Alcohol kan de werking van de lever op de korte termijn verminderen, waardoor de afbraak van de antibiotica wordt vertraagd. Hierdoor is de dosis van het medicijn te hoog, wat kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid en een gebrek aan energie.
Het is verstandig om geen alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur, ongeacht welke antibiotica je gebruikt. Alcohol droogt uit en veroorzaakt soms onrustige slaap, twee dingen die je lichaam niet kan gebruiken bij het bestrijden van een infectie.
Wel zorgt alcohol er voor dat je sneller en meer last kunt krijgen van de bijwerkingen van antibiotica. Zeker bij drie specifieke soorten antibiotica: tinidazol, doxycycline en metronidazol. Het is verstandig om bij deze drie soorten antibiotica zeker niet te drinken.
Grote hoeveelheden alcohol belasten de lever nog meer. Ook wanneer je een antibioticum neemt waarbij het gebruik van alcohol wordt afgeraden, let je er ook op om 48 tot 72 uur na de kuur geen alcohol te drinken aangezien het antibioticum nog enkele dagen in het lichaam zit.
Er is geen interactie bekend tussen amoxicilline en alcohol. Maar overmatig alcoholgebruik is niet bevorderlijk voor de genezing van een ontsteking.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Een enkel glaasje alcohol kan weinig kwaad in combinatie met antibiotica, tenzij de bijsluiter anders aangeeft. Hierop zijn namelijk een paar uitzonderingen. Het is onverstandig om veel te drinken aangezien beide midddelen moeten worden afgebroken door de lever. De lever wordt dan dus extra belast.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven. Ondanks dat de klachten snel zullen verdwijnen, zal je de antibiotica gedurende een paar dagen moeten gebruiken. Een antibioticakuur wordt zelden voor minder dan vijf dagen voorgeschreven.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Effecten alcohol op werking medicijn
Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Alcohol kan de bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.
Te veel zuurstof in een cel is giftig en tast het DNA aan. De cel gaat dan dood. Naast deze reactie veroorzaakt zonlicht in combinatie met antibiotica de aanmaak van ontstekingscellen. Dit alles leidt tot een ernstig verbrande huid, soms zelfs met blaren.
Alcohol heeft geen invloed op penicilline. De werking van het medicijn vermindert niet en er treden geen bijwerkingen op door alcohol. Dit neemt niet weg dat je lichaam herstellende is van een infectie, dus dat je jezelf moet afvragen of het verstandig is om alcohol te drinken als je een penicillinekuur volgt.
Als je symptomen wilt laten verdwijnen, zijn drie dagen voldoende. Als je alle bacteriën wilt doden, zijn die twee extra dagen nuttig. De kans op het terugkomen van de klachten op langere termijn (4-6 weken) is iets groter bij de korte kuur; de kans op bijwerkingen is weer iets groter bij de lange kuur.
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
Langdurig antibioticagebruik verandert de darmflora dusdanig dat bepaalde enzymen harder werken wat leidt tot een minder gebalanceerde opname van koolhydraten. Dit kan vervolgens leiden tot obesitas, voedingsgerelateerde ziekten en uiteindelijk diabetes.
Breed inzetbare antibiotica helpen nuttige bacteriën net zo hard om zeep als schadelijke. Wat de reden is dat je weerstand vaak tijdelijk verminderd is na een antibioticakuur. Dit alles hoeft geen probleem te zijn, als de nuttige bacteriën zich na een tijdje gewoon weer herstellen.
Een nadeel van antibiotica is dat ze ook werken tegen bacteriën die we juist nodig hebben. Bijvoorbeeld bacteriën in onze darmen die helpen met het verteren van ons eten. Wanneer antibiotica ook deze 'goede' bacteriën bestrijden, krijgen 'slechte' bacteriën soms de kans om te groeien.
Pijnstillers op basis van paracetamol kunnen in combinatie met alcohol tot leverbeschadiging leiden. Ontstekingswerende medicijnen zoals acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine®), ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen®), e.a., hebben een bloedverdunnend effect. In combinatie met alcohol kan dit tot bloedingen leiden.
Als je pijnstillers of ontstekingsremmers (NSAID's zoals bijvoorbeeld asprine of ibuprofen) gebruikt, kun je alcohol beter vermijden. Zowel de alcohol als de medicijnen worden verwerkt in de lever waardoor de afbraak van het medicijn kan worden vertraagd.