzakelijk medische zorg; de verdere behandeling van een bestaande aandoening die reeds in België begonnen was.
De maximumvergoedingen van doorlopende annuleringsverzekeringen lopen uiteen van €1500 tot €18.000 per persoon per reis. Bekijk de tabel voor de maximaal verzekerde reissom per persoon en per jaar voor alle doorlopende annuleringsverzekeringen.
Een kortlopende reisverzekering vergoedt onverwachte kosten waar je tijdens je reis mee te maken kunt krijgen. Denk aan verlies of diefstal van je bagage. Of medische kosten in het buitenland bij een ongeval op reis. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie of weekendje weg.
Moet u deze vakantie annuleren door coronamaatregelen? Bijvoorbeeld omdat u klachten heeft die passen bij corona? Dan krijgt u het advies om in overleg met de verhuurder tot een oplossing te komen. De overheid biedt geen annuleringsregeling.
Geld terug krijgen via je annuleringsverzekering vanwege het coronavirus, is daarom overal uitgesloten. Goed om te weten: een annuleringsverzekering biedt wel dekking als je niet meer kan reizen omdat je besmet bent geraakt met corona.
Als je in Nederland blijft, heb je geen reisverzekering nodig. De dingen die fout kunnen gaan, zijn al gedekt door de verzekeringen die iedereen heeft. Je ziektekosten natuurlijk, maar in veel gevallen bijvoorbeeld ook een gestolen fotocamera. Zoiets valt vaak onder je inboedelverzekering.