Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe.Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Onder het bed: heel stoffig
Eventueel kan je de matras onder je bed bewaren afgedekt met een hoeslaken of in een grote dekbedovertrek stoppen. Maar pas dan wel op voor stof en huisstofmijt. Een goede ademende opberghoes is dan wel een aanrader. Af te sluiten met een rits zodat stof er niet in komt.
Leg een dik laken of matje op de grond.
Test je slaapmatje uit om er zeker van te zijn dat het voldoende steun biedt voor je rug. In sommige delen van de wereld slapen mensen op geïsoleerde matten. Tatami-matten zijn heel goed voor herhaaldelijk gebruik, maar massagematten, futons en zelfs yogamatten zijn ook geschikt.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Zonder topmatras zal zo'n bed niet lekker slapen, omdat het matras zelf niet voldoende comfortlagen heeft, maar meer bedoeld is ter ondersteuning. Bij iedere boxspringcombinatie met gestoffeerde matrassen wordt standaard een topmatras geleverd.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Je kunt er voor kiezen om enkel het matras op de grond te leggen, maar hier zitten wel nadelen aan. Een matras moet ventileren, en dit lukt niet wanneer hij plat op de grond ligt. Je kunt dus beter gaan voor een lattenbodem. Een lattenbodem is plat, en in de meeste gevallen dus niet zichtbaar.
Een rechte stevige ondergrond biedt de meest natuurlijke houding in plaats van een slap matras. De grond zal echter uw doorbloeding afknellen waardoor er een onrustige slaap ontstaat.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Een koudschuim matras is een matras met veel veerkracht voor een relatief lage prijs en van hoge kwaliteit. Een koudschuim matras is ook zeer geschikt voor het leggen op een pallet omdat zo'n matras over het algemeen ook nog wel dik is. Een koudschuim matras is verkrijgbaar in soft, medium en stevig.
Een grondbed kies je om een zo laag mogelijke val te hebben, mocht je kind vallen. Alles wat je dan zou gebruiken, zoals bedhekjes, maken de val alleen maar groter en gevaarlijker.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Een vloerbed is een matras laag op de grond, waar je kind op slaapt. Geen spijlen, geen hulp nodig om in- en uit bed te klimmen. Een vloerbed bestaat uit een stevig matras, dat zowel een klein ledikant-matras kan zijn als een groter matras.
Een Montessori-bed, of een vloerbed, volgt de opvoedingsfilosofie van Montessori, waarbij kinderen onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid wordt bijgebracht. Dit soort bed kan een uitstekende aanvulling zijn op de slaapkamer van je jonge kind. Het biedt veel vrijheid om de omgeving te verkennen.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.