Weihenstephaner 1516 Kellerbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het Reinheitsgebot. Het is een ongefilterd bier dat lange tijd heeft mogen rijpen en daardoor een geweldig volle smaak geeft.
De eerste bewijzen van het maken en drinken van bier stammen al uit 13.000 voor Christus, in de buurt van de Israëlische stad Haifa. De gevonden locatie in Egypte zou de eerste plek zijn waar op grote schaal bier werd geproduceerd.
Girardin lambiek, faro – Sinds 1882.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Bierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is. De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten.
Wereldwijd wordt er 180.332.523 ton bier per jaar geproduceerd. China is de grootste bierproducent ter wereld met een productie van 49.781.500 ton per jaar. Verenigde Staten van Amerika komt op de tweede plaats met 22.600.000 ton jaarlijkse productie.
Waarschijnlijk is Bavaria thans de oudste brouwerij van Nederland, aangezien deze al aantoonbaar sinds 1680 op dezelfde locatie in Lieshout is gevestigd.
Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.
Brouwerij Weihenstephaner oftewel de Bayerische Staatsbrauerei is een kloosterbrouwerij in Freising, in de buurt van München. Dit is de oudste bierbrouwerij ter wereld. In 725 werd een Benedictijner abdij gesticht die sinds 1040 wordt gebruikt als bierbrouwerij.
Gruit en gagel versus hop door de eeuwen heen
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd. Net zoals hop werd gruit toegevoegd om een tweevoudige reden: bier langer houdbaar maken en smaak geven.
Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend. In Egypte zijn papyrusrollen gevonden uit 3500 voor Christus met het recept voor wijn. In Griekenland was wijn de belangrijkste drank. Beschilderde vazen en mokken laten uitbundige feestmalen zien waarbij wijn gedronken werd.
Het bier dat de Middeleeuwer dagelijks dronk lijkt overigens niet op het bier dat we nu drinken. Het bevatte nauwelijks alcohol en smaakte waarschijnlijk vrij zuur. Men dronk bier als alternatief voor water dat toen gehaald werd uit sloten en grachten. Dit water bevatte veel bacteriën en leidde tot ziektes.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij. Zo heb je Bavaria (Lieshout), Grolsch (Enschede), Amstel (Amsterdam) en Brand (Wijlre).
Volgens de website Ratebeer.com zijn er over de hele wereld meer dan 200.000 verschillende biermerken. In de Verenigde Staten is Budweiser en Bud Light nog steeds het meest gedronken bier, ondanks het groeiend aantal speciaalbier brouwerijen in Amerika.
En juist op die markt is Heineken de onbetwiste leider. Verreweg de grootste, aldus Schepers. "Als AB InBev de grootste van ons land wil worden, dan moet het Heineken onttronen op die 0.0-markt. Dat is doorslaggevend en dan maken ze het verschil."
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo. In die tijd maakten mensen wijn uit vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag.
Bier in Nederland
Ondanks dat de consumptie van speciaalbier stijgt, wordt pils nog steeds veruit het meest gedronken in Nederland. Het onderzoek van Datlinq laat zien dat Heineken pils het meest beschikbaar is in de horeca.